Halit Kıvanç hayatını kaybetti
“Gazeteler yükselirken ve düşerken Halit Kıvanç oradaydı”
Halit Kıvanç hayatını kaybetti
Birçok farklı basın kuruluşunda çalışmış, sesiyle radyoya, güleryüzüyle televizyona damga vurmuş gazeteci Halit Kıvanç hayatını kaybetti.
Türkiye’de çok sayıda kişinin sevdiği ve çocukluklarında etkili bir iz bırakmış futbol yorumcularından ve spikerlerden biri olan Halit Kıvanç’ın oğlu Ümit Kıvanç, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Cenaze 27’si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek” açıklamasında bulundu.
18 Şubat 1925'te İstanbul'un Fatih ilçesinde doğan Kıvanç, 1963 senesinde BBC Türkçe Servisi'nde çalışmıştı.
Kıvanç, daha sonra kendisine 5 yıllık kontrat teklif edilmesine rağmen, "Ben öğrendiklerimi memleketimde uygulamak için gitmek istiyorum" diyerek Türkiye'ye döndü.
Halit Kıvanç, BBC Türkçe'de program yaptı, haber okudu, hatta radyo tiyatrosunda oynadı.
Halit Kıvanç, gazeteciliğe başladığı ilk günden beri birçok gazete ve dergide çalıştı.
Milliyet'te gazeteci Abdi İpekçi ile gazetenin merkezinde yer alan isimlerden biriydi.
Daha sonra İstanbul Ekspres, Tercüman, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde çalıştı.
Radyo spikerliğine başladıktan sonra unutulmaz maçlara ses vermeye başladı.
Radyoda Kıvanç’ın sesini ilk kez duyduğumuz maçlardan biri 1956’daki Moskova'da oynanan Fenerbahçe-Dinamo maçıydı.
Daha sonraki yıllarda radyo spikerliğine televizyon programları ve yarışma sunuculukları eklendi.
Yazar ve sunucu olarak iki yüzü aşkın ödül kazanan Halit Kıvanç, "Bugüne kadar aldığım en büyük ödül herkesin bana 'Halit Ağabey' diye hitap etmesi" demişti.
Twitter paylaşımının sonu, 1
“Gazeteler yükselirken ve düşerken Halit Kıvanç oradaydı”
Halit Kıvanç çok sayıda kitap yazdı, radyo ve televizyon programlarında, gazete ve dergilerde anılarını anlattı, hakkında kitaplar yayınlandı.
Yazar ve gazeteci İnan Özdemir, 2016 yılında Socrates dergisinde Kıvanç için şu satırları kaleme almıştı:
“Pele ile daha ünlü değilken röportaj yapan ilk gazeteci olduğunu, Gerd Müller’den Franz Beckenbauer’e kadar birçok isimle yakın dostluğu bulunduğunu, terör saldırısı ile lekelenen 1972 Münih Olimpiyat Oyunları’nı Uğur Dündar ile birlikte anlattığını, 10 tane Dünya Kupası’nı yerinde gördüğünü, Türkiye spor tarihinin en büyük efsanelerinden biri olduğunu ve bu hayatın aslında herhangi bir dergi yazısına sığmayacağını biliyoruz.
“Bu serüvenin bir kısmı, gözlerimizin önünde yaşandı. Bizim, annelerimizin, babalarımızın… Buna rağmen kimsenin görmediği bir kısım da var. Bir zamanlar televizyon yoktu ve Halit Kıvanç da çocuktu. Radyo dinliyor, gazete okuyor, mahallede top peşinde koşuyordu. Yetenekli bir oyuncu değildi ama o da herkes gibi kendi kendine maç anlatıyor ve bir gün sahada olmanın hayalini kuruyordu. Herkesten farkı ise burada ortaya çıktı. Çünkü o, başardı.
“Halit Kıvanç oradaydı. Gazeteler yükselirken ve düşerken, radyo gelişirken, televizyon ülkeye gelirken, o oradaydı. Hayat bazen böyle bir şey. Yeterince çalışır, işinizi sever ve biraz da şanslı olursanız olağanüstü fırsatlar ayağına gelebiliyor. Bazen, her şey yolunda giderse, düğme maçınız milyonlarca kişiye ulaşabiliyor."
Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesini çıkardı
Kıvanç, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 3 ay kadar Batman’ın Kozluk ilçesinde hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı.
1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor'u çıkardı.
Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok ilki gerçekleştirdi. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı.
FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda anlattı.
Uzun yıllar TRT'de kültür-sanat, müzik ve eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın da vazgeçilmez sunucusu oldu.
Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği'ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu.
Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi.
Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan "Tele Safir" adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.
Sunuculukta 50. yılını 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı.
1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti.
Yazar, spiker, sanat adamı olan Halit Kıvanç, Türkiye’ye “temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden” dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin Kariyer Dalında büyük ödülüne layık görüldü.
Twitter paylaşımının sonu, 2
Twitter paylaşımının sonu, 3
Twitter paylaşımının sonu, 4
Twitter paylaşımının sonu, 5