Hollanda’dan Kuran ve Dil Kurslarına Sıkı Denetim Kararı

Hollanda, Kuran ve dil kurslarını sıkı denetim altına alıyor. Yeni yasa, nefret ve ayrımcılık içeren içeriklerin sunulduğu kursların kapatılmasını öngörüyor.

Hollanda’dan Kuran ve Dil Kurslarına Sıkı Denetim Kararı




Hollanda’dan Kuran ve Dil Kurslarına Sıkı Denetim Kararı

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Hollanda hükümeti, Kuran kursları ve dil eğitimi verilen hafta sonu okullarını sıkı denetim altına alacak yeni bir yasal düzenleme hazırladı. 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen bu yasa ile çocuklara nefret, şiddet veya ayrımcılığı teşvik eden içerikler sunan kurslar kapatılabilecek.


Yeni Düzenlemenin Ayrıntıları

Temel Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanı Mariëlle Paul’un hazırladığı düzenleme, resmi olmayan Kuran kursları, gençlik dernekleri ve Çin okulları gibi etkinlikleri kapsıyor. Yasa kapsamında eğitim müfettişleri, nefret veya ayrımcılık içeren materyalleri ve öğretmenleri denetleme yetkisine sahip olacak.

Yasaya göre:

  • Kapatma Yetkisi: Hollanda değerleri ve demokrasiyle bağdaşmayan içeriklerin öğretildiği kurslar kapatılabilecek.
  • İhbar Mekanizması: Veliler, öğretmenler, belediyeler veya kursların mülk sahipleri tarafından yapılan ihbarlar incelenecek.
  • Bağımsız Denetim: Yasaların ihlal edildiğine dair şüphe durumunda bağımsız bir tavsiye kurumu denetimlere onay verecek.

Tartışmalar ve Tepkiler

Dini topluluklar, düzenlemeyi "inanç özgürlüğüne aykırı" olarak değerlendirirken, Bakan Paul, yasanın sadece Kuran kurslarını değil tüm hafta sonu etkinliklerini kapsadığını belirtti. Paul, “İyi niyetli kursların endişe etmesine gerek yok,” dedi.

Yasa, Selefi camilerde çocuklara demokrasi karşıtı görüşlerin dayatıldığı ve LGBT+ bireylere nefretin aşılandığı iddialarına yönelik endişeler üzerine gündeme geldi.


Türk Hükümetinin Hafta Sonu Okulları Kararı

Türk hükümeti, 2018 yılında Avrupa’daki göçmen çocuklarına dil ve din eğitimi sağlamak amacıyla hafta sonu okulları açma kararı almıştı. Hollanda dahil birçok ülkede bu kurslara mali destek sağlanırken, Hollanda’da tartışmalar büyüdü. Dönemin başbakanı Mark Rutte, bu kursların kendisini “huzursuz ettiğini” söylemişti.

Sonuç olarak, Türkiye dil ve kültür eğitimini internet üzerinden vermeye yöneldi.


Paralel Toplum Endişesi

Hollanda hükümeti, bu yasal düzenlemeyi “paralel toplum” oluşumunu engellemek amacıyla tasarladı. Özellikle finansmanı yabancı ülkeler veya kuruluşlarca sağlanan kursların, çocukları izolasyona ve hoşgörüsüzlüğe teşvik ettiği belirtiliyor.


www.yerelgundem.com