İki yıl önce felaketi yaşayan İzmir'de büyük tehlike
İNCELENEN 33 BİN BİNANIN 23 BİNİ ÇÜRÜK
İki yıl önce felaketi yaşayan İzmir'de büyük tehlike: Sadece Bayraklı’da 23 bin bina depreme hazır değil
İzmir’in Seferihisar ilçesinde 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yıkılan binalar 117 kişiye mezar olmuştu. Ancak deprem bölgesindeki kentte tehlike hala çok büyük. Tehlikeye dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu “Bayraklı’da test ettiğimiz 33 bin binanın yüzde 70’inin mühendislik hizmetleri, teknik, depreme dayanıklılık ve hazırlık olarak yeterli düzeyde olmadığı görülüyor” dedi.
30 Ekim 2020’de İzmir’in Seferihisar ilçesinin açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yıkılan binalar 117 kişiye mezar olmuştu. Ancak deprem bölgesindeki kentte tehlike sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Bayraklı'daki tehlikeye dikkati çekti.
Fuar İzmir’de Endüstriyel Üretim Teknolojileri Fuarı açılışında konuşan Özuslu, Kahramanmaraş merkezli depremlere değinerek, İzmir’de de diri fayların olduğunu söyledi:
Ama şunu bilmek zorundayız, doğal felaketler, depremler olacaktır. İzmirimizi de bekliyor. Bilim insanları açık olarak bunu söylüyorlar. İzmir’de de diri faylar var. Deprem bölgemizdeki sanayicilerimizin nasıl evleri etkilendiyse, sanayi tesislerimiz de etkilendi. Türkiye’nin sanayi merkezleri olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir gibi bölgelerde ‘depreme ne kadar hazırlıklıyız’ diye sormalıyız. Bütün sanayi tesisleri sormalı. Organize sanayi bölgelerinin yönetimleri sormalı.
İNCELENEN 33 BİN BİNANIN 23 BİNİ ÇÜRÜK
Belediye olarak vatandaşların evlerinin performans testlerini ücretsiz yapmaya başladıklarını aktaran Özuslu, şöyle devam etti:
Bayraklı’da test ettiğimiz 33 bin binanın yüzde 70’inin mühendislik hizmetleri, teknik, depreme dayanıklılık ve hazırlık olarak yeterli düzeyde olmadığı görülüyor. Uzmanlar da söylüyor yapı stokumuzun kötü olduğunu.
Onun için organize sanayi bölgelerinde bundan sonra yapacağımız her fabrikayı daha dayanıklı yapalım. Mevcut fabrikalarımızın depreme ne kadar dayanıklı olduğunu test edelim ve onları güçlendirelim ki olası bir depremde sanayi, üretim ayakta kalsın. Çünkü üretirsek var olacağız. Yoksa emin olun depremin o büyük can kayıpları ve bina kayıpları yanında ekonomik kayıpları aslında daha büyük bir yıkıcı etkiye yol açar ki bunun altından kalkmak çok güç olabilir.
KARAR