HEDEP yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme eğiliminde: Seçim işbirliklerine kapılar kapalı mı, partinin koşulları neler?

Yerel seçim sloganı: 'Kent uzlaşısıyla kazanmak'

HEDEP yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme eğiliminde: Seçim işbirliklerine kapılar kapalı mı, partinin koşulları neler?


HEDEP yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme eğiliminde: Seçim işbirliklerine kapılar kapalı mı, partinin koşulları neler?

İYİ Parti bugün Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) seçim işbirliği önerisini değerlendirecek. Bu toplantı öncesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) seçim stratejisini açıkladı. HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK), Türkiye’nin her yerinde yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme eğiliminin ortaya çıktığını söyledi.

HEDEP Sözcüsü Doğan, MYK’nın önerisini Parti Meclisi’nin (PM) değerlendireceğini ve bu konuda son kararı vereceğini duyurdu.

HEDEP daha önce, birinci ve ikinci olduğu yerlerde kendi adaylarıyla seçime girme kararını netleştirmişti. Ancak partide, başta İstanbul olmak üzere Batı’daki büyükşehirlerde, koşullarının kabul edilmesi halinde, iktidar ve muhalefet partileriyle seçim işbirliği yapılmasına kapıların açık tutulması tartışılıyor. Bu koşulların başında ise belediyelere kayyum atanmaması geliyor.

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, 15 Ekim’de gerçekleştirdikleri olağanüstü kongreden bu yana, Türkiye’nin hemen her yerinde gerçekleştirdikleri halk buluşmalarında dile getirilen taleplerin, iki gündür süren MYK’nın ana gündem maddesi olduğunu söyledi. Doğan, HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın, Hakkari’deki konuşmasını hatırlattı. Bakırhan, “Halkımız, bizden her yerde seçime kendi adaylarımızla girmemizi istedi” demişti.

Bu talebin MYK’da kapsamlı olarak değerlendirildiğini belirten Doğan, “Bu karar, MYK’nın önerisi olarak Parti Meclisi’nde değerlendirilecek" dedi ve ekledi:

"Birinci ve ikinci parti olduğumuz yerlerde aday adayı başvurularımızın 27 Kasım'da başladığını ve 10 Aralık’a kadar süreceğini daha önce açıklamıştık. Batı illerinde de komisyonlarımız kuruldu. Aday adayı başvurularını almaya başladık. Yani Türkiye’nin her yerinde yerel seçimlere kendi adaylarımızla girmek için hazırlıklarımız tamamlandı. Aday adayı başvuruları almaya başladığımızı bir kez daha vurguluyorum.”

Yerel seçim sloganı: 'Kent uzlaşısıyla kazanmak'

HEDEP'in selefi Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2019'daki yerel seçimlerinde stratejsini "iktidara kaybettirmek" üzerine kurmuş ve Batı'daki illerde aday çıkarmamıştı.

HDP, Mayıs ayındaki seçimlerde ise "kazanmak ve kazandırma” stratejisi izleyerek, cumhurbaşkanı adayı çıkarmamış ancak genel seçime tek başına girmişti.

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde izleyecekleri stratejiyi ise “kent uzlaşısıyla kazanma” olarak açıkladı.

Doğan, “kent uzlaşısı" kavramını ise şöyle özetledi:

"Yani en geniş mutabakat, şehirdeki her sesi duymaya çalışmak. Aday belirlerken, o yerdeki en geniş kesimlere ulaşıp her sesi duymaya çalışmak. O sesi de katarak şehri yönetecek insanları belirlemek. Bu da bir ilk.

"Şu açıdan bir ilk diyoruz. Normalde klasik ön seçim modellerinde partilerin üyeleri oy kullanabiliyor. Bizim geliştirdiğimiz ön seçim modelinde yalnızca partimizin üyeleri değil, yalnızca bileşen parti üyeleri de değil; demokratik kitle örgütleri, ailelerimiz, dünden bu yana emek vermiş, yöneticilik yapmış kişiler de sorumluluk alarak bu süreçte bizimle birlikte yer alabilir ve oy kullanabilir.

"Dolayısıyla kent hakkı için emek veren herkesin katılımı ve uzlaşısı ile belirleyeceğiz adaylarımızı. Sadece belediye eş başkanlarını da değil; belediye meclis üyelerimizi ve il genel meclisi üyelerimizin 3’te ikisini de ön seçimle belirleyeceğiz."

Türkiye’nin her yerinde yerel seçimlere adaylarıyla girmek için hazırlandıklarını belirten Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kayyımları kalıcı hale getirmeye çalışanlar da bilsinler ki; partimize gönül verenler, oy verenler, seçmen olan ve bunun için ağır bedeller ödeyenler kayyım rejimine en güçlü cevabı, kendilerine ve kentlerine kazandırarak verecekler.”

Gazetecilerin, “büyükşehirlerde kendi adaylarını çıkarıp çıkarmayacakları” sorusu üzerine de Doğan, büyükşehirler dahil her yerde kendi adaylarıyla seçime girmek için hazırlandıklarını, MYK’daki eğilimin de bu yönde olduğunu bildirdi. Doğan, ancak nihai kararın PM’de değerlendirilerek verileceğini de ekledi.

HEDEP'in seçim işbirliği için koşulları neler?

HEDEP tabanında eğilim, partinin yerel seçimlere kendi adaylarıyla girmesi yönünde. Ancak parti özellikle Batı'daki illerde, belli kriterlerin karşılanması koşuluyla, hem iktidar hem de muhalefetle seçim işbirliği için görüşmelere kapıları kapatmıyor.

HEDEP yöneticileri, önceki seçimlerin tersine, partili belediyelere kayyum atanmaması, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve “Abdullah Öcalan’a tecrite son verilmesi” koşullarıyla, iktidar veya muhalefet partileriyle seçim işirliği yapılabileceğini söylüyor. Ancak, seçim işbirliğinin “şeffaf” ve görünür bir şekilde yapılması savunuluyor.

Özellikle İstanbul, Adana, Mersin gibi Kürt seçmenin yoğun olduğu illerde CHP ile seçim işbirliği yapılıp yapılmayacağı da merak konusu. HEDEP yöneticileri, İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmama konusunda ciddi anketler yaptıklarını ve buna göre değerlendirme yapacaklarını belirterek; başta kayyum, tecrit olmak üzere işbirliği getirecek partinin kendilerine yönelik yaklaşımının belirleyici olacağını söylüyor.

HEDEP İstanbul'da CHP veya AKP’nin adayının desteklenmesi kararı alınması halinde, partinin güçlü olduğu ilçelerde de HEDEP adaylarının desteklenmesi koşulunu getirmeyi planlıyor.

BBC Türkçe’ye konuşan HEDEP İstanbul İl Başkanı Murat Kalmaz da, olası işbirliği modelini şöyle özetlemişti:

“Örnek diyorum, afaki söylüyorum, A ilçesine biz deriz ki burada bizim adayımızla gireceğiz. Örnek diyorum Esenyurt olur, Adalar olur, başka yerler olabilir. Biz deriz ki biz kendi adayımızla girelim, siz burada bize destek verin, biz de şurada size destek veriyoruz. Diğer kalan muhtemel birlikte kazanacağımız yerde de potansiyelimiz bu kadar bunun karşısında da örnek diyorum, işte belediye başkan yardımcılıkları olabilir, meclis üyelikleri olabilir, müdürlükler olabilir."

BBC TÜRKÇE