Gürcistan Cumhurbaşkanı'ndan tartışmalı yasaya veto: Avrupa yolumuzu engelliyor
Avrupa yolumuzu engelliyor
Gürcistan Cumhurbaşkanı'ndan tartışmalı yasaya veto: Avrupa yolumuzu engelliyor
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını veto etti. Cumhurbaşkanı, bu yasayı "Rus yasası" olarak nitelendirerek, Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonunu engellediğini belirtti.
Zurabişvili, 14 Mayıs'ta parlamentoda kabul edilen yasaya karşı veto kararını, bir basın toplantısında açıkladı. Yasayı hiçbir değişiklik ve iyileştirmeye tabi olmayacak şekilde veto ettiğini vurgulayan Zurabişvili, "Bugün, anayasamıza ve Avrupa standartlarına aykırı olan ve dolayısıyla Avrupa yolumuzu engelleyen 'Rus yasasını' veto ettim. Bu yasa yürürlükten kaldırılmalıdır" dedi.
TARTIŞMALI YASA
İktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından nisan ayında sunulan ve 14 Mayıs'ta parlamentoda kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası, Gürcistan'da büyük protestolara yol açtı. Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor. Bu düzenleme, STK'lar ve medya kuruluşlarının kamu siciline aynı isimle kayıtlı olmasını zorunlu kılıyor.
Yasa tasarısı, parlamentoda 17 Nisan'da ilk onayını, 1 Mayıs'ta ise ikinci onayını almıştı. 14 Mayıs'ta yapılan nihai oylamada ise 30 'hayır' oyuna karşılık 84 'evet' oyu ile kabul edilerek yasalaşmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Zurabişvili, yasaya karşı çıkarak veto edeceğini açıklamıştı.
PROTESTOLAR VE VETO KARARI
Yasa tasarısı, hem parlamentoda hem de ülke genelinde geniş çaplı protestolara neden olmuştu. Muhalifler, yasayı "Rus yasası" olarak nitelendirirken, Cumhurbaşkanı Zurabişvili de yasaya karşı olduğunu açıkça ifade etmişti. Zurabişvili, "Bu veto tamamen yasaldır ve bugün parlamentoya sunulacak. Bu yasa, hiçbir değişikliğe, hiçbir iyileştirmeye tabi değildir ve bu nedenle çok basit bir vetodur" şeklinde konuştu.
Öte yandan, iktidar partisi parlamentoda Cumhurbaşkanı'nın vetosunu aşacak çoğunluğa sahip bulunuyor. Gürcistan'da siyasi gerilimi artıran bu gelişme, ülkenin AB ile olan ilişkilerini de etkileyebilir. Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Gürcistan'ın Avrupa yolunda ilerlemeye devam etmesi gerektiğini savunarak, yasayı yürürlükten kaldırmak için mücadelesini sürdüreceğini belirtti.
KARAR