Her şeyin sebebi bu karnede
ADALETE ERİŞİMDE 113. SIRADAYIZ
Her şeyin sebebi bu karnede
Başta ekonomi olmak üzere yargıdan dış politikaya, plansızlıktan rafa kalkan ehliyet-liyakate tüm sorunların röntgenini çeken liste... Türkiye, 2021 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde bir yılda on sıra düşerek 139 ülke arasında 117’inci sırada yer aldı. Yolsuzluk-şeffaflık gibi birçok parametrede Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin bile gerisindeyiz.
Dünya Adalet Projesi’ne göre geçen yıl hukukun üstünlüğünde 128 ülke arasından 107’inci olan Türkiye, bu yıl 139 ülkelik listenin sondan 22’nci sırasında. Sudan, Angola ve Mali’nin gerisinde kalan Türkiye’yi Kongo, İran ve Gine takip etti. Muhalefetten “İşte içinde bulunduğumuz lig” eleştirisi geldi. CHP’li Öztrak “Dolar sürekli şaha kalkıyorsa sebepleri buralarda aranmalı” derken DEVA Partili Yeneroğlu “Kuralsız yönetimin savrulmalarıyla her geçen gün yoksullaşıyoruz” ifadesini kullandı.
ADALETE ERİŞİMDE 113. SIRADAYIZ
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
Doğu Avrupa ve Orta Asya'da son sıradayız
YOLSUZLUK
Ruanda'nın 40, Senagel'in 54. olduğu listede 69'uncuyuz.
ŞEFFAFLIK
Afganistan'ın üzerinde 107'inci sırada yer aldık.
DEVLET GÜCÜNÜN SINIRLANMASI
Zimbabve'nin, Çin'in gerisinde 134'üncüyüz.
Dünya Adalet Projesi 2021 Hukukun Üstünlüğü Endesi’ni yayımlandı. Buna göre Türkiye, hukukun üstünlüğü konusunda 139 ülke arasında 117’inci sırada yer aldı. 2020 yılında 107’inci sırada olan Türkiye bir yıl için 10 puan birden geriledi. Türkiye, coğrafi bölgelere göre kategorize edilen endekste, Doğu Avrupa ve Orta Asya grubunda bulunan 13 ülke arasında ise Rusya’nın da gerisinde sonuncu sırada yer aldı. Muhalefetten “Erdoğan’ın elinde her alanda küme düşmeye devam ediyoruz” tepkisi geldi.
Dünya Adalet Projesi “The World Justice Project’in (WJP)” 2021 Hukukun Üstünlüğü Endesi’ni (Rule of Law Index) yayımlandı.
Endekte hukukun üstünlüğü, devlet yetkililerin üzerinde kısıtlamalar, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık, temel haklar, kişilerin can ve mal güvenliği, hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanması ve vatandaşların adalete erişebilirliği başlıkları ele alındı.
Buna göre Türkiye, hukukun üstünlüğü konusunda 139 ülke arasında 117’inci sırada yer aldı. 2020 yılında 107’inci sırada olan Türkiye bir yıl için 10 puan birden geriledi.
Hukukun üstünlüğünde ilk 10’da yer alan ülkeler; Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Lüksemburg, Avusturya ve İrlanda oldu. Geçtiğimiz yılda ilk üçte Danimarka, Norveç ve Finlandiya vardı. Sudan, Rusya, Çin ve Belarus’un gerisinden kalan Türkiye’yi Kongo ve İran takip etti. Türkiye, Doğu Avrupa Bölgesi ülkeleri sıralamasındaysa 14 ülke arasında 14’üncü sırada yer aldı. 2020’de de 14 ülke arasında son sıradaydı. Adalet ve hukukun üstünlüğü anlayışında gelir grubuna göre sınıflandırma yapıldığında ise Türkiye, orta üst gelir grubunda olan 40 ülke arasında 38’inci sırada yer aldı.
Devlet yetkilileri üzerindeki kısıtlamalar, gücünün sınırlandırılması konusunda ise Türkiye 139 ülke arasından 134’üncü sırada yer aldı. Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda ise 134 ülke arasında 69’uncu sırada yer aldı. Şeffaflıkta Afganistan’ın hemen üstünde yer alarak 107’inci sırada olan Türkiye, temel haklar konusunda 133’üncü sırada yer aldı. Kişilerin can ve mal güvenliği başlığında ise Türkiye 83’üncü sırada yer aldı. Türkiye’yi Rusya takip etti. Türkiye, adalete erişebilirlikte 113’üncü sırada; ceza hukukundaysa 103’üncü sırada yer aldı.
HER ALANDA KÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYORUZ
Yayımlanan endesk sonrası Türkiye’nin 10 puanlık gerilemesine muhalefetten tepki geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak sosyal medyada paylaştığı mesajında “Erdoğan’ın elinde her alanda küme düşmeye devam ediyoruz. 2021 Hukukun Üstünlüğü endeksinde, 10 basamak birden gerileyerek, 139 ülke içinde 117. sıraya düşmüşüz. Dolar sürekli şaha kalkıyorsa, sebepleri işte buralarda aranmalıdır” dedi. Öztrak ikinci bir paylaşımında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Para, tıpkı bayrak gibi tıpkı milli marş gibi bir ülkenin gücünü itibarını bağımsızlığını simgeler. Paranın itibarı milletin itibarıdır” şeklindeki tweetini alıntılayarak “Bu mesajın atıldığı gün 100 lirayla; 84 Bulgar Levası alıyorduk. Şimdi 19 Leva alabiliyoruz. Aynı gün 100 lirayla 58 Dolar alıyorduk. Şimdi 11 Dolar alabiliyoruz. Çıkın milletten özür dileyin. Ve vakit kaybetmeden sandığı milletin önüne getirin” ifadelerini kullandı. DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu ise “2021 Hukukun Üstünlüğü Endeksinde 139 ülkeden 117., iktidar gücünün sınırlandırılmasında 134., temel haklara saygıda 133. sıradayız. Kuralsız keyfi yönetimin savrulmalarıyla her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Kamboçya ve Beyaz Rusya ile aynı ligdeyiz” paylaşımında bulundu.
TÜRKİYE AVRUPA’DA SEFALETİN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE
İşsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı Dünya Sefalet Endeksi’nde ise Türkiye 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı. Türkiye Nabibya, Gabon, Kongo ve Bostsvana’nın bile gerisinde kaldı. Sefalet sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Endekste sıralamanın yükselmesi ülkede sefaletin arttığını ve ekonomin kötüye gittiğini gösteriyor. Endekse göre Türkiye’de ekonomik veriler bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin gerisinde. Hanke’nin 2019 Sefalet Endeksi’nde Türkiye 95 ülke arasında 5. sırada yer almıştı. Komşuları arasında Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke 92,1 puan ile 8. Sırada yer alan İran. Irak ise 39,5 puan ile 26. sırada bulunuyor. Enflasyon-faiz ilişkinin tartışılmaya devam ettiği Türkiye’de liranın döviz kurları karşısında değer kaybı da sürüyor.
KARAR