HEZKURD'dan Feyzioğlu'na tepki: Kürtçe yok sayılamaz

'KÜRTÇEYE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR'

HEZKURD'dan Feyzioğlu'na tepki: Kürtçe yok sayılamaz




HEZKURD'dan Feyzioğlu'na tepki: Kürtçe yok sayılamaz

Kürt Dil Hareketi, Kürtçeye 'üvey evlat' muamelesi yapılmasının toplumsal barışa hizmet etmeyeceğine dikkat çekerek, "Kürtçe, alelade bir ihtiyaç değil, ihtiyaçtan da ötesidir" açıklamasını yaptı.

DUVAR - Kürt Dil Hareketi (HEZKURD), Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu’nun 'çok dillilik' hakkındaki sözlerine tepki gösterdi. HEZKURD tarafından yapılan açıklamada, söz konusu açıklamanın Feyzioğlu'nun 'hukukçu kimliğine yakışmadığı, hukuku, demokratik toplum düzenini ve insan haklarını açıkça yok saydığı' ifade edildi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Diyarbakır’da bir televizyon programında yaptığı açıklamada, “Resmi dil anlamında çok dilliliği dünyadaki pek çok üniter devlet gibi ben doğru bulmuyorum” demişti.

'KÜRTÇEYE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR'

HEZKURD Hukuk Komisyonu, “ana dilde eğitim hakkı tabii ve evrensel bir haktır” başlığı ile yaptığı açıklamada, Feyzi oğlunun sözlerine tepki gösterdi.

Açıklamada, “Kürt Milleti bu ülkenin asli ve kurucu unsurudur. Kürt Milleti, uzun yıllardan beri süregelen asimilasyon vebenzeri insan haklarına aykırı muamelelerle karşılaşmış ve meşru zeminde bu yaklaşımlara tepkisini sürekli olarak ifade etmiştir. Günümüzde Türkiye’nin bir çok bölgesinde özellikle Kürd Milleti'ne ve Kürd Milleti'nin millet olmasından dolayı sahip olduğu milli ve manevi değerlere yönelik haksız eylemler olmaktadır" denildi.

Feyzioğlu’nun 'hukukçu kimliğine yakışmayan, hukuku, demokratik toplum düzenini ve insan haklarını açıkça yok sayan söz konusu sözlerinin bir kez daha herkesi derinden üzdüğüne' vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu ülkede Kürt Milleti'ne ve Kürt Milleti'nin dili olan Kürtçeye sürekli üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Toplumsal barışa hizmet etmeyen bu tür yaklaşımları reddetmek hepimizin görevi olmalıdır.

ANA DİLDE EĞİTİM EVRENSEL HAKTIR

Şunu açıkça ifade etmek gerekir ki Kürd Milleti de dünyadaki diğer birçok millet gibi; binlerce yıldır üzerinde yaşadığı topraklarda, milyonlarca nüfusa sahip, köklü bir geçmişe, tarihe ve yüzbinlerce kelimeden oluşup dünyaca bilinen bir dile sahiptir. Kürd Milleti'nin tabii olan evrensel hakları vardır. Bu haklardan biri de ana dilde eğitimdir. Kürd Milleti'nin her ferdi kendi ana dilinde kamusal hizmet görme hakkına ve doğal olarak ana dilinde eğitim alma hakkına sahiptir. Aksinin düşünülmesi demokratik toplum düzenine, çoğulculuğa, hukuka ve evrensel insan haklarına açıkça aykırılık teşkil eder.

KÜRTÇE BU ÜLKEDE 20 MİLYONDAN FAZLA VATANDAŞIN ANA DİLİ

Bu ülkede Türkçe'den sonra en çok kullanılan dil Kürtçe'dir ve hatırlatıyoruz ki Kürtçe, alelade bir ihtiyaç değil, ihtiyaçtan da ötesidir. Yirmi milyondan fazla vatandaşın ana dilidir. Kimse bunu göz ardı edemez. TBB Başkanı'nı, evrensel ve insani değerler çerçevesinde bu gerçekleri kabul etmeye çağırıyoruz. HEZKURD Hukuk Komisyonu olarak tüm kamuoyunu, insan haklarına aykırı açıklamalara karşı ifade özgürlüğü kapsamında bilinçli hareket etmeye davet ediyoruz." (DUVAR HABER MERKEZİ)