İran Atom Enerjisi Kurumu: İran istediği miktarda uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip

İran Atom Enerjisi Kurumu: İran istediği miktarda uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip   - 

İran Atom Enerjisi Kurumu: İran istediği miktarda uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip




Nükleer anlaşma ile ilgili taahhütlerini ocak başında geri alan İran istediği miktarda uranyumu zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Aşgar Zarean, internet üzerinden yayımlanan raporda Tahran'ın isteyebileceği her türlü orana ulaşabileceklerini açıkladı.

 

5 Ocak'ta uranyum zenginleştirme konusundaki sınırları kaldırdığını duyuran İran'da Zarean, ülkedeki zenginleştirilmiş uranyum miktarının bin 200 kilogramı geçtiğini ve bu miktarın daha önceden zenginleştirilen miktara hızla ekleneceğini duyurdu.

2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan Amerika Birleşik Devletleri tek taraflı olarak 2018'de çekilmişti. Washington bu kararın hemen ardından İran'ın petrol ihracatını engellemeyi hedefleyen mali yaptırımları uygulamaya sokmuştu. Trump yönetimi böylece Tahran'a daha kapsamlı bir nükleer anlaşma imzalatmayı hedeflerken, İran yaptırımlar devam ettikçe hiçbir anlaşmaya imza koymayacağını açıklamıştı.

İran'ın 2015 anlaşmasının şartlarından uzaklaştığını ileri süren İngiltere, Almanya ve Fransa İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı işletme kararı almıştı. Bu da ülkeye Birleşmiş Milletler'den de yaptırım uygulanması riskini büyütmüştü.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif geçen hafta yaptığı bir açıklamada İran'ın nükleer dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi durumunda ve ülkesinin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'ndan (NPT) çekileceğini duyurmuştu.

Bir atom bombasına sahip olma hedefi bulunmadığını ileri süren İran, ABD'nin mali yaptırımlarını kaldırmasının ardından nükleer anlaşmayı tekrar yürürlüğe sokacağını açıklamıştı.

Nükleer anlaşma

İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Bİrleşik Devletleri (ABD) arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin ardından anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Anlaşmanın diğer taraflarından Washington'u durdurmasını isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.

Tahran, yaptırımların kalkması ve menfaatlerin temin edilmesi halinde yeniden anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu ifade etmişti.

 

 Yalcin Ademoglu / euro news