İkinci yargı paketi 'af'fetmiyor!

İkinci yargı paketinde 'af' düzenlemesi yok.

İkinci yargı paketi 'af'fetmiyor!


İkinci yargı paketi 'af'fetmiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’e getirileceğini açıkladığı ikinci yargı paketinde 'af' düzenlemesi yok. İnfaz indirimi paketi Meclis’e ayrıca Adalet Bakanlığı’nın teklifi olarak sunulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılının Mayıs ayında kamuoyuna sunduğu yargı reformu strateji planı kapsamında hazırlanan 2. Yargı paketi çalışmalarının son aşamasına gelindi. Erdoğan, dün, iktidarının 2019 yılı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2. Yargı paketinin birkaç hafta içinde Meclis’e geleceğini açıkladı.

İkinci yargı paketi de en az birincisi kadar heyecanla bekleniyor. Zira son bir yıldır fısıltı gazetesi ikinci yargı paketinde büyük bir af olacağını yayıyor; bu haber de hem kamuoyunda hem de cezaevlerinde yüksek bir beklentiyi beraberinde getiriyordu.

Hemen söyleyelim,

Uzun süredir kamuoyunu oyalayan af beklentisi; ikinci yargı paketiyle de karşılık bulamayacak.

İkinci yargı paketinden ilk sızan bilgilere göre, “af” olarak tanımlanan infaz düzenlemeleri bu pakette yer almıyor.

En azından dün itibariyle; Parlamento’da konuşulanlar bu şekilde.

BAŞLI BAŞINA BİR AF TEKLİFİ YOLDA

İkinci yargı paketinde af düzenlemesinin olmaması, konunun tamamen gündemden düştüğü anlamına gelmiyor.

AKP Grubu, cezaların infazında indirim gören bir çalışmayı geçen günlerde tamamladı. Çalışma, genel ve kısmi bir affı öngörmüyor; ancak ceza infaz sürelerini azaltması bakımından, büyük bir kesime tahliye kapısını açıyor. Af tanımlaması da tam olarak buradan geliyor.

Adalet Bakanlığı’nın, Cezaların İnfazı ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Kanun’da yaptığı değişiklikler, bir taslak haline getirilerek, AKP Grubuna sunuldu. Bu taslakta, cezaların infazında yarı yarıya indirime gidilmesi planlanıyor.

Taslakla ilgili sızan bilgilere göre, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası 30, ömür boyu hapis cezası 24 yıla düşürülüyor. Örgüt kurma ve yönetme suçlarında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına mahkûm olanların ceza infazı 36 yıl, ömür boyu hapis cezasında infaz süresi 30 yıl olarak belirleniyor. Cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası 39 yıl, ömür boyu hapis cezası 33 yıl olarak infaz ediliyor.

Süreli hapis cezalarındaki infaz 2/3, örgütlü suçlar ile uyuşturucu ve cinsel istismar suçlarından süreli hapis cezası mahkûmiyetlerinde infaz 3/4 olarak hesaplanıyor. İnfaz süresinin tamamlanmasının ardından mahkûmlar koşullu salıverme kapsamında serbest bırakılıyor. Terör, cinsel suçlar ve uyuşturucu dışında kalan suçlarda infaz süresi ise yarı yarıya olarak belirleniyor.

Teklif bu haliyle, binlerce kişinin cezaevinden çıkmasına kapı açacak.

Peki o teklif nerede?

İnfazlarda indirim gören teklifin, ikinci yargı paketinden bağımsız olarak başlı başına bir yasa teklifi olarak Meclis’e getirilmesi tartışılıyor.

Cezaların İnfazı ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin teklif, direkt Adalet Komisyonunda tartışılacak. AKP, kısmi de olsa bir “af” düzenlemesini pratiğe geçireceği bu taslağı, böylece muhalefetin de desteğini alarak çıkarmaya çalışacak. Böylece affa ilişkin genel tepkiyi de dağıtmış olacak.

İKİNCİ YARGI PAKETİ’NDE NE VAR

Gelelim ikinci yargı paketine…

Son rötuşları yapılan İkinci Yargı Paketi ise birkaç hafta içinde Meclis gündemine geliyor.

Yargı paketiyle, adliye yükünün azaltılması hedefleniyor. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı paket, çok sayıda hukuk davasının adliyeye taşınmadan çözülmesine yönelik olarak hazırlandı.

Miras ve aile hukukunu ilgilendiren ve çekişmesiz olan dava konularının noterlerde çözülebilmesinin önü açılıyor. Bunun için noterlere de yeni düzenlemeler geliyor. Hukuk mezunları artık noter yardımcısı olarak, noterlerde görev yapacak. Hem noterlere hem de noter yardımcılarına sınav getirilecek.

Aynı amaçla arabuluculuğun da kapsamı genişletilecek. Arabulucular, ilk aşamada tüketici davalarına bakabilecek. İdari yargıda da arabuluculuğun önü açılacak.

İkinci yargı paketinde yer alan düzenlemelerden biri de Hâkim ve Savcı yardımcılığı olacak.

Yargı Reformu Strateji Planında soruşturma ve yargılama sürelerinde hedef süre uygulamasına gidilmişti. Aynı model Adli Tıp Kurumu için de getirilecek.

ARTI GERÇEK