İstanbul Gönüllüleri’nden Üreten Kadınlara Destek: Kadın Emeği Pazarı

KADIKÖY İSKELE MEYDANI  KADIN ÜRETİMİYLE RENKLENDİ

İstanbul Gönüllüleri’nden Üreten Kadınlara Destek: Kadın Emeği Pazarı




İstanbul Gönüllüleri’nden Üreten Kadınlara Destek: Kadın Emeği Pazarı

 

KADIKÖY İSKELE MEYDANI  KADIN ÜRETİMİYLE RENKLENDİ

 

Ürettikleri el emeği ürünlerle bütçelerine katkı sağlamak isteyen kadınların üretim ve emek dolu tezgâhları ile Kadıköy İskele Meydanı’nı renklendiriyor. İstanbul Gönüllüleri Kadın Emeği Projesi kapsamında hayata geçirilen pazar 19 Mart’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Hafta içi her gün 10.00-18.00 saatleri arasında açık olacak Kadıköy Kadın Emeği Pazarı’nda dönüşümlü olarak 350’ye yakın kadın üretici yer alacak. 

 

İstanbul Gönüllüleri’nin üretim ve girişimcilik yaparak aile ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınlara destek olmak amacıyla hayata geçirdiği pazarda el yapımı mum ve sabundan dekoratif ev ürünlerine, seramikten takıya, amugurimiden deri ve ahşap obje ve aksesuarlara kadar geniş yelpazede ürünler kadın üreticiler tarafından satışa sunuluyor. 

 

Pandemi süreci ile birlikte evde kalış süreleri ve buna bağlı olarak üretimleri artan ancak ürünlerini potansiyel alıcılar ile buluşturma konusunda zorluk yaşayan girişimci kadınlar için büyük bir fırsat niteliğinde pazar sosyal mesafe kuralları çerçevesinde hayata geçiriliyor.  Etkinlik kapsamında 350’ye yakın kadının dönüşümlü olarak ürünlerini tüketici ile buluşturması hedefleniyor.

 

İstanbul Gönüllüleri Kadın Emeği Projesi çatısında ikinci kez hayata geçirilen Kadın Emeği Pazarı etkinlikleri ile 800’e yakın kadın el emeği göz nuru ürünlerini tüketici ile buluşturma fırsatı yakalamış olacak.

 

Katılımcılar Çok Mutlu

 

İstanbul’un dört bir yanından farklı eğitim, yaş ve meslek gruplarından kadınların yer aldığı Kadın Emeği Pazarı hem katılımcılar hem de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Pandemi süreciyle birlikte artan geçim sıkıntısının yanı sıra kendilerine satış kanalı bulmakta zorlanan üretici kadınlar Kadın Emeği Pazarı’nın kendileri için büyük önem taşıdığını belirtiyorlar.

 

Ahşap üzerine boyamadan dekoratif ürünler üreten ve pazara Çekmeköy’den katılan Nesibe Çekinmez, eşini kaybettikten sonra emekli maaşını yetersizliği nedeniyle el emeği ile üretime başladığını belirtiyor. Kadın Emeği Pazarı’nın üreten kadınlar için çok önemli bir hizmet olduğunu dile getiren Çekinmez, kendisine bu fırsatı sunan İstanbul Gönüllüleri’ne teşekkür ediyor.

 

Yün ve tığ işi ürünler üreten Ümmü Tekoğlu ise son 1 senedir çalışmadı söylüyor.  Tekoğlu, ‘Böyle bir şey yapılmasaydı ürünlerimizi kimseye gösteremezdik. Yapardık ve hepsi sandıklarda kalırdı’ diyor. 

 

Eskiden mağaza sorumlusu olan Burçe Karadon ise evlenip çocuğu olduktan sonra hobi olarak evinde üretim yapmaya başladığını söylüyor. Dekoratif ürünler üreten Burçe Karadon pandemi döneminde de ürettiklerini gelire dönüştürmek amacıyla satış yapmaya başlamış ve böylece aile bütçesine katkı sağlıyor.