İmralı’ya Neden Sadece DEM’liler Gidiyor?
İmralı sürecinde neden sadece DEM milletvekilleri yer alıyor? Meclis’in rolü, muhalefetin katılımı ve çözüm sürecine dair kritik sorular ve değerlendirmeler.
İmralı’ya Neden Sadece DEM’liler Gidiyor?
YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE
Son altı yıldır Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AKP, muhalefetten gelen önerilere tamamen kapalı bir tavır sergiliyor. Muhalefetin sunduğu önerilerin faydalı ya da doğru olup olmaması fark etmiyor; anında reddediliyor. Bu durumda, çözüm görüşmelerinde TBMM’nin nasıl bir rol oynayabileceği sorusu gündeme geliyor.
DEM Partililer ve İmralı’daki Görüşmeler
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile DEM Milletvekili Pervin Buldan, İmralı’da Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında Öcalan, TBMM’nin sürece katkı sağlayabilecek en önemli zeminlerden biri olduğunu belirtti. Ancak bu mesaj, Meclis’in dahil olması çağrısı olmasına rağmen, neden sadece DEM Partililerin İmralı’ya gittiği sorusunu da beraberinde getirdi.
Türkiye ve İspanya Arasındaki Farklar
1980’lerde benzer bir terör sorunu yaşayan İspanya’da, ETA ile yürütülen müzakere süreci büyük ölçüede başarılı oldu. Dönemin Başbakanı Felipe Gonzales, “Bir demokratik devletin teröristlerle görüşmesi doğal bir şey değilse de, bu görüşme sorunun çözümüne katkı sağlayacaksa, hükümet bu diyaloga hazırdır” diyerek cesur bir adım atmıştı.
Bu süreçte, İspanya’daki BASK Milliyetçi Partisi’nin lideri Jose Antonio Ardanza, “Terörün sona ermesi ve barışın sağlanması amacıyla Meclis’te bulunan partilerin bu sürece katılması gerekir” çağrısında bulunmuştu. Benzer bir durumda, DEM Parti’nin İmralı ile yaptığı görüşme, Meclis’in de bu süreçte aktif rol alması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Meclis’in Rolü ve AKP’nin Tavrı
2018’den bu yana tek adam rejimiyle çalışan Meclis, yasal ve anayasal güçlerini kaybetmiş durumda. Muhalefetin TBMM’de yaptığı öneriler sistematik olarak reddediliyor. Bu şartlar altında, çözüm görüşmelerine Meclis’in katılması, sürecin şeffaflığı ve toplumsal kabulünü artırma potansiyeline rağmen, ciddi engellerle karşı karşıya.
DEM Parti heyeti, Halk TV’ye yaptıkları açıklamada, Meclis’teki partileri ziyaret edeceklerini ve görüşlerini alacaklarını belirtti. Ancak Pervin Buldan’ın, “Bu sürecin muhatabı Cumhur İttifakıdır” açıklaması, Meclis vurgusu yapılmasına rağmen, neden muhalefet partilerinin aktif olarak dahil edilmediği sorusunu ortaya çıkarıyor.
Muhalefetin Bilgiye Erişim Sorunu
Muhalefet partilerinin sürece dahil edilmemesi, bilgi akışının yetersizliğine yol açıyor. İmralı’da yapılan görüşmelerden elde edilen bilgiler, DEM Parti aracılığıyla ıkıncı elden paylaşılıyor. Oysa muhalefet, İmralı’ya doğrudan temsilci göndererek, doğrudan bilgi alabilir ve bu bilgiler üzerine kendi politikalarını oluşturabilir.
CHP’nin Rolü
CHP’nin, İmralı ile görüşmelere katılması, partinin şeffaf ve demokratik bir süreçten yana olduğunu gösterebilir. Ancak, CHP’nin bu girişimi, “CHP, terörist başı ile görüşüyor” eleştirileriyle karşılanabilir. Bu nedenle, parti bölge halkı, STK’lar ve uluslararası örnekleri inceleyerek kendi yol haritasını oluşturmalıdır.
Kaynak: Yalçın Doğan / t24