İstanbul Kışa Hazır

BEUS sistemiyle sürekli izlenecek, buzlanma öncesi tedbirler alınarak kazaların önüne geçilecek.

İstanbul Kışa Hazır




İstanbul’da hayatın aksamaması için 6 bin 882 personel ile bin 373 araç görev yapacak. Kentin 60 kritik noktası BEUS sistemiyle sürekli izlenecek, buzlanma öncesi tedbirler alınarak kazaların önüne geçilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), olumsuz hava koşulları ile mücadele kapsamında kışa hazırlık toplantısını dün gerçekleştirdi. İBB’nin ev sahipliğinde kente hizmet veren kurum ve kuruluşların katılımıyla İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) gerçekleşen toplantıda, kış aylarında olması muhtemel kar-buz ve göllenme ile mücadele çalışmaları ele alındı. İBB Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Murat Kalkanlı ve Murat Yazıcı başkanlığındaki toplantıya; İtfaiye, Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon, Destek Hizmetleri, Raylı Sistemler, Zabıta, Muhtarlıklar ve Gıda, Sağlık Daire Başkanlıkları, AKOM, Beyaz Masa ve diğer ilgili müdürlükler, İETT, İSKİ, İGDAŞ, İSTAÇ, İSFALT şirketleri ile İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, İGA Havalimanı İşletmesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve çevre yolları işletmecisi İCA şirketi temsilcisi katıldı. Toplantıda İstanbul’a hizmet veren tüm kurumlar, koordineli çalışarak kent yaşamında aksama yaşanmaması için işbirliğinin önemi konusunda fikir birliğine vardı.

 

 

400 MÜDAHALE NOKTASI BELİRLENDİ

Toplantıda İstanbulluların kış aylarının olumsuz koşullarından etkilenmemesi ve şehir hayatının normal akışında devam etmesi için çalışmalar gözden geçirildi. Kentte, sorumluluk alanındaki 4 bin 23 kilometrelik yol ağında 400 müdahale noktası belirleyen İBB, kar küreme ve tuzlama ekiplerini yolların açık kalması için hazır tutacak. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleriyle koordine olunarak, ihtiyaç duyulması halinde, her türlü destek verilecek.

Üstgeçitler, otobüs durakları, meydanlar gibi kamusal alanlarda torba ve kutu tuzlar bekletilerek kar birikintilerine ve buzlanmalara ekipler tarafından müdahale edilecek.

53 KURTARICI ÇEKİCİ 24 SAAT GÖREV YAPACAK

Anadolu ve Avrupa Yakasının kritik noktalarda araç kazaları ve kaymalar nedeniyle kapanan trafiğe müdahale etmek için 53 adet çekici vinç, 24 saat hazır bekletilecek. Metrobüs güzergahında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için 33 kışla mücadele aracı görev yapacak.

147 BIÇAKLI TRAKTÖR KÖYLERİN HİZMETİNDE

Ana arter ve çevre yollarında çekici ve kurtarıcı araçlar hazır bekletilerek, olası trafik kazaları ve yolda kalmalara hızlıca müdahale edilecek. Köy içi yollarda kullanılmak üzere muhtarlıklara 147 küreme aparatlı traktörler verilerek şehir merkezinden uzak yolların da açık kalması sağlanacak.

60 KRİTİK NOKTA BEUS İLE TAKİP EDİLECEK

Kış şartlarıyla etkin mücadele için 60 kritik nokta BEUS (Buzlanma Erken Uyarı Sistemi) ile takip edilecek. İstanbul genelinde kritik noktalar ve kavşaklara ise vatandaşların kullanımı için tuz torbaları (10 bin ton) bırakılacak.

Yoğun kar yağışlarında mobil büfeler ile hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılacak.

EVSİZLERİN YARDIMINA KOŞULACAK

Psikolojik, ekonomik veya sosyal durumlarından dolayı belirli bir ikamet yeri olmayan, sokakta veya terk edilmiş mekânlarda yaşayan kişiler için barınma merkezleri de planlandı. 153 İBB Beyaz Masa, 112 Acil Çağrı Merkezi, Zabıta Birimleri ve Polis vasıtasıyla bildirilen evsiz vatandaşlar; zabıta, polis ve ambulanslar ile alınarak sağlık kontrollerinin ardından İBB tesislerinde misafir edilecek. Misafirhanelerde beslenme, barınma, temel sağlık hizmetleri, ilaç desteği hizmeti, öz bakım ve hijyen, giyim yardımı ve memlekete gitmek isteyenleri memleketlerine göndermek gibi olanaklar sağlanacak.

Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, kış şartlarından olumsuz etkilenen can dostlarımıza şehrin neresinde olursa olsun mama desteğini mevsim şartları iyileşinceye kadar sürdürecek.

TÜM ÇALIŞMALAR AKOM’DAN KOORDİNE EDİLECEK

Kışla mücadele çalışmaları AKOM koordinasyonunda yürütülecek. Araçların belirlenen güzergahlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM’dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek.