İlk yüz yüze temas: Blinken ve Fidan Londra’da İsveç’in NATO üyeliğini görüştü

NATO'nun birliğinin önemi vurgusu

İlk yüz yüze temas: Blinken ve Fidan Londra’da İsveç’in NATO üyeliğini görüştü


İlk yüz yüze temas: Blinken ve Fidan Londra’da İsveç’in NATO üyeliğini görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna İyileştirme Konferansı için bulunduğu Londra’da Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. İkili toplantı öncesi yaptıkları açıklamada, her konuda aynı fikirde olmasalar da işbirliği mesajı verdi.

Blinken, Hakan Fidan ile görüşmelerinde savunma, enerji ve ekonomik "işbirliği" konularını ele alacaklarını söyledi; gelecek ay Litvanya'da yapılacak NATO zirvesi ve İsveç'in NATO'ya katılım sürecinin de masada olacağını kaydetti.

Blinken, "Uzun yıllardır bir meslektaşım, bir sırdaşım olan Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı ile bir araya gelme fırsatı bulduğum için gerçekten çok mutluyum. Sizinle birlikte çalışacak olmaktan çok memnunum. Mevlüt Çavuşoğlu ile müthiş bir ilişkim ve ortaklığım vardı, şimdi birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyorum çünkü uzun yıllar boyunca birlikte çalışma fırsatımız oldu ve ABD ile Türkiye'nin zamanımızın en temel ve hayati konularında birlikte yaptığı çok şey var. Dolayısıyla konuşacak çok şeyimiz var’’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Elbette İsveç'in katılım süreci dahil yaklaşan NATO zirvesi, savunma işbirliğimiz, enerji ve ekonomik işbirliği gibi bir dizi konuda ilerleme kaydedilmesi hakkında konuşacağız. Ülkelerimiz arasındaki ilişki derin, zengin ve dediğim gibi zamanımızın en önemli hususlarından biri" diye konuştu.

İsveç’in NATO’ya katılım protokollerini Türkiye’nin yanısıra Macaristan da henüz onaylamış değil. ABD ve Batı ülkeleri 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesi öncesi, Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesini bekliyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Türkiye ve ABD'nin "her konuda aynı fikirde olmayabileceğini" söyledi; ancak uzun süreli müttefikliğin birlikte çalışmayı sürdürmeyi sağladığını belirtti.

Blinken ile yüz yüze görüşmeden önce telefon görüşmesi yaptıklarını hatırlatan Hakan Fidan, "Bugün Ukrayna'ya desteğimizi göstermek için buradayız. Bu görüşmede ikili meselelerimizi de ele alacağız ve bildiğiniz üzere gerçek şu ki her konuda aynı fikirde olmayabiliriz; ancak NATO ve diğer platformlardaki uzun süreli ittifakımız bizi birlikte çalışmaya devam etmeye itiyor’’ şeklinde konuştu.

Fidan, “Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden geçen yıl İspanya'nın Madrid kentinde 'Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'nı kurmuşlardı ve bu mekanizmanın amacı çözüm bekleyen meseleleri ele almak ve işbirliğimizi daha da derinleştirmek için fırsatları araştırmaktır. Bu amaçla Bakan Blinken ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum." ifadelerini kullandı.

NATO'nun birliğinin önemi vurgusu

Blinken ve Fidan ile beraberindeki heyetler toplantı sonrası basına konuşmadı; ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’dan yapılan yazılı açıklamada iki bakanın bir dizi ortak bölgesel önceliği ele aldığı kaydedildi.

Açıklamada “Bakan Blinken, Karadeniz Tahıl Girişimi konusundaki çalışmaları dahil Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği desteği memnuniyetle karşıladı. Blinken ayrıca böylesine kritik bir dönemde NATO'nun birliğinin önemini vurguladı ve Türkiye'yi İsveç'in NATO ittifakına şimdi katılması için destek vermeye çağırdı’’ ifadeleri kullanıldı.

Görüşme, Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmesinden sonra yapılan ilk yüz yüze temas oldu. İki bakan, 8 Haziran’da telefonda görüşmüş; ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın bu görüşmede Fidan’ı yeni görevi için tebrik ettiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine, Türkiye’nin terör örgütleri konusundaki kaygılarını gideremediği ve terör örgütü üyelerini Ankara’ya iade etmeyi reddettiği gerekçeleriyle karşı çıkmayı sürdürüyor.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Erdoğan’ın kararı doğrultusunda 11-12 Temmuz’daki NATO Zirvesi öncesinde, TBMM’ye İsveç’in ittifaka üyeliğiyle ilgili yasa teklifi sunulması beklenmiyor.

TBMM’de yaz tatili süreci de dikkate alındığında, İsveç konusunda atılacak adımlar 1 Ekim sonrasına kalabilir.

VOA