Imran Han Türk çıktı

İLTUTMUŞ HAN

Imran Han Türk çıktı


Imran Han Türk çıktı

Pakistan'da siyasi kriz sürerken devrik Başbakan İmran Han'ın kökeniyle ilgili ilginç bir tez öne sürüldü. Han soyadını kullananların Babür Şah'ın soyundan gelenlere verildiğinden, Imran Han'ın da Türk olabileceği ifade edildi.
Pakistan'ın devrik Başbakanı İmran Han'ın soy ismi akıllara Imran Han'ın Türk mü olduğu sorusunu getirdi. Soner Yalçın dünkü köşe yazısında annesinin Türkiye'nin Güneydoğusundan giden bir aileye mensup olduğunun iddia edildiğini yazmıştı. 

Bugün Türkiye gazetesi yazarı Meryem Aybike Sinan da Hindistan bölgesinde kullanılan Han soyadının Türk soylu hükümdarı İltutmuş Han'a dayandığını yazdı.
Meryem Aybike Sinan, Pakistan-Hindistan bölgesinde kurulan ilk Türk  devleti olan Yeni Delhi İmparatorluğu'nun kurucusu olan Sultan İltutmuş ile Han unvanının bu bölgede dillendirilmeye başladığını öne sürdü. 

İLTUTMUŞ HAN

Han soyadının tarihsel sürecinin gelişimini Meryem Aybike Sinan şöyle yazdı:
Delhi Türk Sultanlığından sonra bu coğrafyada en büyük devlet olarak Babür İmparatorluğunu görüyoruz. Emîr Timur’un 5. kuşak torunu olan Gazi Zahiruddin Babür Şah, Özbekistan’ın Andijan şehrinde doğdu.
Babür Şah’ın kurucusu olduğu Babür İmparatorluğu bu topraklarda asırlarca hüküm sürdü. Bu topraklarda Babür soyundan gelenlere 'Khan' dendi. Tarihî ve kültürel mirası Tac Mahal gibi önemli eserlerle günümüze taşınan bu önemli devletten geriye bir de 'Khan' unvanı kaldı."

HAN SOYADINI KULLANANLAR 

Bugün Han soyadını kullananların da bu soylu ailelerden gelebileceğini vurgulayan Meryem Aybike Sinan, "Bugün Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerde bu soyadını, önemli ve soylu aileler kullanmaktadır. Pakistan’da sabık başbakan Imran Khan, Hindistan’da ünlü Bollywood film yıldızları Amir Khan, Rizwan Khan, Zakir Khan isimleri de yine bu tarihî mirasın uzantıları olsa gerek" dedi. 

Meryem Aybike Sinan'ın yazısının tamamı şöyle:
Asya huzursuz!

İmran Khan giderken en çok merak edilen hususlardan biri de “Khan” soyadı oldu.

Gerek Hindistan’da gerekse de Pakistan’da “Khan” soyadının tarihî dayanağı nedir? Khan soyadı Hint yarımadasında neden böylesine çokça kullanılmaktadır? Bunun tarihsel izahı nasıl açıklanabilir?

Birçok tarihçi, Hint yarımadasında Türk varlığını Babür İmparatorluğu ile başlatır. Ancak bu bilgi doğru değildir. Hint yarımadasında yani Hindistan ve Pakistan topraklarında tarihte bilinen ilk Türk devleti, Delhi Türk Sultanlığıdır.

Gazneli devletinde bir komutan olan Sultan İltutmuş Han, üstün yeteneklerinden dolayı Lahor Valisi Kutbeddîn Aybeg tarafından Gazneli devletinden özellikle istendi. Gazneli hükümdarı, İltutmuş’un da gönlünü alarak onu Lahor’a gönderdi. Çok iyi bir eğitim almış olan İltutmuş Han, Aybeg tarafından çok önemli vazifelere getirildi ve kızıyla evlendirildi.  Aybeg’in vefatından sonra 1210 yılında Delhi Türk Sultanlığını kurdu. Hindistan’daki fetihleri ve İslâmiyet’i yayma faaliyetleri Abbasî Halifesi el-Mustansır Billâh tarafından takdirle karşılandı ve halife tarafından tanınıp, hil’at gönderildi.

İşte ilk “Khan” unvanı da bu coğrafyada Sultan İltutmuş Han zamanında dillendirilmiş oldu. Delhi Türk Sultanlığının bir önemli hususiyeti de Sultan İltutmuş Han’ın ölümünden sonra ülkeyi kızı Raziye Begüm Sultan’ın yönetmiş olmasıdır. Birkaç oğlu olmasına rağmen Şemseddin İltutmuş Han, kızının sultan seçilmesini özellikle vasiyet etmiştir.

Tarihte ilk Müslüman kadın sultan unvanı, Raziye Begüm Sultan’a aittir. (Merak edenler için hemen belirtelim ki “Raziye Begüm Sultan ve Delhi Türk Sultanlığı” yıllar önce tarafımdan romanlaştırılmıştır.)

Delhi Türk Sultanlığından sonra bu coğrafyada en büyük devlet olarak Babür İmparatorluğunu görüyoruz. Emîr Timur’un 5. kuşak torunu olan Gazi Zahiruddin Babür Şah, Özbekistan’ın Andijan şehrinde doğdu.

Babür Şah’ın kurucusu olduğu Babür İmparatorluğu bu topraklarda asırlarca hüküm sürdü. Bu topraklarda Babür soyundan gelenlere “Khan” dendi. Tarihî ve kültürel mirası Tac Mahal gibi önemli eserlerle günümüze taşınan bu önemli devletten geriye bir de “Khan” unvanı kaldı.

Hint yarımadası, Türk milleti için uzak bir coğrafya değildir. Tarihî geçmişimizin yüzlerce yıllık mirası yanında kültürel varlığımızın da en canlı vesikaları bu coğrafyalarda hâlâ ayaktadır.

Tarihî ve kültürel bağlarımızın olduğu bu ülkelerin iç işleri bizleri doğal olarak ilgilendirmektedir. Dost ve kardeş ülke Pakistan’ın bir an evvel istikrarlı günlerine dönmesini temenni ediyoruz.

Hasılı Türkiye’den Pakistan’a selam olsun!

Odatv.com