Hamas’ın mali kaynakları nereden geliyor? Kripto şebekesi, nakit akışı ve bağışlar...

Hamas neden kripto para kullanıyor?

Hamas’ın mali kaynakları nereden geliyor? Kripto şebekesi, nakit akışı ve bağışlar...




Hamas’ın mali kaynakları nereden geliyor? Kripto şebekesi, nakit akışı ve bağışlar...

ABD Hazine Bakanlığı geçen yıl mayıs ayında Hamas'ın Türkiye'den Suudi Arabistan'a kadar 500 milyon dolarlık yatırımı yöneten şirketlerden oluşan gizli bir ağ kurduğu suçlamasında bulundu.

Gazze’yi kontrol eden ve İsrail’e yönelik roket saldırılarıyla bölgedeki çatışmaların fitilini ateşleyen Filistinli militan grup Hamas’ın mali kaynakları şu günlerde dünya kamuoyunun belki de en merak ettiği konuların başında geliyor.

Uzmanlara ve yetkililere göre Hamas, yardım kuruluşlarından ve kendine dost ülkelerden destek sağlamak için küresel bir finansman ağı kullanırken, Gazze tünellerinden nakit aktarıyor ve uluslararası yaptırımları aşmak için kripto para birimlerinden faydalanıyor.

Bununla birlikte Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas’ın çoğunluğu sivil olmak üzere yüzlerce İsrailliyi öldüren füze saldırısının ardından bu mali kaynaklara artık erişiminde çok daha fazla zorlukla karşılaşacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

İsrail, Hamas ile bağlantılı banka hesaplarını bloke etti

Hamas’ın saldırılarına son 75 yılın en ağır karşı saldırılarıyla yanıt veren İsrail, bu hafta başında Hamas'ın bağış toplama faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu ileri sürdüğü bir Barclays Banka hesabını dondurduğunu, kaç hesap olduğu veya varlıkların değerini belirtmeden bağış toplamak için kullanılan kripto para hesaplarını bloke ettiğini açıkladı.

İsrail’in bu adımı, Gazze Şeridi’ni kontrol eden ve buradaki yerel hükümetin arkasındaki Hamas veya diğer adıyla İslami Direniş Hareketi'ni destekleyen bazıları meşru, bazıları da gizli olan karmaşık bir mali ağın yeniden odak noktası olmasına yol açtı.

Hamas’ın bütçesi ne kadar?

ABD’de eski terörle mücadele uzmanlarından Matthew Levitt Reuters’e yaptığı açıklamada, Hamas'ın 300 milyon doları aşan bütçesinin büyük kısmının ticari vergilerden, ayrıca İran ve Katar gibi ülkelerden veya hayır kurumlarından geldiği öngörüsünde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı şubat ayında yaptığı bir açıklamada, Hamas'ın diğer Körfez ülkelerinden para topladığını ve Filistinlilerden, diğer göçmenlerden ve kendi hayır kurumlarından bağış aldığını duyurmuştu.

Reuters bu haberle ilgili yorum almak için şu ana kadar Hamas yetkililerine ulaşamadı. Hamas, daha önce yaptığı bir açıklamada, bağışçılarına uygulanan mali kısıtlamaların İsrail'e karşı meşru direnişi etkisiz hale getirme girişimi olduğu görüşünü dile getirmişti.

Hamas neden kripto para kullanıyor?

Terörle mücadele uzmanı Levitt, ABD ve İngiltere gibi ülkeler tarafından terör örgütü olarak görülen Hamas'ın artan uluslararası kısıtlamalardan kaçınmak için giderek daha fazla kripto para birimi, kredi kartı kullandığını veya uydurma ticari anlaşmalar yaptığını söyledi.

Blockchain araştırma şirketi Elliptic'in kurucu ortağı Tom Robinson, "Hamas’ın terör finansmanı için kripto paranın en başarılı kullanıcılarından biri olduğunu" iddia etti.

Bununla birlikte Hamas, bu yıl kripto para borsasındaki çalkantıların ardından yaşanan bir dizi kaybın ardından bu para biriminden uzak duracağını açıkladı.

Bunun dışında kripto para birimi sistemi, son düzenlemelerle birlikte burada yapılan işlemleri daha rahat izlenebilir hale getirdi.

Blockchain araştırma şirketlerinden TRM Labs, bu hafta yayımladığı bir raporda, Hamas'ın saldırılarının ardından kripto para toplamanın daha önce arttığını açıkladı.

TRM Labs, 2021 yılı mayıs ayındaki çatışmaların ardından Hamas kontrolündeki kripto adreslerinin 400 bin dolardan fazla para aldığına dikkat çekti.

TRM bununla birlikte, geçen hafta sonu yaşanan şiddet olaylarından bu yana Hamas bağlantılı önde gelen destek gruplarının kripto yoluyla yalnızca birkaç bin dolar aktardığını belirtti.

