İş Bankası Genel Müdürü’nden CHP hisseleri ile ilgili açıklama

Atatürk paylarının kimin tarafından temsil edileceği

İş Bankası Genel Müdürü’nden CHP hisseleri ile ilgili açıklama


İş Bankası Genel Müdürü’nden CHP hisseleri ile ilgili açıklama: Konu, banka çalışanlarının mülkiyet hakkı değil, Atatürk paylarının kimin tarafından temsil edileceği

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, banka çalışanları ve emeklilerinin çoğunluk hisseye sahip olduğunu, yönetim kurulunda üye sayısı itibariyle çoğunluğu oluşturduklarını söyledi

Mustafa Kemal Atatürk’e ait olup, yönetimi CHP’ye bırakılan yüzde 28,09 oranındaki İş Bankası hissesinin Hazine’ye devredilmesi konusunda Banka’nın Genel Müdürü Adnan Bali açıklama yaptı. 

İş Bankası’nın Hazine’ye devrinin ilk kez gündeme gelmediğini, diğer hissedarlarının çalışanları ve emeklileri olduğunu hatırlatan Bali, şöyle konuştu: 

İş Bankası’nın 25 bin kadar çalışanı bir o kadar da emekli, dul ve yetim şeklinde üyeleri var. Dolayısıyla çoğunluğu oluşturuyorlar. Bu çoğunluk çerçevesinde yönetim kurulunda üye sayısı itibarıyla da çoğunluğu oluşturuyor. Yani karar alma mekanizmaları açısından çok açık, net ve şeffaf bir durum var.


Atatürk’ün kuruluş sırasında koyduğu kaynağın, kendi vasiyetlerinin gereği olarak bugün CHP tarafından temsil edildiğini, geri kalan payların da halka açık olduğunu hatırlatan Bali, tartışma konusunun yalnızca “Atatürk paylarının kimin tarafından temsil edileceği” olduğunu söyledi ve ekledi: 

Dolayısıyla ne ana hissedarın mülkiyet haklarıyla ne bankanın performansıyla ne de bankanın iş yapma biçimiyle doğrudan bir ilgisi yoktur. Zannediyorum böyle bir cevap yeterlidir.


Adnan Bali, konunun daha önce gündeme geldiği 2018’de bir açıklama yaptıklarını ve o açıklamanın geçerliliğini koruduğunu söyledi. 

Ne olmuştu? 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri ile ilgili tartışmalar yeni değil. 

1953'te Adnan Menderese hükümetinin "CHP hisselerini kamulaştırma" kararı, 10 yıl sonra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 2018’de yaptığı açıklamada siyasi partilerin banka kuramayacağını söyleyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) miras kalan İş Bankası hisseleriyle ilgili şöyle demişti: 

Hisseler ikinci kez ise 12 Eylül 1980'deki askeri darbe sonrası Hazine'ye geçti. Darbenin ardından tüm siyasi partiler gibi CHP de kapatıldı. Partinin tüm malvarlıkları gibi, İş Bankası hisseleri de Hazine'ye devredildi. Sivil siyasete dönülmesinin ardından CHP'nin de yeniden açılmasıyla, AYM'ye yapılan başvuru doğrultusunda hisseler CHP'ye iade edildi.

Bu olaydan yaklaşık 35 yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül 2018’de yaptığı açıklamada siyasi partilerin banka kuramayacağını söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı: 

Şu anda CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü suistimal ederek, onun Cebi Hümayunundan dediğim, İş Bankası hisselerinin yüzde 28'inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar? Buna bir bakılması lazım. Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse Hazine'ye girer.


Bunun üzerine Türkiye İş Bankası'ndan yapılan uzun açıklamanın bir kısmında şu ifadeler yer almıştı

Türkiye’nin milli sermayesi olarak, üstlendiği sorumluluğun bilincini faaliyetleri ile daima ortaya koyan İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir.

 

Independent Türkçe