İsrail'de yasal reform gerginliği doktorların greviyle sürüyor
Büyüyen siyasi kriz
İsrail'de yasal reform gerginliği doktorların greviyle sürüyor
İsrail’de hükümetin yargı reformu olarak nitelendirdiği yasalara karşı tepkiler sürüyor. Ülkede düzenlemeleri protesto etmek amacıyla bugün doktorlar 24 saatlik greve giderken birçok gazete de simsiyah bir ilk sayfayla baskı yaptı.
Ülkede Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini kısıtlayacak yasal düzenlemelerin ilk Pazartesi günü İsrail Parlamentosu’ndaki tartışmalı oturumun ardından kabul edildi. Bazı milletvekilleri söz konusu yasal düzenlemelerle Başbakan Benjamin Netanyahu’nun İsraili otokrat bir yönetime sürüklediği suçlamalarında bulundu.
İsrail’de söz konusu yasal düzenlemeler aylardır protesto ediliyor. Son olarak düzenlenen protesto yürüyüşüne de binlerce kişi katıldı.
Gazetelere ilan veren üst düzey teknoloji şirketleri çalışanları da tam sayfa ilanlarında “İsrail demokrasisi için kara bir gün” başlığını kullandı.
İsrail ordusundaki çok sayıdaki yedek asker de protestolara destek veriyor ve grev çağrılarına yanıt vermeyeceğini açıklıyor.
Son olarak İsrail Tıp Birliği de doktorlara grev çağrısında bulunmuştu doktorlar da bu çağrı sonrası 24 saat greve gitti.
Tıp Birliği, Yüksek Mahkeme denetiminin kısıtlanmasının Sağlık Bakanlığı eliyle sağlık çalışanlarını ilgilendiren çok sayıda keyfi düzenlemeye neden olabileceğini dile getirdi.
Öte yandan doktorların 24 saatlik grevinin gerginliğin hakim olduğu Kudüs şehrini kapsamadığı açıklandı. Hükümetse doktorları grev kararından vazgeçirmek için girişimlerde bulunuyor.
Büyüyen siyasi kriz
İsrail Başbakanı Netanyahu ilk olarak 1996’da başbakan olarak seçildi. 73 yaşındaki siyasetçi şu an İsrail Başbakanlığı görevinde altıncı dönemini yaşıyor. Daha önce 5 dönem başbakanlık yapan Netanyahu bugüne kadar gördüğü en büyük siyasi krizle karşı karşıya.
Netanyahu her ne kadar yasal düzenlemeleri reform olarak nitelendirse de Yüksek Mahkeme’nin yasal gücünü kısıtlamanın hakkında rüşvet ve yolsuzluk davaları da bulunan Netanyahu açısından bir çıkar çatışması durumu ortaya çıkaracağı ve fayda sağlayabileceği belirtiliyor.
Aralarında ABD’nin de bulunduğu İsrail’in batılı müttefikleri de söz konusu yasal düzenlemeleri eleştiriyor. ABD yönetimi son olarak yasal düzenlemelerin ilkinin meclisten geçmesini “talihsiz bir gelişme” olarak değerlendirdi.
voa