İnfaz teklifi komisyonda kabul edildi
Düzenlemede siyasi tutuklular kapsam dışı bırakıldı.
AK Parti ve MHP'nin imzasıyla Meclis gündemine getirilen ve infaz düzenleme kanununda 70 maddelik düzenleme öngören teklif Meclis Adalet Komisyonu’nda 18 saatlik mesainin sonunda kabul edildi. Düzenlemede siyasi tutuklular kapsam dışı bırakıldı.
DUVAR – 90 bin kişiyi etkileyecek infaz kanunu değişikliğinde dikkat çeken başlıklar şöyle:
KOŞULLU SALIVERİLME ORANI YARI YARIYA DÜŞÜYOR
Teklif ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken süreleri yeniden belirleniyor. Buna göre koşullu salıverilme oranı kural olarak yarıya indiriliyor. Uyuşturucu ticareti ve cinsel istismar suçları, kasten adam öldürme ile terör suçlarında indirim yapılmayacak.
DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ GEÇİCİ OLARAK ARTIYOR
Terör suçları, uyuşturucu ticareti suçları, cinsel saldırı suçları, kasten öldürme suçları ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 30 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçlarda, denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak uygulanacak. Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile yetmiş yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında denetimli serbestlik süresi 4 yıl olacak. Ağır hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını cezaevinde yalnız sürdüremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin cezası denetimli serbestlik tedbiri altında infaz edilecek. Çocuk hükümlülerin 15 yaşına kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün; 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacak.
AÇIK CEZAEVLERİ SALGIN NEDENİYLE 2 AY BOŞALIYOR
Covid-19 salgını nedeniyle açık cezaevlerinde bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlüler, 31 Mayıs 2020 tarihine kadar izinli sayılacak. Bu süre Adalet Bakanı tarafından iki kez uzatılabilecek.
İYİ HALE YENİ DÜZENLEME GELİYOR
Teklifle hükümlülerin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesine ilişkin iyi hal esasları da yeniden belirleniyor. Hükümlüler ceza infaz kurumlarında bulunduğu tüm aşamalarda, en geç 6 ayda bir değerlendirmeye tabi tutulacak.10 yılın üzerinde olan cezalarla terör ve kasten öldürme gibi suçlardan mahkum olanların tahliyesine Cumhuriyet savcısının başkanlık edeceği bir kurul karar verecek. Bu kurula cezaevi izleme kurulu üyesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı temsilcileri de katılacak.
ÖZEL İNFAZ USULLERİ GENİŞLİYOR
Teklifle hapis cezalarının hafta sonu ve geceleyin veya konutta infazına ilişkin mevcut uygulamanın kapsamı genişletiliyor. Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün ceza sınırı artırılıyor. Çocuklar da bu usule dahil ediliyor. Bu kapsamda konutta infazın sınırı kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkekler için 1 yıl, 70 yaşını bitirmiş kişiler için 2 yıl, 75 yaşını bitirmiş kişiler için de 4 yıl olarak belirlenecek.
HASTA VE ENGELLİLERE KONUTTA İNFAZ
5 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olan hasta veya engelli hükümlüler, Adli Tıp Kurumu raporuna bağlı olarak cezalarını konutlarında çekebilecek. Yeni doğum yapan ve toplam üç yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadın hükümlüler de yine cezalarını konutta çekebilecek. Hamile kadınların cezası bir buçuk yıl ertelenebilecek.
İZİN SÜRELERİ YENİDEN DÜZENLENİYOR
Teklifle zorunlu ve çok ivedi durumlarda, Cumhuriyet Başsavcılığının hapis cezasının infazına 6 ay ara verme yetkisi 1 yıla çıkarılacak. Ayrıca, hükümlülerin eş veya çocuklarının sürekli hastalık veya malullükleri halinde infaza ara verilebilmesine imkan tanınıyor. Açık cezaevlerinde bulunan hükümlülerin 3 günlük mazeret izin hakkı 7 güne çıkarılıyor. Hükümlülere, hasta olan yakınlarını ziyaret edebilmesi amacıyla verilen mazeret izin hakkı da 1 defadan 2’ye çıkarılıyor.
Teklifle yaralama suçunun, kezzap atmak gibi canavarca hisle işlenmesi durumunda azami ceza 18 yıla çıkarılacak. Örgüt kuran ve yönetenlerin cezaları ile tefecilik yapanların cezaları artırılacak.
duvar