İşitme kaybı Alzheimer’a neden oluyor

İşitme kaybı depresyon, bunama ve bilişsel gerilemeye yol açabiliyor

İşitme kaybı Alzheimer’a neden oluyor


İşitme kaybı Alzheimer’a neden oluyor

Dünya çapında yaklaşık 20 milyon insanın Alzheimer’dan etkilendiği tahmin ediliyor. Tedavi edilmeyen işitme kaybının Alzheimer riskini arttırdığını söyleyen Demant İşitme Sağlığı Grup Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “İşitme sadece kulağımızda değil doğrudan beyinde gerçekleşen bir süreç. Bu nedenle de işitmede ortaya çıkabilecek bir sorun beyin sorununa dönüşebilir. İleri yaşlarda ortaya çıkan işitme kayıplarında işitme cihazı kullanımıyla, pek çok psikolojik, sosyal ve fiziksel sağlık sorununu baştan önlemek mümkün” açıklamasında bulundu.

İşitme kaybının az bilinen ve en önemli zararlarından biri de insanın zihinsel gelişimini sekteye uğratması. Özellikle yaşlı popülasyonda en sık görülen sağlık sorunlarından birinin yaşlılığa bağlı işitme kaybı olduğuna dikkat çeken Demant İşitme Sağlığı Grup Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Yaşlılığa bağlı işitme kaybı yalnızca genel işitme bozukluğu ile değil, aynı zamanda özellikle gürültülü ortamlarda sözcüklerin anlaşılmasında zorluk, kulak çınlaması ve yüksek seslere tolerans gösterememe ortaya çıkabilir” dedi.

İşitme kaybı depresyon, bunama ve bilişsel gerilemeye yol açabiliyor

Kişilerde yaşlılığa bağlı işitme kaybı gelişmesinin telefonla veya yüz yüze konuşma yeteneklerinin de gerilemesine yol açabildiğini söyleyen Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Bu sorunlar genellikle sosyal yaşam üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İşitme kaybının depresyon, bilişsel gerileme ve bunama başlangıcını destekleyebildiği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalar, işitme kaybı ile Alzheimer dahil olmak üzere bilişsel bozulma arasında bir ilişki vardır. Araştırmalar, ileri yaşlarda görülen demans ve Alzheimer hastalığının tedavisinde veya hafifletilmesinde işitme cihazı kullanımının önemini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Kavramların öğrenilmesi, kavramlar arasında ilişki kurulması gibi temel zihinsel faaliyetlerin sağlıklı bir işitme sayesinde mümkün olduğunu hatırlatan Bahtiyar Çelikgün, “Konuşmanın öğrenilmesi, seslerin düzgün ve anlaşılır olarak çıkarılabilmesi, eğitim-öğretim sürecinin başarıyla tamamlanması ve sağlıklı sosyal ilişkiler kurulabilmesi de işitme sağlığı ile yakın ilişkili” dedi.

Sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam Alzheimer riskini azaltıyor

Alzheimer’ın ilerleyici bilişsel ve davranışsal düşüş ile karakterize edinilmiş bir durum olduğunu ve genel popülasyonda hafif bilişsel bozukluktan sonra ikinci en yaygın demans şekli olduğunu hatırlatan Bahtiyar Çelikgün, “Demans vakalarının yüzde 85’inin Alzheimer hastalığına bağlı olarak gerçekleşiyor. Sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam sürmek Alzheimer hastalığı için oldukça önemli. Bunun yanı sıra işitme sağlığına dikkat etmek de hastalık riskini azaltıyor” açıklamasında bulundu.