Hangi uygulama en çok kullanıcı bilgisi topluyor? Facebook zirvede, Whatsapp 45'inci
Facebook 24, Whatsapp 4 temel kullanıcı bilgisine ulaşıyor
Hangi uygulama en çok kullanıcı bilgisi topluyor? Facebook zirvede, Whatsapp 45'inci
Yaklaşık 1.5 milyar kullanıcıyla dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan Whatssapp'ın yeni sözleşme kuralları ve müşterilerin kişisel bilgilerini bünyesinde bulunduğu Facebook'a aktaracağına dair güncelleme sonrası, birçok kişi bu uygulamayı taşınabilir cihazlarından silerek farklı iletişim araçlarına yönelmeye başladı.
Son bir haftada milyonlarca kullanıcısını kaybeden Whatsapp'ın yeni sözleşmesi ve veri paylaşımı kurallarının 8 Şubat'ta uygulamaya geçmesi bekleniyor.
Örneğin Whatsapp ile birlikte Instagram uygulamasını bünyesinde barındıran Facebook, "kullanıcı bilgileri" baz alındığında Whatsapp'ın tam 7 katı daha fazla müşteri verisine ulaşıyor.
Bunun yanında Spotify, Amazon, Netflix ve Air Bnb gibi mesajlaşma ya da iletişimle ilgili hizmet sağlamayan şirketlere ait aplikasyonlar, yine Whatsapp'tan kat be kat daha fazla "müşteri bilgisini" veri tabanlarında saklıyor.
İnternet güvenliği konusunda araştırmalar yapan ve bu konuda hizmet veren bağımsız kuruluş Cladio, aralarında Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp, Google Maps, Air Bnb, Spotify, Tinder, Uber, Tiktok, Amazon, Ikea, Paypal ve Netflix gibi çok farklı alanlarda hizmet veren şirketlerin akıllı telefon uygulamaları ve internet sitesinde kullanıcıdan istenilen veriler konusunda kapsamlı bir araştırma yaptı.
Bu araştırma yapılırken müşteri ya da kullanıcılara ait isim soyad, elektronik posta, yaş, cinsiyet, doğum tarihi ve yeri, cinsel eğilim, çevrimiçi konum, ırk, dini inanç, medeni durum, ev adresi, iş, kullandığı mobil cihaz, annenin kızlık soyadı ve banka bilgileri gibi 32 farklı temel kişisel veri analiz edildi.
Cladio'nun listesine göre kullanıcıların mahrem bilgileri konusunda "en çok veriye sahip olan", müşteriler hakkında "en çok bilgi toplayan" aplikasyon yüzde 70.59 ile Facebook oldu.
Listenin ilk 5'inde yer alan diğer aplikasyonlar sırasıyla yüzde 58.82 ile Instagram, 55.88 ile Tinder, yüzde 52.94 ile Grindr ve Uber oldu.
Dünya genelinde sıklıkla kullanılan müzik dinleme platformu Spotify listede 35.29 oranıyla 8'inci olurken, film ve dizi izleme platformu Netflix yüzde 26.47 ile 13'üncü, Ryanair yüzde 26.47 ile 17'inci, Air Bnb 19'uncu ve İsveçli mobilya şirketi Ikea 23.53 ile 21'inci sırada yer aldı.
Genel sıralamada Whatsapp yüzde 11.76 ile "en çok kullanıcı bilgisine sahip" 45'inci aplikasyon olurken, Twitter, Tiktok, Google Maps, Paypal, Lidl Plus ve Tesco gibi uygulamaların gerisinde kaldı.
Facebook 24, Whatsapp 4 temel kullanıcı bilgisine ulaşıyor
Araştırmada Whatsapp'ın kullanıcıların e-mail adresi, isim, cep telefonu numarası, taşınabilir cihazın türü gibi 4 temel bilgisine ulaştığı belirtilirken, Facebook'un 32 kategoriden 24'ünü veri tabanında sakladığı kaydedildi.
Bu bağlamda Tesco, Walmart, Deliveroo, Lidl Plus, McDonalds (USA) ve Just Eat gibi yemek ve gıda temin firmaların dahi birçok kullanıcı bilgisine eriştiği ve Whatsapp'ı geride bıraktığı görülüyor.
Sosyal medya platformu Facebook'un bünyesinde yer alan Whatsapp'ın verileri bu şirketle paylaşacak olması ise en çok tartışılan konuların başında geliyor. Zira Facebook'un 2016 Amerikan seçimlerinde "milyonlarca kullanıcının bilgilerini izinsiz paylaştığı iddiaları" skandal olarak nitelendirilmişti.
Whatsapp, yapılacak yeni değişiklikle uçtan uca şifreleme uygulamasının devam edeceğinin altını çiziyor. Bu, gönderilen mesajların, fotoğrafların ve bütün içeriklerin sadece gönderen ve alan taraflarca görüldüğü anlamına geliyor. Facebook ve WhatsApp mesajların içeriğini "prensipte" göremiyor.
EURO NEWS