Hayırsever iş insanı İzzet İnan  8 yıl önce vefat etti

İzzet İnan, Uluköy'de gariplerin ve fakirlerin babası olarak tanınıyordu.

Hayırsever iş insanı İzzet İnan  8 yıl önce vefat etti


Hayırsever iş insanı İzzet İnan  8 yıl önce vefat etti

YEREL GÜNDEM / AMASYA

Uluköy beldesinin sevilen isimlerinden ve hayırsever bir iş insanı olan İzzet İnan, 8 yıl 5 gün önce vefat etti. İzzet İnan, Uluköy'de gariplerin ve fakirlerin babası olarak tanınıyordu.

İzzet İnan, Uluköy'de Ergüneş Baba tekkesinin onarımını gerçekleştirmesiyle biliniyordu. Üç kez gördüğü  rüyalardan  aldığı ilhamla, Ergüneş Baba Tekkesi olarak bilinen tekkenin onarımlarını gerçekleştirmişti. Ergüneş Baba'nın İzzet İnan'ı yönlendirdiği onarım talebini yerine getirebilmek için, İzzet İnan iki öküzünü satıp Uluköy Kasabası'nda bir dükkan açtı. Bu dükkan, İzzet İnan'ın yardımları ve Allah'ın bahşettiği bereketiyle meşhur oldu.

İzzet İnan, dükkanında yaptığı yardımlarla tanınıyordu. Fakir fukaraya sunduğu yardımlar, cami inşaatlarına sağladığı destekler ve okuyan öğrencilere verdiği burslarla bilinirlik kazanmış bir hayırseverdi. Ayrıca, şehir dışında okuyan öğrencilerin bilet masraflarını karşılamış, birçok gencin eğitim almasına katkıda bulunmuştu.

Bir hac ziyareti sırasında Kabe'yi tavaf ederken görüldüğü olay, İzzet İnan'ın manevi dünyasındaki derinliği gösteren anılardan biriydi.

Uluköy'e gelen öğretmenlere destek olan İzzet İnan, onların barınma ve diğer ihtiyaçlarında yardımcı olmuş, köyün en saygın ve iyi huylu insanlarından biri olarak ömür sürmüştü.

İzzet İnan, 82 yaşında, 9 Aralık 2015 tarihinde vefat etti. Cenazesi, 10 Aralık 2015 tarihinde Ulukköy Merkez  Camisinde kılınan cenaze namazının ardından aile kabristanlığına defnedildi. Allah'tan rahmet, geride kalanlara sabır dileriz. Mekânı cennet olsun.

Ergüneş Baba: Anadolu'nun Alperen Dervişi ve İslami Mirasın Bekçisi

*

Anadolu-Türk şehirlerinin kuruluş ve gelişmesinde halkın dini inançlarının temsilcisi olan dervişlerin tarihsel rolü büyük bir öneme sahiptir. Bu dönemde Horasan Eren'leri olarak bilinen dervişler, köylere yerleşerek tekke ve zaviyeler inşa ederek halka dini tebliğ ve irşat hizmetlerinde bulunmuş, aynı zamanda memleketin imarı, iskanı ve siyasi tarihinde etkili olmuşlardır.

Ergüneş Baba, Anadolu'nun fethinin altyapısını oluşturan bir Alperen ve halka dini tebliğde bulunan bir derviş olarak tanımlanabilir. Seyyid Bali Ergonaş olarak da bilinen Ergüneş Baba'nın kimliği, Alevi veya Sünni inancını temsil edip etmediği konusunda birçok araştırmacı arasında tartışmalı bir konudur.

Ergüneş Baba, Horasan piri Hoca Ahmet Yesevi'nin dergahından Hacı Bektaşi Veli ile birlikte Anadolu'ya gelmiş ve bölgeye önemli hizmetlerde bulunmuştur. Kendisinin Sekizinci İmam Rıza Sulgünden geldiğine inanılan Ergüneş Baba'nın soyu, on iki İmam soyundan gelmektedir.

Rumlarla yapılan bir olayda Ergüneş Baba, Boğazkesen'deki bir bendi yıkarak bölge halkını sel felaketinden kurtarmıştır. Bu olay, kendisine 70 pare köy ihsan edilmesine yol açmıştır. Ergüneş Baba, kerametleriyle bilinir; mısır tarlasında namaz kılarken ekine zarar vermemesi gibi olaylar halk arasında anlatılmaktadır.

Menkıbeleri arasında, Rumlar tarafından kapatılan bir geçidi kendi kılıcıyla açarak Türk köylerini su baskınlarından kurtarması ve belirli bir kayaya vurduğu kılıcın ardından bir mescidin ortaya çıkması gibi olaylar bulunmaktadır.

Ergüneş Baba'nın mezarı, devşirme malzeme ile çevrili, üstü açık ve 1991 yılında SİT alanı olarak tescillenmiş bir mezarlık alanında bulunmaktadır. Ayrıca mezarın yakınında devşirme taşlardan yapılmış bir namazgah ve küçük bir mescit bulunmaktadır. Ergüneş Baba'nın yaşamı ve kerametleri, Anadolu'nun dini mirasına önemli bir katkı sunmuştur.

İzzet İnan'ın cenazesinden görüntüler:

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

www.yerelgundem.com