Hiroşima Belediye Başkanı: Dünya liderleri nükleer caydırıcılık teorisinin saçmalığı ile yüzleşmeli

Hiroşima'daki anma töreni

Hiroşima Belediye Başkanı: Dünya liderleri nükleer caydırıcılık teorisinin saçmalığı ile yüzleşmeli




Hiroşima Belediye Başkanı: Dünya liderleri nükleer caydırıcılık teorisinin saçmalığı ile yüzleşmeli

Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasının 78'inci yıl dönümüne "nükleer caydırıcılık" konusu damgasını vurdu.

Dünyada ilk kez atom bombasının atıldığı kent olan Hiroşima'da yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine nükleer silahların caydırıcı olarak desteklenmesi görüşünün güç kazanmasını eleştirdi.

Kente atom bombası atılmasının 78'inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninde konuşan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, "Dünyanın dört bir yanındaki liderler, şu anda bazı politika yapıcılar tarafından dile getirilen nükleer caydırıcılık teorisinin saçmalığı gerçeğiyle yüzleşmeli. Bizi şu anki tehlikeli durumdan ideal dünyamıza doğru yönlendirecek somut adımları derhal atmalı" dedi. 

İki ay önce Hiroşima'da bir araya gelen dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip G7 ülke liderlerinin, nükleer silahların caydırıcı olarak haklılığını savunan bildiri yayınlamıştı. 

Japonya'nın da aralarında olduğu G7 ülkelerinin liderleri, ortak bildiride nükleer silahların kullanılmaması çağrısında bulunmasına karşın, "savunma amaçlarına hizmet etmek, saldırganlığı caydırmak, savaş ve zorlamayı önlemek için bu tür silahlara sahip olmayı da haklı bulduğunu" belirtmişti.

Hiroşima Valisi Hidehiko Yuzai de "Nükleer silahların barışı korumak için vazgeçilmez olduğunu söyleyen proaktif nükleer caydırıcılığa inananlar, sadece nükleer silahsızlanmaya doğru ilerlemeyi geciktiriyorlar." dedi.

Kişida: Nükleer silahsızlanma çatışmalar nedeniyle zor

Anma törenine, atom bombası kurbanları tarafından Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na imza atmayı reddettiği için eleştirilen Japonya Başbakanı Fumio Kişida da katıldı.

Parlamentoda Hiroşima kentini temsil eden Kişida, konuşmasında G7 liderlerinin nükleer silahsızlanma taahhüdünü ve Rusya'nın nükleer silah kullanma tehdidine yönelik kınamayı öne çıkardı.

Kişida törende, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya giden yolun artan gerilim ve çatışmalar nedeniyle zorlaştığını söyledi. "Ancak bu durum dünyanın yeniden ivme kazanmasını daha da önemli hale getiriyor." diye konuştu.

Hiroşima'daki anma töreni

Amerika Birleşik Devletleri tarafından 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan bomba sonucu 140 bin kişi yaşamını yitirdi, kent yerle bir oldu.

Patlayan bomba ve yayılan radyasyonun etkisiyle sağ kurtulan yüz binlerce kişi ya sakat kaldı ya da ömür boyu süren hastalıklara yakalandı.

78'inci yıl anma töreni, Amerikan B-29 uçağı tarafından bırakılan bombanın kenti vurduğu sabah saat 8.15'te barış çanının sesiyle başladı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından barışın simgesi olarak yüzlerce beyaz güvercin uçuruldu.

Mart ayı itibarıyla, bombadan sağ kurtulanların sayısı 113 bin 649 olarak açıklandı. Yaş ortalaması 85 olan bu kişilerin bakımı devletin sağlık sigortası kapsamında yapılıyor. Ancak ülkede, "kara yağmur" olarak adlandırılan ve hedef alanına alanın ötesine yayılan bölgedeki kurbanların hala sağlık güvencesinden yoksun olduğu bildiriliyor.

ABD, Hiroşima'dan üç gün sonra Nagasaki kentine bir başka atom bombası atmış ve kentte 70 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

Japonya'nın 15 Ağustos'ta teslim olmasının ardından İkinci Dünya Savaşı sona erdi.

EURO NEWS