'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası' en kısa sürede açıklanacak
Altılı Masa'nın ortak taahhütleri olarak kamuoyuna ilan edeceği temel politika alanları ise şunlar oldu:
'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası' en kısa sürede açıklanacak
CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi liderlerinin oluşturduğu Altılı Masa’nın ikinci tur görüşmeleri CHP’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıyla başladı.
Toplantıda, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası' çalışmalarının en kısa sürede tamanlanarak kamuoyunun bilgisine sunulması kararı alındı.
Millet İttifakı, ülkenin önemli temel politika alanları için ortak bir çalışma grubu kurulmasına ve de ortak politikalar belirlenmesine karar verildiğini açıkladı.
Altılı Masa'nın ortak taahhütleri olarak kamuoyuna ilan edeceği temel politika alanları ise şunlar oldu:
- Hukuk, adalet ve yargı,
- Kamu yönetimi,
- Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele,
- Ekonomi, finans ve istihdam,
- Sektörel ve bölgesel konular,
- Bilim ve teknoloji,
- Eğitim ve öğretim,
- Sosyal politikalar,
- Dış politika, güvenlik, savunma
Altı liderin ıslak imzasını taşıyan metinde, daha önce kurulan komisyonların da görevine devam ettiğinin altı çizildi:
''Altılı Masa olarak kurduğumuz Geçiş Süreci Yol Haritası Komisyonu, Anayasal ve Yasal Reform Komisyonu, Kurumsal Reform Komisyonu, Seçim Güvenliği Komisyonu ve İletişim Komisyonu yarının Türkiye’sini inşa için çalışmalarını hız kesmeden sürdürmektedir''
Bununla birlikte ikinci tur görüşmede iktidar, dış politika ve ekonomik kriz üzerinden eleştirildi.
''İktidarın yarattığı yozlaşma öyle bir boyuta ulaşmıştır ki, borsa manipülasyonlarıyla bir avuç yandaşın zengin edilerek küçük yatırımcının yok edilmesi dahi bu dönemde yaşanmıştır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkıyla hem de kamu bankaları üzerinden borsa manipülatörleri kurtarılmaya çalışılmıştır. Güçlü bir demokrasi olmadan güçlü bir ekonomi olamayacağı, güçlü bir ekonomi olmadan da güçlü bir dış politika olamayacağı gün ışığı gibi ortadadır. Dış politika ve milli güvenlik konularını iç politika malzemesi olarak kullanan iktidar Ege’deki Türk-Yunan dengesinin Yunanistan lehine bozulmakta olduğu gerçeğini hamasi nutuklarla örtmeye çalışmaktadır. Kurumsal akıldan yoksun dış politikanın ürünü olan bu güvenlik zaafı hiçbir hamasi dille kapatılamaz. Öte yandan, Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhak kararını da Kırım’ın ilhakı kararı gibi geçersiz görüyoruz.''
EURO NEWS