Gürcistan'da iktidar partisi protesto edilen 'yabancı ajan' yasa tasarısını geri çekti

En az 77 kişi göz altında

Gürcistan'da iktidar partisi protesto edilen 'yabancı ajan' yasa tasarısını geri çekti




Gürcistan'da iktidar partisi protesto edilen 'yabancı ajan' yasa tasarısını geri çekti

Gürcistan'ın iktidar partisi Gürcü Rüyası iki gece süren şiddetli protestoların ardından "yabancı ajanlarla" ilgili yasa tasarısını geri çektiğini duyurdu. 

Parti yaptığı açıklamada  toplumdaki "çatışmanın" azaltılması gerektiğini belirterek "desteklediğimiz yasa tasarısını koşulsuz olarak geri çekiyoruz" dedi. Muhalefete eleştiri getiren açıklamada "tasarı hakkında söylenen yalanların" kınandığı belirtildi. 

Tasarının geri çekilmesi kararı AB'nin Gürcistan delegasyonu tarafından memnuniyetle karşılandı. Delegasyonun sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Gürcistan'daki tüm siyasi liderleri kapsayıcı ve yapıcı bir şekilde AB yanlısı reformları sürdürmeye teşvik ediyoruz." denildi.

Muhalefet: Protestolara devam

Muhalifler ise tasarının geri çekilmesini yeterli bulmadı. Muhalefet partileri hükümetin söz konusu yasa tasarısını kınamasını ve protestolar sonrasında gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Droa Partisi milletvekili Giga Lemonjala, bu talepleri yerine getirilene kadar protestoların devam edeceğini bildirdi.

Muhalifler, yasa tasarısının Rusya'dan esinlendiği ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılma umutlarını tehlikeye atan otoriter bir değişim olduğu eleştirisini getiriyordu. Ülkenin AB yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili kabul edilmesi halinde yasayı veto edeceğini açıkladı.

En az 77 kişi göz altında

Parlamento yasa tasarısına salı günü verilen ilk onayın ardından on binlerce kişi parlamento dışında toplanarak protesto gösterilerine başladı. Ancak çarşamba günü devam eden protestolarda şiddetin dozu arttı ve bazı protestocular polisle çatıştı ve parlamento binasına zarar verdi.

Polisin kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, şok bombası ve tazyikli su kullandığı eylemler sırasında en az 77 kişinin göz altına alındığı bildirildi.

Protesto gösterilerinin yanı sıra parlamentoda da birçok şiddetli kavganın yaşanmasına yol açan tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kayıt yaptırmalarını öngörüyor, aksi takdirde para cezası getiriyordu. Yasanın Rusya'nın 2012 yılında çıkardığı ve muhalefet ve basını baskı altına almak için kullandığı bir yasadan esinlendiği ifade ediliyor.

EURO NEWS