"Düşük bağış hacminin olası bir nedeni, İsrail yetkililerinin onları derhal hedef alması" denilen TRM raporunda, İsrail'in son yıllarda Hamas bağlantılı adreslerden "on milyonlarca dolar" değerinde kripto para birimi ele geçirdiği kaydedildi.

İsrail, Hamas'la bağlantılı yaklaşık 190 kripto hesaba el koydu

İsrail, 2021 yılı aralık ayı ile bu yılın nisan ayı arasında Hamas'la bağlantılı olduğunu söylediği yaklaşık 190 kripto hesaba el koydu.

Bütün önlemlere rağmen Hamas'ın müttefikleri kripto ya da başka yollarla Gazze'ye para göndermenin bir şekilde yollarını buldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Hamas da dahil olmak üzere Filistinli gruplara yılda 100 milyon dolara kadar destek sağladığı görüşünde.

Washington bu paranın paravan şirketlerin, nakliye işlemleri ve değerli metaller aracılığıyla taşındığı düşüncesinde.

İran yönetimi ise bu iddialara ilişkin şu ana kadar bir açıklama yapmadı.

ABD: Hamas Türkiye'den Suudi Arabistan'a kadar 500 milyon dolarlık yatırımı yöneten şirketlerden oluşan gizli bir ağ kurdu

ABD Hazine Bakanlığı geçen yıl mayıs ayında Hamas'ın Türkiye'den Suudi Arabistan'a kadar 500 milyon dolarlık yatırımı yöneten şirketlerden oluşan gizli bir ağ kurduğu suçlamasında bulundu.

İran Hamas’a nasıl yardım ediyor?

İsrail uzun süredir İran'ın din adamlarını Hamas'a silah sağlayarak şiddeti körüklemekle suçluyor.

İsrail'i tanımayan Tahran, Hamas’a silah verdiği suçlamasını reddederken, Filistinli militan gruba manevi ve mali destek verdiğini söylüyor.

Filistin davasına destek vermek, 1979 devriminden bu yana İslam Cumhuriyeti'nin en önemli dış politika hedefi.

Tahran, bu sayede kendisini Müslüman dünyasının lideri olarak ön plana çıkartmak için çalışıyor.

Katar’ın Hamas’a yaptığı yardımlar

Petrol zengini Katar, 2014 yılından bu yana Gazze'ye yüz milyonlarca dolar yardım yaparken, bölgenin tek elektrik santralinin işletilmesine yardımcı oluyor.

Katar, Hamas yönetimindeki hükümetteki muhtaç aileleri ve kamu görevlilerini desteklemek için ayda 30 milyon dolar harcıyor.

Katarlı bir yetkili, ülkesinin çok yoksul Filistinli ailelere 100 dolar sağladığını ve Gazze'ye elektrik verilmesine destek sağladığını belirterek, bu yardımlarla bölgenin "istikrarı ve yaşam kalitesini korumaya yardımcı olduğunu" söyledi.

Katar, bölgenin en büyük ABD askeri üssüne, Taliban'a ve diğer gruplara ev sahipliği yaparken, bölgedeki çatışmalarda çoğu zaman arabuluculuk rolü üstlenerek dış politikasını ince bir çizgi üzerinde yürütüyor.

Katar yardımı İsrail üzerinden Gazze’ye ulaşıyor

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden bir kaynak, Katar'ın Gazze'ye sağladığı mali yardımın aslında İsrail üzerinden geçtiğini bildirdi. Buna göre, yardımlar elektronik olarak Katar'dan İsrail'e aktarılıyor.

İsrailli ve BM yetkilileri sınırdan Gazze'ye nakit taşıyor

Buna göre nakit para doğrudan Gazze'deki ihtiyaç sahibi ailelere ve kamu görevlilerine dağıtılıyor ve her aile veya birey, parayı aldıklarına dair isimlerinin yanına imza atıyor. İmza atılan belgelerin bir kopyası İsrail'e, biri BM'ye, biri de Katar'a gönderiliyor.

Katarlı bir hükümet yetkilisi de hükümetinin Gazze Şeridi'ne yaptığı yardımın tamamen İsrail, BM ve ABD ile koordine edildiğini bildirdi.

Katar, son yıllarda Gazze'nin tek elektrik santrali için İsrail'den yakıt satın aldı.

Royal United Services Institute adlı düşünce kuruluşundan Stephen Reimer, Hamas’ın resmi mali kanallara erişimini tamamen kısıtlamaya yönelik yeni girişimlerin de sınırlı başarıya sahip olacağı görüşünde.

Reimer, buna gerekçe olarak dünyada finans transferi yolarının ortaya çıkan engelleri aşmak için sürekli gelişim içinde olduğunu sözlerine ekledi.

EURO NEWS