Guardian analizi: Kiev artık tamamıyla Batı'nın silah tedarikine bağlı, mühimmatı azalan Rusya ise hâlâ üstünlüğünü koruyor

Harkov ve Kiev'i eşzamanlı kuşatma planından vazgeçmek zorunda kalan Rusya da lojistik sorun yaşıyor

Guardian analizi: Kiev artık tamamıyla Batı'nın silah tedarikine bağlı, mühimmatı azalan Rusya ise hâlâ üstünlüğünü koruyor


Guardian analizi: Kiev artık tamamıyla Batı'nın silah tedarikine bağlı, mühimmatı azalan Rusya ise hâlâ üstünlüğünü koruyor

Harkov ve Kiev'i eşzamanlı kuşatma planından vazgeçmek zorunda kalan Rusya da lojistik sorun yaşıyor

Rusya - Ukrayna savaşının 29. gününde çatışmalar devam ederken, Kiev ve Kremlin'e bağlı askeri güçlerin erzak ve teçhizat kapasitelerinin durumu sık tartışılan konulardan.

Ukrayna silahlı kuvvetleri, iki gün önce yaptığı açıklamada istilacı Rus birliklerin "üç gün yetecek gıda, benzin ve mühimmatı kaldığını" öne sürmüştü.

Pentagon'dan kimliğini paylaşmayan bir yetkiliyse Rus birliklerin "birçok cephede zorluk çektiğini" söyleyerek Ukraynalıların "kaybettiği bölgeleri geri almayı hedeflediğini" savunmuştu. Yetkili, bazı Rus askerlerin soğuk havaya uygun kıyafetleri ve teçhizatları olmadığı için soğuk yanığına maruz kaldığı ve savaştan çekildiğini de iddia etmişti.

ABD'li kaynaklar aynı zamanda Rusların savaşın başından beri ilk defa askeri gücünün yüzde 10'unu kaybettiğini öne sürmüştü.

Ukraynalı yetkililerse iki gün önce ellerindeki uçaksavar ve tanksavarların azaldığını belirterek Fransa ve Almanya'dan vadettikleri silah ve mühimmat desteğini sağlamalarını istemişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ellerinde iki hafta yetecek kadar uçaksavar ve tanksavar kaldığını söylemiş ve daha fazla silah talep etmişti. Birleşik Krallık (BK), Ukrayna'daki direnişe 5 bin füze daha gönderileceğini duyurmuştu.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'da yer alan analizde, Rusya'nın başta Harkov ve Kiev'i eşzamanlı şekilde kuşatma planından vazgeçmek zorunda kalmasının Moskova'nın savaşta ciddi lojistik sıkıntılar yaşadığına işaret ettiği belirtildi.

Dan Sabbagh'ın analizinde, savunma ve güvenlik alanında çalışan düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (Royal United Services Institute -RUSI) kara savaşı uzmanı Nick Reynolds'un görüşlerine de yer verildi.

Reynolds, Ukrayna'daki direnişçilerin Kiev'in kuzeybatısında ağır bombardıman altındaki Irpin'de karşı saldırı düzenlediğine dair iddialar olduğunu belirtti. Uzman, iddiaları doğrulanır ve karşı saldırı etkili olursa "Bu, Kiev hattı üzerindeki Rus birliklerin tedarik sorununun çözülmediğinin net göstergesi olacak" dedi.
 

Kimliğini paylaşmayan bir Batılı kaynak ise Rusya'nın hala üstünlüğünü koruduğunu söyleyerek, "Genel anlamda Rusya, kullanabileceği önemli malzeme ve personel rezervlerini koruyor" ifadelerini kullandı.

Sabbagh, analizinde Ukrayna'nın halihazırda Rusya'nınkine kıyasla çok daha küçük olan silah sanayisinin Kiev için ciddi sorun yarattığını söyledi.

Yazıda, "Ukrayna'nın doğusundaki birçok sanayi bölgesi savaş nedeniyle ağır hasar aldı. Moskova'nın sivil kayıplara gösterdiği sınırlı önem de göz önüne alındığında, bu uzun süreli hasarın kısmen kasıtlı olarak yaratıldığı görülüyor" dendi.

Ukrayna'daki direnişin Batı'ya bağlı hale geldiğinin belirtildiği değerlendirmede, "Kilit önemdeki askeri donanımlar söz konusu olduğunda Kiev, Rusya'nın Ukrayna halkına ve direnişçilerine karşı tanklarını ve hava gücünü toplama kapasitesine karşı koymak için artık tamamen Batı'dan gelecek devamlı tedarike bağlı durumda" ifadelerine yer verildi.


Independent Türkçe, Guardian, The Times, New York Times, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu