Güney Kıbrıs'tan BM Genel Kurulu öncesi 14 'önlem': Vatandaşlık da pakette
KIBRISLI TÜRK SİYASETÇİLER NE DİYOR?
Güney Kıbrıs'tan BM Genel Kurulu öncesi 14 'önlem': Vatandaşlık da pakette
Kıbrıslı Türk siyasetçiler, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis'in açıklamaya hazırlandığı 'Kıbrıslı Türkler için Güven Yaratıcı Önlemler' ile ilgili kaygılarını dile getirdi.
LEFKOŞA - Güney Kıbrıs'ta şubat ayında göreve gelen Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis hükümetinin Kıbrıslı Türklerin günlük yaşamlarını iyileştirmeyi ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile daha yakın bağlar kurmalarını amaçlayan 14 maddelik önlem paketi hazırladığı haberleri Kıbrıs basınına yansıdı. Haberler, Kıbrıslı Türk siyasetçilerde endişe yarattı.
Kıbrıs Rum basını, hükümetin 'karma evliliklerden' olan çocuklara Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesine odaklanan 14 önlemin sonuçlandırılmak üzere olduğunu öne sürdü. Planın hayata geçirilmesi halinde, karma evliliklerden doğan binlerce çocuğa Kıbrıs vatandaşlığı verilecek. Bu, son yıllarda çocuklarının haklarını güvence altına almak için yasal yollara başvuran binlerce Kıbrıslı Türk'ün uzun süredir talep ettiği bir durum.
'EYLÜL AYINA KADAR SOMUT DUYURULAR YAPACAĞIZ'
Kıbrıslı Türk gruplarla yaptığı görüşmelere de değinen Cumhurbaşkanı Hristodulidis, toplumsal ilişkileri geliştirme konusundaki kararlılığını vurgulayarak hedefinin, New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde Kıbrıslı Türkler için Güven Yaratıcı Önlemleri (GYÖ) tek taraflı olarak açıklamak olduğu mesajını verdi.
'ÖNLEM' PAKETİNDE NE VAR?
Kıbrıs Rum tarafının yeni stratejisi, mart ayında Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında 'daha fazla Güven Artırıcı Önlemin teşvik edilmesinin önemini' vurgulayan Avrupa Komisyonu Yapısal Reformlar Genel Müdürü Mario Navas'ın tavsiyeleriyle de örtüşüyor.
'Politis' gazetesine göre, 28 Temmuz'da Lefkoşa'nın güneyinde gerçekleştirilen bir üst düzey toplantıda Rum tarafı Kıbrıslı Türkler ile ilgili tedbirleri masaya yatırdı. Ancak, iki toplumlu Pyla (Pile) köyünün kuzeyinde yaşanan son gelişmeler hem Hristodulidis'i hem müttefiklerini, özellikle koalisyon ortakları olmak üzere, halkın bu girişimleri nasıl karşılayacağı konusunda endişeye sevk etti. Böylece önlemlerin açıklaması geciktirildi.
'Politis' gazetesinin 27 Ağustos Pazar günü yayımlanan ilgili haberinde, 14 tedbirin sonuçlandırılmak üzere olduğu belirtilirken, bu tedbirler arasında 'karma evliliklerden' doğan çocuklara Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi üzerinde durulduğuna dikkat çekildi. Diğer önemli tedbirler arasında Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında işbirliğinin artırılması, Kuzey Kıbrıs'tan gıda ithalatının artırılması ve yerleşik olmayan Kıbrıslı Türklere Genel Sağlık Sistemi'nden yararlanma hakkı tanınması yer alıyor.
KIBRISLI TÜRK SİYASETÇİLER NE DİYOR?
Kıbrıs Rum medyasına yansıyan haberlerin ardından, Kıbrıslı Türk siyasetçiler endişelerini dile getirdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman, önerilen 14 maddelik planla ilgili çekincelerini sosyal medya üzerinden dile getirdi. Özellikle çocuklara vatandaşlık verilmesine ilişkin madde olmak üzere, planın meşruiyetine ilişkin şüphelerini paylaşan Erhûrman, olası insan hakları sorunlarına dikkat çekerek "İstemeden de olsa yeni sorunlar yaratmamamız çok önemli" uyarısında bulundu.
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ise 'güven artırıcı önlemlerin' gerçekte ne kadar yeni olduğunu sorgulayarak bazılarının mevcut hakların yeniden paketlenmiş hali olabileceğini söyledi. Öncelikle Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarından kaynaklanan haklarla ilgili endişelerini dile getiren Özersay, konunun ince noktalarına da işaret ederek, Pile'de alınacak kararların olası yansımalarına atıf yaptı. Özersay ayrıca, Kıbrıslı Türk politikacılara bu kritik konularda samimi diyalog çağrısı ile birlikte "Kıbrıslı Türkleri ağırlıklı olarak Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir devlette birleştirme riskiyle karşı karşıya kalırız" dedi.
Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi'nin 1 Eylül'de toplanmasıyla birlikte, Kıbrıs Rum basınına yansıyan bu girişimlerin tartışmaların merkezinde yer alması bekleniyor.
DUVAR