Hükümet "hurda" dedi... Peki dünya hangi yangın uçaklarını kullanıyor

Türkiye'deki yangın felaketlerinde 7. güne girildi. Bazı yangınlar hala kontrol altına alınamadı.

Hükümet "hurda" dedi... Peki dünya hangi yangın uçaklarını kullanıyor


Hükümet "hurda" dedi... Peki dünya hangi yangın uçaklarını kullanıyor

Pakdemirli'nin "hurda" dediği THK’nın sahip uçakların tüm dünyada kullanıldığı ortaya çıktı. İşte ülkelerin kullandığı uçaklar ve özellikleri...

Türkiye'deki yangın felaketlerinde 7. güne girildi. Bazı yangınlar hala kontrol altına alınamadı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, yangın söndürme çalışmalarına katılan uçakların kiralandığını belirtilirken Türk Hava Kurumu'nun sahip olduğu uçaklar ise kullanılmıyor.

Siyasetin gündemine ise yangın söndürme uçakları oturdu. Türk Hava Kurumu’nun sahip olduğu ve Bakanlığı kiraladığı uçaklar tartışma konusu oldu.

Peki, dünya devletleri yangın söndürmede hangi uçakları kullanıyor ve özellikleri neler?

Listeye bakıldığında, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "hurda" dediği THK’nın sahip uçakların tüm dünyada kullanıldığı ortaya çıktı.

İşte uçaklar:

-Yunanistan 11 tane CL-215, 7 tane CL-415

-İtalya 19 tane CL-415

-İspanya 14 CL-215T, 4 tane CL-415

-Hırvatistan 6 tane CL-415

-Rusya 17 tane Be-200

-Azerbaycan 1 tane Be-200

-Fransa 15 tane CL-415

Avrupa dışındaki ülkeler:

-Kanada 37 tane CL-215, 22 tane CL-415

-Amerika 5 tane CL-215

-Tayland 2 tane CL-215

-Venezuela 2 tane CL-215

CL-215 UÇAĞI

İşte o uçakların özellikleri:

Canadair'in sunduğu raporlara göre;

CL-215 Uçağı, Canadair tarafından üretilen Kanada yapımı bir amfibyen uçaktır.

CL-215, özellikle yoğun ormanlık alanlar için uygun olan özel bir yangın bombacısı olarak tasarlandı. Ortaya çıkan hava itfaiyecisi, iki Pratt & Whitney Twin Wasp r-2800 radyal motorla çalışıyor ve bir su kaynağından 12 saniye içinde 5 bin 455 litre (1200 Imp gal/1440 US gal) su toplayabiliyor. CL-215 serisi uçak ilk olarak 23 Ekim 1967'de uçtu ve ilk teslimat Haziran 1969'da Fransız Sivil Koruma Ajansı'na yapıldı.

CL-215T UÇAĞI

CL-215T, pistonla çalışan CL-215'e basit bir türbin güncellemesi olacak şekilde tasarlandı. Başlangıçta, Canadair 1989 yılında iki uçağı türbin konfigürasyonuna dönüştürerek geliştirme ve teknik gösterici uçak olarak geliştirdi.

Bu prototiplerin ilki 1989 yılında 8 Haziran'da uçtu ve piston CL-215 uçakları için yeni standarda güçlendirme kitleri teklif edildi. Bununla birlikte, dönüşüm programı yerine Canadair, yeni üretim uçaklarını tercih etti ve yeni CL-415 geliştirildi.

Bir CL-215T, CL-415'ten yaklaşık 140 kilogram daha düşük su taşıyor ve bir EFIS uçuş güvertesine sahip değil.

En büyük görsel fark, CL-215T'nin 2 kapılı bomba bölmesine sahip olması, CL-415'in ise 4 kapılı bomba bölmesine sahip olmasıdır. Bu özelliğin daha iyi olup olmadığı, dünya çapında operatörler tarafından tartışılıyor.

CL-415 Uçağı

Bu uçak manevra kabiliyeti yüksek bir uçaktır ve düşük hızda güvenlik sağlar. Sağlam uçak yapısına ve olağanüstü görünürlüğüne ek olarak, bu uçak aynı zamanda birçok özellik sunar:

-Su veya karada müdahaleler

-Kısa kalkış ve iniş için fırsat (STOL yetenekleri)

-Powered uçuş kontrolleri

-Yüksek güç / ağırlık oranı

-Hazırlıksız pistleri kullanma yeteneği

-Uzak konumlardaki sitelere erişim

-Bakım kolaylığı

BE-200 UÇAĞI

Beriev tarafından üretilen Rus yapımı bir amfibyen jet uçağıdır. Uçak, yangın söndürme, arama kurtarma, deniz devriyesi, kargo ve yolcu taşımacılığı için tasarlanmış olup 12 ton su veya 72 yolcu kapasitesine sahiptir.

Be-200 amfibi uçağının temel konfigürasyonu, yangın söndürücü sıvıları kullanarak orman yangınlarıyla mücadele etmek için tasarlanmıştır. Be-200 uçağının diğer amfibilerle karşılaştırıldığında öne çıkan özelliği, çok sayıda görevi yerine getirmeyi sağlayan tamamen basınçlı gövdeye sahip olmasıdır.

Uçak, yılın herhangi bir zamanında, gündüz ve gece olumsuz hava koşullarında uçuşun tüm aşamalarında navigasyon ve uçuş kontrolüne izin veren uçuş/navigasyon ve iletişim ekipmanları ile donatılmıştır.

Doğukan Tüfeksever

Odatv.com