Birincisi, bu böyle değildir; Gelecek Partisi ve DEVA Partisi mevcut iki ittifaktan birine mi dahil olacak, üçüncü bir ittifakta mı yer alacak, her biri tek başına mı seçime girecek, meçhul.
İkincisi, söz konusu partilerin “Millet İttifakı”na katılmaya mütemayil olduğunu düşünüyor ve AK Parti liderliğindeki “Cumhur İttifakı” adına bundan üzüntü duyuyorsanız, onları kazanmaya çalışmanız gerekir; ‘Gidin gidin, yakışır size’ diye itmeniz değil.
***
AK Parti muarızı yorumcular arasında da Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin bittabi CHP’yle beraber hareket edeceğini ileri sürenler var.
Niye bittabi olsun ki bu?
AK Parti iktidarını tıpkı CHP gibi ekonomi, hukuk, demokrasi konusunda eleştirdikleri için mi?
İyi ama Gelecek Partisi ve/yahut DEVA Partisi, geçmişteki menfi icraatlarına, hallerine, tavırlarına ve -birkaç reformcu hariç- camia olarak hâlâ aynı kafada olduğunu gösteren işaretlere bakarak, CHP’nin bu konulardaki müsbet söylemlerine şüpheyle yaklaşamaz mı?
“AK Parti’nin söylemlerinde de ekonomik kalkınma, bağımsız yargı, mükemmel demokrasi var; ama mevcut mantalitesi bu söylemlerin gereğini yapmasına el vermiyor işte. CHP’nin mantalitesi hiç el vermeyecektir.” diye düşünemezler mi?
“Ne Cumhur İttifakı ne Millet İttifakı; biz üçüncü bir ittifak kuralım” diyemezler mi?
Belki de Gelecek Partisi ve/yahut DEVA Partisi ‘Öyle büyük bir teveccüh görüyoruz ki, hiçbir ittifaka ihtiyacımız yok’ diyecek.
Belki de ikisinden biri veya her ikisi de ‘Oy oranımız öyle düşük görünüyor ki, iyisi mi hiç seçime girmeyelim’ diyecek.
Bir ihtimal daha var:
İktidarın son zamanlardaki “ekonomi, hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik” iddiasının kuvveden fiile çıkması, iklimin değişip Akdeniz olması ve Gelecek Partisi ve/yahut DEVA Partisi’nin AK Parti’yle ittifak halinde seçime girmesi.
MHP bu sürece karşı çıkarak yolunu ayırmadığı takdirde, tabii ki MHP’yle de.
(MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçmişte siyasi tansiyonun düşmesine ve toplumsal barışın tesisine katkıda bulunmak için attığı bazı önemli adımların hatırasını yüksek tuttuğum için, ‘Bahçeli reformlara asla razı olmaz’ diye kestirip atanlara şimdilik katılmıyorum. Razı olacağını ve söz konusu partilerle ittifak gündeme gelirse buna da karşı çıkmayacağını temenni ediyorum.)
Seçim ittifakı her konuda fikir ve üslup birliği içinde olmayı gerektirmez, siyasi rekabeti rafa kaldırmayı da gerektirmez (ittifak çatısı altında da olsa ayrı partiler ayrı partilerdir, her biri kendisinin diğerlerinden daha iyi olduğunu düşünmese ve diğerlerine değil kendisine oy verilmesini istemese niye ayrı parti olsun ki?); Gelecek Partisi ve/yahut DEVA Partisi, o ittifak içinde, seçmene, ‘Ekonomi, hukuk ve demokraside atılan müsbet adımların garanti altına alınması ve bu adımlara çok daha büyük adımların eklenmesi için, ayrıca şunlar şunlar şunlar için bizi tercih edin’ diyebilir, güçlendirilmiş parlamenter sistemi de savunabilir. (Bakarsınız AK Parti de yüzde 50+1 kâbusundan kurtulmak için o sisteme meyleder.)
***
Ben oyumu yukarıdaki senaryoların sonuncusuna veriyorum.
https://www.karar.com/yazarlar/hakan-albayrak/ak-parti-gelecek-deva-1587929
HAKAN ALBAYRAK / KARAR
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Editor Mayıs 28, 2021 0
Editor Aralık 23, 2024 0
Editor Aralık 20, 2024 0
Editor Aralık 24, 2024 0
Editor Aralık 24, 2024 0
Editor Aralık 24, 2024 0
Editor Aralık 24, 2024 0
Editor Mayıs 10, 2021 0
Emekli büyükelçi Naci Koru, Taha Akyol'un sorularını cevapladı.
Editor Nisan 14, 2021 0
‘BEŞ YILDIR HAKLARINI ARIYORLAR’
Editor Nisan 7, 2020 0
Beyin ameliyatları kişiselleşiyor
Editor Aralık 1, 2019 0
CHP’DE OPERASYON ÖNLEMİ: 2 YILDIR DIŞARIDA YEMEK YEMİYORUM
Editor Ocak 17, 2021 0
Yüzde 95 çıktı
Editor Ocak 11, 2020 0
Alman kamuoyunda yoğun bir biçimde tartışılıyor.
Editor Aralık 6, 2020 0
"Tamamen gündemi değiştirme çabasıyla yaptığı bir iftira"
Editor Aralık 31, 2019 0
İran'la savaş çıkacak mı?