Gözler Brezilya’daki G20 Liderler Zirvesi’ne Çevrildi

Brezilya’da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi, servet vergisi, küresel eşitsizlik ve iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir dönüm noktası olabilir. ABD ve Almanya’nın direncine rağmen, Lula’nın liderliğinde yeni anlaşmalar bekleniyor. G20 Liderler Zirvesi, Brezilya’da küresel eşitsizlik ve servet vergisi gibi önemli konularla toplanıyor. ABD ve Almanya’nın direnci dikkat çekerken, Afrika Birliği ilk kez zirvede yer alacak.

Gözler Brezilya’daki G20 Liderler Zirvesi’ne Çevrildi




Gözler Brezilya’daki G20 Liderler Zirvesi’ne Çevrildi

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE


Servet Vergisi ve Küresel Eşitsizlik Gündemde

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, dünyanın en büyük 19 ekonomisi ile Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği’ni bir araya getiriyor. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan zirvede, küresel eşitsizlik, açlık, yoksulluk ve iklim değişikliği gibi kritik konular masaya yatırılacak.

Fransız ekonomist Gabriel Zucman tarafından önerilen plan, ultra zenginlerin toplam net servetleri üzerinden yıllık %2 oranında vergilendirilmesini öngörüyor. Bu vergiyle yılda 250 milyar dolar toplanması ve elde edilen gelirin yoksulluk ve iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılması planlanıyor.


Erdoğan: “Zirve Dünyada Ses Getirecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve öncesi yaptığı açıklamada, G20’nin küresel ekonomi ve enerji güvenliği açısından önemli bir platform olduğuna dikkat çekerek, “Küreselleşen dünyada ekonomik zorluklara yönelik somut çözümler üretmeliyiz” dedi. Erdoğan, zirvede Brezilya Devlet Başkanı Lula ile yapacağı görüşmenin önemli sonuçlar doğuracağına inandığını belirtti.


Afrika Birliği İlk Kez G20’de

Afrika Birliği, Ağustos ayında G20’ye tam üye olarak kabul edilmesinin ardından ilk kez zirveye katılacak. Afrika’nın iklim değişikliği ve yoksullukla mücadele fonlarından faydalanması için bu temsilin kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor. Zirvede, Brezilya’nın dönem başkanlığı vesilesiyle “Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak” girişimi başlatılacak.


ABD ve Almanya’nın Direnci

Servet vergisi planı, ABD ve Almanya’nın yoğun direnciyle karşılaşıyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu öneriye sıcak bakmadıklarını açıklarken, Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın bu direnci aşıp aşamayacağı merak ediliyor.


Popülizmin Yükselişi Engeller Yaratabilir

G20 ülkelerinde artan popülizm, mali kaynakların ulusal önceliklere ayrılmasını talep eden sesleri yükseltiyor. Ekonomist Maria Antonieta Del Tedesco Lins, uluslararası yükümlülüklerin ulusal düzeydeki baskılarla dengelenmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor.


www.yerelgundem.com