Gözler Putin'in Türkiye ziyaretinde: Uluslararası yakalama kararına rağmen gelebilir mi?

PUTİN'İN YAKALAMA KARARI HAKKINDA

Gözler Putin'in Türkiye ziyaretinde: Uluslararası yakalama kararına rağmen gelebilir mi?


Gözler Putin'in Türkiye ziyaretinde: Uluslararası yakalama kararına rağmen gelebilir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı verilen Rusya lideri Vladimir Putin'in 27 Nisan'da Akkuyu Nükleer Santral açılışı için Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Peki Putin'in yakalama kararı ne olacak? Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü, Türkiye'yi bağlıyor mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılışına Rusya lideri Vladimir Putin’in katılabileceğini açıkladı. Erdoğan, daha önce Akkuyu Nükleer Santrali’nin 27 Nisan’da açılacağını duyurmuştu.

Erdoğan'ın açıklaması sonrası akıllara Putin hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin verdiği yakalama kararı geldi. Bu nedenle Putin'in Türkiye'ye nasıl geleceği ve yakalama kararının uygulanıp uygulanamayacağı soru işaretleri yarattı. Fakat Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü, Putin'in Türkiye'ye gelmesi önündeki engeli yok ediyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'ne göre, uluslararası suçlardan sorumlu olanlar üzerinde cezai yargı yetkisini kullanmak her devletin görevi. Bu kapsama göre Türkiye'nin de Putin hakkındaki yakalama kararını uygulaması gerekiyor. Peki Putin, Türkiye'ye nasıl gelebilecek?

Çünkü Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü katılımcı ülkeler arasında yer almıyor. Bu nedenle Roma Statüsü'nün devletlere yargı yetkisini kullanmayı işaret eden maddesi Türkiye için bağlayıcı değil.

PUTİN'İN YAKALAMA KARARI HAKKINDA

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Mahkeme Putin hakkında (Ukrayna'daki) savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

Mahkeme, Putin hakkında "çocukların yasadışı biçimde sınır dışı edilmesi" ve "insanların Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasadışı biçimde transfer edilmesi" iddiaları olduğunu belirtmişti. Açıklamada Rusya Federasyonu Başkanlık Ofisinde Çocuk Hakları Komiseri olan Maria Alekseyevna Lvova-Belova'ya da aynı suçlamalar yöneltilmişti.

Açıklamada, Ukraynalı çocukların Rusya'ya hukuka aykırı olarak götürülmesi suçuna her iki şüphelinin de iştirak ettikleri belirtilerek Putin'in kontrolü altındaki kişilerin bu suçu işlemesine engel olmadığı gerekçesiyle sorumlu tutulduğu ifade edilmişti.

'Putin ve Lvova-Belova'nın Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi suretiyle savaş suçu işledikleri yönünde yeterli şüphenin bulunduğu' belirtilen açıklamada, yakalama kararının UCM Başsavcılığının 22 Şubat 2023 tarihli talebi üzerine verildiği kaydedilmişti.

Açıklamada yargıçların gizli tutuklama emri çıkarmayı düşündükleri ancak bu emrin kamuoyuna açıklanmasının suçların daha fazla işlenmesinin önlenmesine katkıda bulunabileceğine karar verilerek paylaşıldığı kaydedilmişti.

KARAR