İngiltere’nin Alevileri Seçimden Ne Bekliyor?

“Aleviliği din dersi olarak okullara koydurduk”

İngiltere’nin Alevileri Seçimden Ne Bekliyor?




İngiltere’nin Alevileri Seçimden Ne Bekliyor?

Türkiye’den ortalama 30 yıl önce göç ederek İngiltere’ye yerleşmiş Aleviler Londra’daki Britanya Alevi Federasyonu çatısı altında toplanmış durumdalar. Eşit Başkanlar Müslüm Dalkılıç ve Dilek İncedal ülkeye yayılmış 250- 300 bin nüfusları olduğunu tahmin ediyor.

Dalkılıç’a göre İngiltere İnanç Masası 2015 yılında Alevileri kendine özgü bir dine inanan kişiler olarak tanımış ve Cemevlerini ibadet yeri olarak kabul etmiş.

Alevi Federasyonu Başkan Yardımcısı Hasan Gül 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmen sayısını 83 bin olarak hatırladığını ve bunun yarısının sandığa gittiğini söyledi. Bu kez oranı daha da yükseltmek için Alevi seçmenleri sandıklara taşımaya hazırlanıyorlar.

“İngiltere Parlamentosu’na Milletvekili gönderdik”

Başkan Müslüm Dalkılıç İngiltere’deki Aleviler’in, ikisi İskoçya biri Galler’de olmak üzere toplam 19 Cemevi olduğunu söyledi. Nüfus yoğunluğunun Londra’nın kuzeyinde, Enfield ilçesinde bulunduğunu anlatan Dalkılıç iki Alevi belediye başkanı, 19 belediye meclis üyesi ve İngiltere Parlamentosu’nda 1 Alevi parlamenterle temsil edilmeleriyle övündü.

“Aleviliği din dersi olarak okullara koydurduk”

Federasyonun Eş başkanı Dilek İncedal Türkiye’deki seçimle ilgili nasıl bir beklentiye sahip olduklarını anlatırken İngiltere’de sağladıkları başarılardan söz etti. Aleviliği bir inanç dersi olarak çocuklarının okudukları okulların müfredatına koydurmayı İngiltere’deki siyasi ağırlıklarına örnek olarak gösterdi.

İngiltere’de sandıklar 4 merkeze kurulacak

İngiltere’deki oy kullanma işlemi başta başkent Londra olmak üzere Edinburgh, Manchester ve Leicester’da kurulacak sandıklarda 29 Nisan 2023 ila 9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. İngiltere Alevileri bu seçimle birlikte ana vatanlarından onları gurbete göç ettiren sebeplerin geride kalmasını umuyor.

“Her rüyamda 28 yıl önce geldiğim köyümdeyim”

Merkezleri Alevi Federasyonu yerleşkesinde bulunan Malatya Kürecikliler Derneği Başkanı Mustafa Doğan “Hiçbirimiz buraya isteyerek gelmedik” derken 28 yıl önce göç ettiği zamanı hatırlattı ve rüyasında hala kendini İngiltere’de değil, köyünde gördüğünü söyledi.

Bugüne kadar bakkal, manav gibi işlerde çalıştığını şimdi de taksicilik yaparak hayatını kazandığını anlatan Doğan, “Seçim sonrası nasıl bir Türkiye istersiniz?” sorusuna, onları İngiltere’de tutan imkanları sıralayarak yanıt verdi. Doğan “Buradaki çocukların eğitim koşulları, geçim ve iş imkanları keşke kendi ülkemizde olsaydı da buraya hiç gelmeseydik” dedi.

“Burada sabaha karşı göz altına alınır mıyım endişesi yok”

Hasan Gül, bir yurt dışı seçmen olarak “33 yıllık İngiltere geçmişinde tanık olduğu nelerin Türkiye’de olmasını isterdiniz?” sorusuna, “Demokrasi, insan hakları, kişiye özgürlük, sabaha karşı göz altına alınmama ve seçilmiş belediye başkanlarına kayyum atanmama” şeklinde yanıt verdi.

İngiltere Alevileri 14 Mayıs sonrası anavatanları Türkiye’de de kabul gördükleri bir yönetimle eşit yurttaş olmayı hayal ediyor.

VOA