İBB'de adrese teslim araç ihaleleri!..

Bu suç mudur? Hayır değildir. Ancak ahlaki ve etik de değildir.

İBB'de adrese teslim araç ihaleleri!..


Başlığa bakarak "aha" düşüncesi ile yazıyı okumaya başlayan değerli kardeşim. Lütfen sonuna kadar oku bu yazıyı.

Ne yazık ki sosyal medya ve basın yayın organlarının bir kısmı siyasi partilerin fanatik amigoluğundan başka bir şey yapmıyorlar. Senin benim vergilerim nerelere, kimlere, nasıl harcanmış umurlarında değil.

Bu suç mudur? Hayır değildir. Ancak ahlaki ve etik de değildir.

Gün geçmiyor ki yoksulluktan canına kıyan yurttaşların haberlerini görmeyelim. Kimsenin umurunda değil. Devleti yöneten Bakanlar gerçekten sadece bakıyorlar. Ekonominin iyi yolda olduğunu kabul etmedikleri gibi "Ekonomi kötü" diyen herkes hakkında işlem yaptırmayı dahi düşünüyorlar.

Gerçek haber peşinde olan kişi sayısı çok az.

Örneklendirme yapmak gerekir ise ortaya atılan yanlış haberlerden biri…

"İsraf araç var denildi. Araçlar Yenikapı'ya dizildi. İsraf araç vardı o zaman neden yeni araç kiralandı? Araç Kiralama işi adrese teslim Platform A.Ş."ye verildi.

Olaylar tamamen birbirine karıştırılmış ve çarpıtılmış.

Platform A.Ş. hakkında ben defalarca haber yaptım ve bu haberler neticesinde iki defa da soruşturma açtılar. Platform A.Ş Nuri Albayrak'ın damadı Adem Altunsoy'a ait. En iyisi ben size olayın gerçeğini anlatayım.

Ekrem İmamoğlu, ilk göreve geldikten sonra seçim takvimine göre ilanı yapılmış tüm ihaleleri iptal etti. Seçimlerin iptal olmasından sonra ise tüm hesaplar karıştı. Kanunda yerel seçimlerden 6 ay geçemez kararı var. İlan edilen ihalelerden bazıları da bu kanun nedeni ile iptal edildi.

Bu iptal edilen ihalelerden biri İSKİ'nin daha önce duyurduğu araç kiralama ihalesiydi. İptal edilen ihale kayıt numarası 2019/274303. Bu ihale 17 Haziran 2019 tarihinde iptal edildi.

Ekrem İmamoğlu tekrar seçildikten sonra İSKİ'nin mevcut kiralık araçlarının süresi bitmek üzereydi. Bu durumu İBB yönetimine bildirdi. Hali hazırda 990 araç kiralık durumdaydı ve süreleri bitmek üzereydi. İSKİ'nin bu acil sorununu çözmek için ihale düzenlemesine izin verildi. Zaman olmadığı için de benim şiddetle karşı olduğum, asla tercih edilmemesi gereken ihale usulü olan 4734 sayılı kanunun 21-b maddesine göre 24 Temmuz 2019 tarihinde ihaleye çıkıldı.

İhale 4 Ağustos 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında kullanılacak araçlar ile sınırlandırıldı. Araç sayısı 990'dan 750'ye düşürüldü. 240 aracın gereksiz olduğuna karar verildi. İhale 2 Ağustos 2019 tarihinde yapıldı. 2 firma ihale evrağı aldı. Ancak bir firma teklif verdi ve ihaleyi de o firma aldı. İhaleyi alan firma Veysel Akmercan'ın sahibi olduğu Grup Temizlik Oto Kiralama Tic. Ltd. Şti.

İhale bedeli ise 16 milyon 709 bin TL.

Ardından yine süresi biten "Personel Taşıma İşi" vardı. Bu iş içinde yine aynı ihale metodu kullanılarak 25 Eylül 2019 tarihinde (2019/460826 kayıt numarası ile) ihale düzenlendi. İhale evrakını iki kişi almasına rağmen tek bir firma teklif verdi ve İhaleyi de o aldı. Bu firma ise "Platform Turizm A.Ş." İhaleyi aldığı bedel ise 7 milyon 642 bin TL.

