HDP Bir Kez Daha AYM'ye Başvurdu
AYM süreci nasıl işleyecek?
HDP Bir Kez Daha AYM'ye Başvurdu
DİYARBAKIR - Kapatma davasında yapılması gereken sözlü savunmanın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) talebi doğrultusunda 11 Nisan'a ertelemesinin ardından, HDP yargılamanın seçim sonrasına bırakılması için bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapılan başvuruda sözlü savunma için verilen 11 Nisan tarihinde, savunma yapacak olan eş başkanların seçim çalışmaları için sahada olacakları vurgulandı.
Başvuru dilekçesinde bu durumun, “Eş genel başkanlar ve onlara destek sunacak parti kurullarının ve uzmanların seçim gündeminden alıkonarak savunmaya odaklanmasının müvekkil parti aleyhine sonuç doğuracağı” savunuldu.
HDP başvurusunda, davanın seçim sonrasına bırakılması talebini şu gerekçelere bağladı:
“Nitekim listeler kesinleştikten sonra muhtemel bir kapatma kararı verilmesi halinde parti bir bütün olarak seçimlere girmekten menedilmiş, bir bütün olarak milletvekili adaylarının seçilme hakkı ellerinden alınmış olacaktır. Böylesi ağır tablo sadece parti için değil, aynı zamanda milyonlarca yurttaşın iradesinin parlamentoya yansımaması gibi demokrasi için ağır sonuçlara da yol açacaktır. Müvekkil partiyi ‘kırk katır mı, kırk satır mı’ şeklinde formüle edilebilecek ikilemde tercih yapmaya zorlamak hukuki güvenlik ve serbest ve yarışmacı seçim ilkelerini de ortadan kaldıracaktır.”
HDP daha önce deprem nedeniyle sözlü savunmanın üç ay ertelemesini talep etmişti. Ancak AYM, bu talebi sadece 1 ay olarak kabul etti ve sözlü savunma alınmasını dolayısıyla karar alma sürecini seçim sonrasına bırakmadı.
Bu arada daha önce Başsavcılığın talebiyle HDP’ye ait hazine yardımının bulunduğu hesaplara konulan tedbir kararı da itiraz üzerine kaldırılmıştı.
AYM süreci nasıl işleyecek?
HDP aleyhine parti kapatma davası, 21 Haziran 2021'de iddianamenin AYM tarafından kabul edilmesiyle başladı.
HDP'nin 11 Nisan'da sözlü savunma yapması ardından AYM raportörü, davaya ilişkin bilgi ve belgeleri birleştirecek, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
AYM raportörü, raporunu Yüksek Mahkeme üyelerine sunduktan sonra AYM Başkanı Zühtü Arslan, karar günü için toplantı gününü belirleyecek.
Böylece 15 kişilik AYM heyeti, belirlenen günde HDP'nin kapatma talebini esastan görüşmeye başlayacak. İlk toplantı gününde karar alınması zorunlu değil. AYM karar gününü erteleme ve yeniden takvimlendirme yetkisine sahip.
VOA