Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Görevden Alınabilir: Sıkıyönetim Krizi Derinleşiyor
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim kararı sonrası görevden alınma tehlikesiyle karşı karşıya. Muhalefet, kararın anayasa ihlali olduğunu belirterek Yoon’un istifasını talep ediyor. Güney Kore’de sıkıyönetim kararı ve siyasi kriz derinleşiyor. Muhalefet, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için parlamentoya önerge sundu. ABD, olaylardan endişe duyduğunu açıkladı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Görevden Alınabilir: Sıkıyönetim Krizi Derinleşiyor
YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, kısa süreli sıkıyönetim ilanının ardından ülkeyi siyasi kargaşaya sürüklediği gerekçesiyle görevden alınma tehlikesiyle karşı karşıya. Muhalefet partileri, Yoon’un sıkıyönetim kararını anayasal bir ihlal olarak değerlendirerek istifa etmesini talep ediyor.
Muhalefetten Görevden Alma Hamlesi
Muhalefet partileri, Çarşamba günü Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için parlamentoya önerge sundu. Yoon’un azledilmesi için:
- Parlamentonun üçte ikisinin onayı,
- Anayasa Mahkemesi yargıçlarından en az altısının desteği gerekiyor.
Eğer Yoon görevden alınırsa, anayasal yetkileri geçici olarak Başbakan Han Duck-soo’ya devredilecek.
Sıkıyönetim Kararı ve Tepkiler
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, salı günü televizyonda yaptığı açıklamada, “devlet karşıtı” güçlere karşı mücadele etmek için sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu. Yoon’un bu kararı, basın özgürlüğü ve toplanma hakkı gibi temel hakların kısıtlanmasına yol açtı.
Muhalefetteki Demokrat Parti, sıkıyönetim kararını “yasa dışı ve anayasa ihlali” olarak nitelendirdi. Parti, Yoon’un görevden alınması için güçlü bir zemin oluştuğunu belirtti.
Beyaz Saray’dan Endişe Açıklaması
Washington, Güney Kore’deki bu olağanüstü durumu “ciddi bir endişe kaynağı” olarak değerlendirdi. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Yoon’un sıkıyönetim kararından haberdar edilmediklerini ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.
Yoon’un Zor Günleri
Yoon Suk Yeol, 2022’de göreve geldiğinden bu yana muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı kendi politikalarını hayata geçirmekte zorlanıyor. Son aylarda onaylanma oranı düşen Yoon, bütçe tasarısı gibi kritik konularda muhalefetle çıkmaza girmiş durumda.
Güney Kore’de Siyasi Belirsizlik
Yaklaşık 50 yıl sonra ilk kez sıkıyönetim ilan edilen Güney Kore, siyasi belirsizlikle karşı karşıya. Muhalefet partileri, anayasal hakların korunması ve demokrasinin işleyişine zarar verilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: www.yerelgundem.com