“İçişleri Bakanlığı’nda Paralel Yapı Tespit Ettik”

CHP'den paralel yapı iddiası!

“İçişleri Bakanlığı’nda Paralel Yapı Tespit Ettik”




“İçişleri Bakanlığı’nda Paralel Yapı Tespit Ettik”

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek düzenlediği basın toplantısında, İçişleri Bakanlığı’nda paralel bir yapı kurulduğunu tespit ettiklerini ve ilk kez bir seçimde böyle bir tabloyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Erkek açıklamasında “Maalesef İçişleri Bakanlığı, tüm valiliklere yazdığı bir yazıyla şunları talep ediyor. Bir seçim takip modülü oluşturmuşlar İçişleri Bakanlığı bünyesinde. Şöyle diyorlar: Tüm valiliklere, kaymakamlıklara talimat veriyorlar. Diyorlar ki: Nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az üç, nüfusu 20 bin ile 100 bin arasında olan ilçelerde en az beş, 100 bin ve üstü olanlarda ise en az 10 personel görevlendirilecek. Görevlendirilen personel sayısı kadar bilgisayar temin edilecek. Görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayı bilen kişiler olmasına özen gösterilecek ve bu yapıyla birlikte tüm sandık sonuç tutanakları ve seçim sonuçları takip edilecek" dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün akşam yaptığı bir Twitter paylaşımında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun için “Cambridge Analytica'cılık oynamak kapasitenizi aşar” ifadesini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu paylaşımında, Altun ile İletişim Başkanlığı'nda yönetici olan bazı diğer isimlerin “dark web” olarak bilinen takibi güç sanal ağlar için anlaşma yapmaya çalıştığını iddia etti.


İletişim Başkanı Fahrettin Altun da bu suçlamaya Twitter hesabından yanıt verdi ve Kılıçdaroğlu’nun iftira atarak “dedikodu siyaseti” yaptığını kaydetti.

Fahrettin Altun, Kılıçdaroğlu’nun paylaşımında yer alan diğer isimlerin, başkan yardımcıları ve bilgi işlem daire başkanı olduğunu belirtti.


“Cambridge Analytica” isimli danışmanlık şirketiyle ilgili skandal, 2018 yılında, 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ifşa olması ile patlak vermişti.

Şirket, "tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen" iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olarak çalışıyordu.

Şirketin, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinde ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu.

VOA