İsmail Hakkı Pekin: "Suriye'de iki ateş arasındayız"
İdlib'de Fırat'ın doğusunda inisiyatifi kaptırıyoruz.
Türkiye'nin ABD ile güvenli bölge için mutabakata varması ve ardından müşterek harekât merkezini oluşturması Suriye'de Türkiye'ye yönelik tepkiyi arttırdı.
FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ
Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, İdlib'deki durumun görüşmelerle bir çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Pekin, "Putin ile görüşüp Soçi mutabakatı kapsamında çözmek gerekiyor. Eğer burada bir çatışma söz konusu olursa Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon da sekteye uğrar. Türkiye tek başına kalmış olur. İran zaten güvenli bölge konusundaki gelişmelere tavır almış durumda. Suriye'de güvenli bölgeye karşı çıkıyor. Rusya bu noktada öncelikle Şam yönetimi ile görüşülmesi gerektiğini vurguluyor.
İdlib konusu fazla boyutlanırsa Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda yapmak istedikleri zora girecektir" dedi. Türkiye'nin ABD ile Rusya arasında kaldığını ifade eden Pekin, şöyle devam etti: "İki tarafta Türkiye'yi kendi yanına çekmeye çalışıyor. İdlib'de Fırat'ın doğusunda inisiyatifi kaptırıyoruz.
Güvenli bölge konusunda ABD ile Türkiye çalışıyor. Bu aşamada Rusya buna sıcak bakmadı, belki de daha farklı bir adım bekliyordu. Anlaşılan bir anlaşma beklemiyordu. Çatışmalar bölgede sürüyordu, Rusya bu konuda Suriye rejimine inisiyatif bırakmış oldu. Burası aynı zamanda Halep'ten gelip, Lazkiye ve Şam'a giden yolu kontrol eden bir bölge. Dolayısıyla orayı kontrol ettiklerinde Hama kırsalındaki silahlı unsurlarla, İdlib'deki silahlı unsurların irtibatı kesiliyor. Bir de Türkiye'nin gözlem noktası var.
Burada aslında siyasi bir konuyla karşı karşıyayız. İki taraftan da sıkıştırılıyor Türkiye. İki ateş arasında kalmış durumda. Fırat'ın doğusu konusu var, aynı zamanda İdlib konusu var. İki konuda Türkiye sıkışmış durumda."
İdlib'e yönelik olarak Türkiye'nin bir operasyon yapmasının beklenmediğini kaydeden Pekin, "Türkiye anlaşma yolu arayacak büyük ihtimalle. Ancak İdlib'e başlatılan operasyon devam ederse Türkiye'ye yönelik büyük bir göç olacak. Astana Soçi mutabakatı kırılgan hale gelecektir.
Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı harekat noktasında Fırat'ın doğusunda Türkiye caydırıcılığını kaybeder. Nereden baksanız zor. Bir an önce diplomasiyi harekete geçirip, Rusya ile görüşüp bu operasyonu durdurmak gerekiyor" diye konuştu.
Kaynak Yeniçağ: İsmail Hakkı Pekin: "Suriye'de iki ateş arasındayız"