'Güvenli bölge derinliğinin 30 km olmasını Trump istedi'

En geç Nisan ayına kadar yerlerine (S-400'ler) monte edilmiş olacak.

'Güvenli bölge derinliğinin 30 km olmasını Trump istedi'


Reuters'a konuşan Erdoğan güvenli bölgenin 30 km derinlikte olması önerisinin ABD Başkanı Trump'tan geldiğini ama Trump'ın ekibinin buna karşı çıktığını söyledi.

 


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uluslararası haber ajansı Reuters'ın sorularını cevapladı. Bazı TV'lerden de bir kısmı canlı yayınlanan röportajda Erdoğan, güvenli bölgenin 30 km derinlikte olması önerisinin ABD Başkanı Donald Trump'tan geldiğini ama Trump'ın ekibinin buna karşı çıktığını söyledi.

"ABD’nin Türkiye’nin taleplerini Eylül sonuna kadar karşılanmaması durumunda" ne yapacakları sorulan Erdoğan, “Bu güvenli bölge arayışları bizim taleplerimizi karşılamıyor. Bir oyalama siyasetine dönüşüyor. Bu oyalama siyaseti bizim sabrımızı deneme midir? Sabrımız taşıyor, kendi başımızın çaresine bakarız” ifadelerini kullandı.

TSK kontrol noktalarının Suriye'de (İdlib) kuşatma altında kalması hakkında Erdoğan, "Rejim gözlem noktalarımız saldırırsa iş başka yerlere gider" dedi.

Suriye konusunda, Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiye'nin katılımıyla dörtlü bir zirve düzenlemeyi planladıklarını da söyleyaen Erdoğan, kabine değişikliği sorusuna ise "Sipariş üzerine değişiklik olmaz ama il örgütlerimizde bir değişim yapabiliriz" diye konuştu.

Rusya'dan alınan S- 400 Füze Savunma Sisteminin Nisan ayında aktif hale getirileceğini belirten Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

"Rusya samimi bir yaklaşım ortaya koydu. Bölgede barış için bu adımı atmak durumundaydık. En geç Nisan ayına kadar yerlerine (S-400'ler) monte edilmiş olacak. Savunma sanayinde çok önemli adımlar atıyoruz. Bu bir savunma sistemi. F-35'lerle çatışan veya çakışan bir yönü sözkonusu değildir. 

ABD seyahetinde sayın Trump ile bunları da konuşacağız. Trump'la birbirimize hep şeffaf ve rasyonel davrandık. Trump'a !sizden belli miktar Patriot alabiliriz' dedim. F-35'lerde önümüz tıkanırsa çaresine bakacağız. 

PAZARTESİ GÜNÜ ANKARA'DA YAPILACAK OLAN SURİYE KONULU ÜÇLÜ ZİRVE:

Hem İran ile hem Rusya ile ikili görüşmelerimiz olacak hem de üçlü görüşmemiz olacak. Buradaki beklenti anlık ateşkesler değildir. Göçün sona erdirilmesini, ateşkesin teminini hedefliyoruz. İdlib halkına her türlü yardımı ulaştırmaya çalışıyoruz. 'Göçe karşı gerekirse kapıları açmak zorundayız' dedim. Almanya ve Fransa ile Ekim'de dörtlü zirve de gündemde. 

GÜVENLİ BÖLGE:

YPG/PYD PKK'nın bir koludur bunu Batı'ya anlatamadık. ABD buraya on binlerce TIR dolusu mühimmat getirdi. NATO ortağınıza parayla vermediğinizi bunlara bedava veriyorsunuz. Sayın Trump bizi anlamalı diye düşünüyorum. Bu oyalama siyaseti bizim sabrımızı deneme midir? 20 mil yani yaklaşık 30 km talebi Sayın Trump'tan geldi. Trump'ın dediklerine altındaki ekip uymadı. Güvenli bölge siyaseti beklentilerimizi karşılamıyor.

İdlib'deki gözlem noktaları için muhatabımız Rusya'dır. Rejimin saldırısı olursa şu anki gibi durmayız. Biz 40 milyar dolar harcadık, AB verdiği sözleri tutmadı. Güvenli bölgeye 1 milyon Suriyeliyi alabiliriz. 

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Kabine (değidikliğini) ihtiyacımız olduğu anda yaparız, siparişle yapmayız. Ortada bir sıkıntı yokken kabine konusunu ele almanın anlamı yok. Gerek duyulursa yaparız.

YENİ SİSTEM ELEŞTİRİLERİ 

Başkanlık sistemine geçilmesinden sonra “gücün tek elde topladığı” eleştirilerini nasıl değerlendirdiği de sorulan Erdoğan şunları söyledi:

“Bu tür eleştirileri getirenler ne siyaseti biliyorlar ne devlet yönetimini biliyorlar. Devlet başkanı olarak yargının gücü benim elimde mi? Böyle saçmalık olur mu? Yarı bağımsızdır ve bağımsız yargı kararlarını vermekte serbesttir. Bir başka konu parlamentonun yasama olarak yaptıklarını benim yapma yetkim yok. Ama yasama dışında hakkında herhangi bir yasama organı olarak alınmış bir karar yoksa o zaman Cumhurbaşkanlığı kararnamesi devreye girer. Bu da süreci hızlandırır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi demokratik bir hükümet sistemdir. Amerika için böyle bir şey konuşuluyor mu, konuşulmuyor. Fransa’da yarı başkanlık sistemi var, konuşuluyor mu, konuşulmuyor. Ama Türkiye’de Erdoğan Cumhurbaşkanı, sürekli bu konuşuluyor. Siyasal istikrarı getirebilmek için bu adımı attık. Bazı eksikler olsa da hazırlıklarımızı yaptık. Bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Güzel bir yer geldik ve inanıyorum ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin, şu bir yılı aşkın sürecin bütün artıları eksileri elimizde, onlarla beraber yeni bir döneme hazırlanacağız.” 

(HABER MERKEZİ)