İKÇÜ’lü Bilim İnsanından ALS Hastalığı Tedavisine Yeni Bir Metot

Takeda Bilim Vakfı tarafından desteklenmeye layık görüldü.

İKÇÜ’lü Bilim İnsanından ALS Hastalığı Tedavisine Yeni Bir Metot


İKÇÜ’lü Bilim İnsanından ALS Hastalığı Tedavisine Yeni Bir Metot

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi,  İKÇÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Nusret Kaya, ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığının tedavisi için yaptığı proje ile  Japonya’nın en saygın ilaç firması Takeda Bilim Vakfı tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Dr. Öğretim Üyesi Nusret Kaya, ALS hastalığı tedavisinde, kan beyin bariyerini aşabilecek yeni bir metot geliştirdiği projesinin laboratuvar çalışmalarını Japonya’da bulunan Kumamoto Ünivesitesi, Eczacılık Fakültesinde yapacak.

15 aylık labortauvar çalışmaları için destek alan Dr. Öğr. Üyesi Kaya’ya, Takeda Bilim Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Yuji Iizawa tarafından “Seçici Kurul tarafından yapılan tavsiyeye dayanarak, ALS tedavisi için yeni nanopartiküllerin geliştirilmesi çalışmanız 2022 mali yılı için Uluslararası Burs Programımızın bir üyesi olarak kabul edildiğinizi bildirmekten mutluluk duyuyoruz.” açıklaması gönderildi.

Dr. Öğretim Üyesi Nusret Kaya, çalışmasının desteklenmesi ile ilgili memnuniyetini paylaşırken “ Elde edilecek hibrit ilaç etken maddesi, AuNP'ler yardımı ile kan-beyin bariyerini geçebilir ve serebral sıvıya kolayca yerleşebilir. Bu sayede ALS tedavisinde en önemli reaksiyon basamağı olan radikalik tepkimenin başlatılması amaçlanmıştır. Proje Japonya’da bulunan Kumamoto Ünivesitesi, Eczacılık Fakültesinde gerçekleştirilecektir.”dedi. Kaya İKÇÜ’lü bilim insanı olarak Japonya’da geliştirilecekleri çalışmaları, Türkiye’ye taşıma hedefinde olduklarını söyledi.