İŞGALCİLERİN KIRIMOĞLU HAKKINDA YÜRÜTTÜĞÜ "SORUŞTURMA" SONA ERDİ

KIRIMOĞLU: DAVA İLE İLGİLENEN KİŞİLERİN İSİMLERİNİ BİLMEK İSTİYORUM

İŞGALCİLERİN KIRIMOĞLU HAKKINDA YÜRÜTTÜĞÜ "SORUŞTURMA" SONA ERDİ


Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kremlin kontrolünde yasa dışı faaliyet gösteren sözde Soruşturma Komitesi, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında yürüttüğü sözde soruşturmanın sona erdiğini açıkladı.

Sözde Soruşturma Komitesi, Kırımoğlu’nun güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulması” ve “Ateşli silahların dikkatsizce saklanması ve onların başka bir kişi tarafından kullanılmasına koşullar yaratması” suçlarıyla itham edildiğini kaydetti. Soruşturma Komitesi, Kırımoğlu hakkında yürütülen sözde soruşturmanın sona erdiğini ve belgelerin savcılığa gönderildiğini bildirdi.

KIRIMOĞLU: DAVA İLE İLGİLENEN KİŞİLERİN İSİMLERİNİ BİLMEK İSTİYORUM

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın işgalci yönetiminin kendisine karşı başlattığı soruşturmayı değerlendirdi. Kırımoğlu, “Avukat Nikolay Polozov bu dava ile ilgileniyor. Bizim amacımız kovuşturmayla ilgilenen kişileri belirlemek. Şu an, onların topladığı saçmalıklardan oluşan 11 cilt belgenin kopyasını aldık. Ben bu belgeleri Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığına ileteceğim. Onlar da kime karşı dava açılması gerektiğini belirleyecek. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağız.” ifadelerini kullandı.

SUÇLAMALARIN DAYANAĞI YOK

Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Buna rağmen işgalciler, 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna anakarasından Kırım’a gelişinde, “Armyansk” kontrol noktasından (işgalcilerin oluşturduğu kontrol noktası) belge göstermeksizin geçerek sözde “Rusya devlet sınırını ihlal ettiğini” ileri sürüyor. Temeli olmayan bu suçlamadan dolayı Kırımoğlu, uluslararası hukuka göre de suçlanamaz.

HAYSER CEMİLOĞLU DAVASI

Hayser Cemiloğlu, 27 Mayıs 2013 tarihinde yakın aile dostu Fevzi Edemov’u bir kaza sonucu ateşli silahla yaraladı. Olaydan sonra Edemov hayatını kaybetti. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Hayser Cemiloğlu, işgalci güçler tarafından yarımadadan yasa dışı bir şekilde Rusya’ya kaçırılarak, Krasnodar bölgesinde yasa dışı bir şekilde yargılanmaya başladı.

Rusya’nın Krasnodar Bölge Mahkemesi, 10 Haziran 2015 tarihinde Hayser Cemiloğlu’nu 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. 2 Eylül 2015’te Rusya Yüksek Mahkemesi, Krasnodar Bölge Mahkemesinin Hayser Cemiloğlu’na verdiği 5 yıl hapis cezası kararını değiştirdi ve hapis cezasını 3,5 yıla indirdi. Astrahan şehrinde alıkonulan Hayser Cemiloğlu, 25 Kasım 2016’da serbest bırakıldı. Cemiloğlu, serbest bırakılmasının ardından avukatı Nikolay Polozov ile Ukrayna’ya gitmişti.

Kırım Tatar halkının milli liderine yönelik, “Patlayıcı madde bulundurma” ve “Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etme” gibi sözde suçlamalar da bu davadaki silahın evde bulundurulmasına dayandırılıyor.

QHA.COM.TR