Irak, Türkiye aleyhine açtığı 'petrol' davasında 1,4 milyar dolar tazminat kazandı
Bağdat yönetiminin olduğunun tescil edildiğini kaydetti.
Irak, Türkiye aleyhine açtığı 'petrol' davasında 1,4 milyar dolar tazminat kazandı
Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yaptığı petrol sevkiyatının izinsiz olduğu gerekçesiyle 30 milyar dolarlık tazminat davası açan Bağdat yönetimi mahkemece haklı bulundu. Tahkim mahkemesi, Türkiye'nin Irak yönetimine 1,4 milyar dolar ödemesine karar verdi.
Ankara ve Erbil yönetimlerinin 9 yıl önce Kerkük-Ceyhan petrol boru hattından petrol sevkiyatı için yaptığı anlaşma Bağdat yönetiminin tepkisini çekti. Irak, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yetkisiz olduğunu ve petrol sevkiyatı yapamayacağını öne sürerek uluslararası yargıya gitti.
Irak Petrol Bakanlığı'nın Türkiye aleyhine açtığı ve 30 milyar dolardan fazla tazminat istediği dava karara bağlandı. Mahkeme, Türkiye'nin 2014-2018 arasını kapsayan 4 yıllık dönem için Irak'a 1.4 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi.
Kararın ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden yapılan petrol sevkiyatı da durduruldu. Ancak 2018 sonrasını kapsayan dönem için davanın görülmeye devam edeceği kaydedildi.
Irak Petrol Bakanlığı, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararını memnuniyetle karşıladı. Bakanlık, kararla birlikte petrol ihracatından tek yetkilinin Bağdat yönetiminin olduğunun tescil edildiğini kaydetti.
Irak'ta yargı süreci
Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasasını 15 Şubat 2022'de anayasaya aykırı bularak petrol ürünlerinin Bağdat yönetimine teslim edilmesine karar verdi.
Erbil yönetimi kararı kınayarak, "verilen siyasi hükmün' çözüme hizmet etmediğini açıkladı.
EURO NEWS