İSKİ Genel Müdürü Sayın Raif Mermutlu ile görüştüm.

İhaleleri sordum.

Şu şekilde cevap verdi:

"Seçimlerin iptal edilmesinden sonra kanunda belirtilen süre sorunu sebebi ile araç kiralama ve personel taşıma ihalelerini iptal ettik. Ancak hali hazırda kullandığımız araç ve personel taşıma işlerinin süreleri bitmek üzereydi. Hiç tercih sebebi olmamasına rağmen geçiş dönemi olduğundan 4734 sayılı ihale kanunun 21-b maddesine göre kısa zamanlı ihaleye çıkmak zorunda kaldık. Süre sıkıntımız vardı ve bu kadar kısa zamanda bu kadar araç organizasyonu yapabilecek, personelin bölgelerini tanıyan bilen firma sayısı da kısıtlıydı. Mecburiyetten 21-b maddesine göre yaptık. Yılsonunda bu ihaleler olması gerektiği gibi açık usule göre yapılacak. 990 araç kiralanmıştı daha önce bu ihalede 750'ye düştü sayı. 240 araç iade edildi."

Olayın aslı bu…

Şimdi gelelim diğer mesele olan su zammına.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İSKİ) 2020 bütçesi hazırlandı. Yeni bütçeye göre 1 Aralık'tan itibaren suya yüzde 20 zam yapılacak.

Kitapçıkta yer alan bilgilere göre 0-15 metreküpe kadar olan su kullanımı için uygulanan 4 liralık metreküp fiyatı yüzde 20 artışla 4,80 lira, 11- 20 metreküpe kadar olan kullanımda 6 lira olan tarife ise yine yüzde 20 artışla 7,20 lira olarak düzenlendi.

Şimdi değerli dostlarım; 31 Mart seçimi iptal edilmeden önce Ekrem İmamoğlu konut su fiyatlarında yüzde 40 indirim yapılacağını bildirmiş ve çalışma başlatmıştı. YSK'nın kararı ile mazbatasının iptal edilmesinden sonra İBB Meclisinde AKP'nin teklifi ile suya yüzde 46 indirim oy birliği ile kabul edildi.

Hatta hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpü "İnsani Su Hakkı" kapsamında ücretsiz verilecek. "İnsani Su Hakkı" konut abonelerinin aylık tüketiminin 30 metreküplük kısmına kadar uygulanacak denildi. Su fiyatı 0-10 metreküpten 0-15 metreküpe çıktı.

Fiyat 4,71 TL den 4.00 TL'ye düştü.

Peki, yüzde 46 indirim yapılmadan önce İSKİ Aralık ayı su tarifesi neydi?

4 Aralık 2018 tarihindeki konutlarda (0-10 metreküp) için 5.21 TL.

Şimdi yüzde 20 zam yapılmış halde Aralık ayında satılacak olan su tarifesi nedir? 0-15 metreküpe kadar olan su kullanımı için uygulanan metreküp fiyatı yüzde 20 artışla 4,80 lira olacak.

Anlamadığım şey şu…

2018 Aralık ayında suyun metreküp fiyatını 5.21TL, 2019 Aralık ayında suyun metreküp fiyatı 4,80 lira!

Suya 17 yıldır indirim yapmayan, seçim döneminde Ekrem İmamoğlu'nun söz vermesi ile indirimi hatırlayan kişiler, kendi dönemlerindeki su fiyatının yüksek olduğunu söylemeden, iğneden ipliğe zam geldiği bir ortamda geçen senden daha da ucuz olan su fiyatını neden söylemez…

Yani zam yaptı denilen İBB için 1 yıllık dönemde suda aslında hala bir indirim mevcut.

Komik ama gerçek.

Kaynak Yeniçağ: İBB'de adrese teslim araç ihaleleri!.. - Murat AĞIREL