İran füze fırlattıktan sonra da Lufthansa, THY ve birçok firma Tahran’a uçmaya devam etti

İran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait uçakta hayatını kaybedenlerin cesetleri -

İran füze fırlattıktan sonra da Lufthansa, THY ve birçok firma Tahran’a uçmaya devam etti


ABD Federal Havacılık Dairesi’nin (FAA) İran'da düşen Ukrayna Havayolları’na ait uçak havalanmadan yaklaşık 2 saat önce Amerikan pilotlara ve havayollarına, artan risk sebebiyle İran üzerinde uçmayı yasaklayan acil uyarı gönderdiği ortaya çıktı. Ancak aralarında Lufthansa ve Türk Havayolları’nın da bulunduğu bazı havayollarının, İran'ın Irak'taki Amerikan üslerine füze saldırısı başlatmasından ve Ukrayna uçağının düşmesinden sonra da Tahran uçuşlarına devam ettiği ileri sürülüyor.

Amerikan haber ajansı AP’nin haberine göre çok sayıda havayolu ABD’nin pilot ve havayollarına seyahat uyarısından ve İran’ın füze saldırısından sonra Tahran’a uçmayı sürdürdüğü için sıkı bir incelemeyle karşı karşıya.

İran'da düşerek 176 kişinin ölmesine neden olan Ukrayna'ya ait yolcu uçağının büyük ihtimalle İran tarafından 'yanlışlıkla' vurulmuş olabileceğinine dair iddialar da artıyor. Amerikan, İngiliz ve Kanadalı yetkililer Ukraya Havayolları’na ait uçağın “büyük olasılıkla” İran tarafından muhtemelen yanlışlıkla vurulduğunu açıkladı.

Ukrayna uçağı düşmeden önce ABD uçuş yasağı getirdi

ABD Federal Havacılık Dairesi Ukrayna Havayolları’na ait uçak Tahran’dan havalanmadan yaklaşık 2 saat önce Amerikan pilotlara ve havayollarına İran, Basra Körfezi ve Umman Körfezi üzerinde uçmayı yasaklayan acil uyarı gönderdi. Yasağın gerekçesi ise bölgede giderek artan tansiyonun yol açtığı risklerdi. Havacılık Dairesi bu risklerin yanlış hesaplamalara ve yanlış kimlik tanımlamalarına yol açabileceğinden bu yasak kararını aldı.

Uluslararası havayolları Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nin talimatlarına uymak zorunda değil ancak çoğu zaman bu uyarıları dikkate alıyorlar. Ancak bu son olayda aralarında Lufthansa, Türk Havayolları, Katar Havayolları ve Aeroflot’un bulunduğu büyük havayolları İran’ın Irak’taki Amerikan üslerine yönelik füze saldırısından sonra da Tahran uçuşlarına devam etti. Dünya çapında uçuşları izlemeye imkan veren Flightradar24 verilerine göre bu havayolları ABD’nin uyarısından ve Ukrayna uçağı düştükten sonra da uçuşlarını sürdürdü.

ABD Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu’nun eski direktörü Peter Goelz “Bu büyük bir riskti. Bu bir savaş tiyatrosuydu ve bu adamlar sanki hiç birşey yokmuş gibi davranıyordu.” dedi. Goelz İran füzeleri fırlatmaya başladıktan sonra tüm havayollarının tüm uçuşları iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Flightradar24 sitesinin verilerine göre Federal Havacılık Dairesi’nin seyahat yasağından sonra 12 havayolu Çarşamba erken saatlerde Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'na olaysız şekilde iniş veya kalkış gerçekleştirdi. Ancak Ukrayna Havayolları bunu başaramadı.

Havayollarını değil İran’ı suçlayanlar da var

Perşembe günü ise bazı havayollarının fikrini değiştirdiği anlaşıldı. Örneğin Frankfurt’tan Tahran’a giden bir Lufthansa uçağı Romanya üzerinden Almanya’ya geri dönüş yaptı. Türk Havayolları ise Irak ve İran’a uçuşlarını geçici olarak durdurdu.

AP
İran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait uçağın enkazıAP

Bazı havacılık güvenliği uzmanları ise havayollarını savunarak İran’ı suçluyor. Uluslararası anlaşmalara göre ülkeler kendi havasahalarını izlemek ve güvenlik durumundaki değişiklikleri bildirmek zorunda. Bu uzmanlara göre hükümetler havayollarından daha çok bilgiye sahip olmak zorunda.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı.

 

EURO NEWS