Gürcistan, Türkiye’nin ve Batı’nın dostu olarak kalacak mı?

Kafkasya ülkesi tarihi seçimlere hazırlanıyor

Gürcistan, Türkiye’nin ve Batı’nın dostu olarak kalacak mı?




Kafkasya ülkesi tarihi seçimlere hazırlanıyor: Gürcistan, Türkiye’nin ve Batı’nın dostu olarak kalacak mı?

Georgi Gogia Independent Türkçe için yazdı

Georgi Gogia Tiflis 

Parlamenter rejimle yönetilen Gürcistan Cumhuriyeti’nde ekim ayında sadece iktidarın kaderini değil, aynı zamanda ülkenin dış ilişkilerdeki yönünü belirleyecek parlamento seçimleri yapılacak.

Batı yönlü muhalefet, ortak güçle, iktidardaki Gürcü Rüyası partisini yenmek için birleşmiş durumda.

Eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin de dahil olduğu muhalif güçler bloğu, iktidardaki Gürcü Rüyası'nın ve onun milyarder başkanı Bidzina İvanişvili’nin yeniden zafer kazanması durumunda Gürcistan’ın, Vladimir Putin’in önderliğinde kurulması öngörülen “Yeni Sovyetler Birliği” projesine katılabileceğini iddia ediyorlar. 

Buna benzer tüm ithamları reddetmesine rağmen iktidar, seçimler öncesinde demokrasi kurallarının ihlaliyle ilgili sert eleştirilerle karşı karşıya kalıyor.

Geçen günlerde parlamento binasını yeniden kuşatan muhalif güçler, orada milyarder İvanişvili’nin Gürcü Rüsyası partisi milletvekillerinin geçişi için “utanç koridoru” oluşturmaya çalıştılar.

Bu şekilde muhalifler, Başbakan Georgi Gakhariya’nın “Rusya yanlısı” politikasını protesto ettiler. 

Farklı bir simgesel eylem de Meclis Başkanı Archil Talakvadze’nin konuşması sırasında muhalif milletvekillerinin SSCB marşının ses kaydını dinletmeleri oldu. 

Muhalefetteki Avrupalı Gürcistan Partisi yöneticilerinden Sergo Ratiani, bu satırların yazarına yaptığı açıklamada “Batı yanlısı muhalefet, artık iktidarın Batı yanlısı politikasının değişmeyeceğine ilişkin beyanatlarının samimiliğine inanmamaktadır” diye belirtti. 

Ratiani’ni parlamentodaki meslektaşı, Mihail Saakaşvili’nin kurucusu olduğu Birleşik Ulusal Hareketi'nin milletvekili, Gürcistan’ın eski AB Büyükelçisi Salome Samadaşvili ile sohbetimizde “Ülkenin Batı yanlısı politikalarına ihanetin” esas suçlusunun “milyarlarını Rusya’da kazanan ve Putin’e sadakatını koruyan Rusya oligarkı Bdzina İvanişvili” olduğunun altını çizdi. 

Muhalif güçler kısa süre önce “oligark”ın 2020 yılından itibaren tamamen parti liseteleriyle seçimlere gidilmesi kararını iptal etmesinin Gürcistan’ı “Yenilenen Moskova İmparatorluğu”nun kucağına geri getirecek olan yasaların tamamını onaylayacak “uysal parlamento” oluşturma planıyla ilintili olduğundan eminler.

Bunun yanı sıra Georgiy Gakhariya hükümetini eleştirenler “Gürcistan’ın, Türkiye de dahil olmakla NATO”daki eski dostlarından uzaklaşarak onlara sırt çevireceğini” gündemde tutuyorlar.  

İktidar yanlıları bu telaşı kabul etmiyor. Gürcü Rüyası partisi listelerinden parlamentoya giren Yeşiller Partisi Genel Başkanı Georgiy Gaçeçiladze bu satırların yazarına seçimler öncesinde Tek Ulusal Cephe’nin, onun taşeronlarının ve şahsen 2013 yılında ülkeden kaçan Mihail Saakaşvili’nin kargaşa etmeye çalıştığı istikrarın bozulmaması durumunda ülkenin Batı yanlısı politikalarına ve aynı zamanda Türkiye ile dostluğuna “hiçbir tehdit bulunmadığını” ifade etti. 

Ekim ayında yapılması planlanan seçimlere birkaç ay kala Tiflis’in eski belediye başkanı, Avrupalı Gürcistan Partisi yöneticilerinden Gigi Ugulava yeniden cezaevine gönderildi.

2013 yılında başlatılan “israf” soruşturmasında Ugulava’ya 3 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Mahkemeye çıkarılarak ceza almayı bekleyen diğer muhalif liderler de bulunmaktadır: İrakliy Okuraşvili, Nika Meliya,Giga Bokeriya,Nika Gvaramiya.   

Parlamentonun Savunma ve Güvenlik Komisyonunun Gürcü Rüyası partili başkanı İrakliy Sesiaşvili, bu soruşturma dosyalarında “Politik hiçbir şey bulunmadığını, sadece somut yolsuzluk ve şaibe dosyaları söz konusu” diye bana ifade etti.

Fakat muhalefet bu açıklamalara itibar etmiyor. İktidar muhalifleri “Moskova’nın çıkarına hizmet eden iktidarın Batı yanlısı liderleri zararsız duruma getirdiğinden” eminler. 

Dışişleri Eski Bakan Yardımcısı Sergi Kapanadze bana yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın “İşgal Yasası”nı defalarca ihlal eden Sergey Lavrov’un mayıs ayında Gürcistan’a gelmesi durumunda “muhalefetin başkentte yeniden binlerce kişinin katılacağı eylemler başlatacağını” ifade etti.

ABD Kongre üyeleri ve senatörler artık Gürcü Rüyası partisini ve hükümeti demokrasi kurallarını çiğnemek ve muhalif liderleri baskı altında tutmaktan dolayı sert biçimde eleştiriyorlar.

Onlar genel olarak iktidarın temiz seçim yapma hazırlığında ve eminliğinde olmamasından tedirginlik ifade ediyorlar.

Bunun yanı sıra Ankara komşu Gürcistan’ın (özellikle Acaristan bölgesinin) Batı değerleri yönünde gelişmesi için farklı bir taktik geliştirerek ülkemiz ekonomisine artık milyarlarca dolar sermaye yatırmıştır.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan’ın geç kalmadan NATO’ya üye kabul edilmesi gerektiğine ilişkin açıklama yapmıştı.

Davos'taki uluslararası forumda Sayın Çavuşoğlu şöyle konuşmuştu:

Gürcistan'ı (NATO üyesi olması için) neden davet etmediğimizi anlayamıyorum. 
...
Gürcistan'ın bize, bizim de Gürcistan gibi bir NATO müttefikine ihtiyacımız var.

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve SehitlerOlmez.com ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.