İstanbullular için ilk icraatlar neler olacak? 

CHP, İstanbul'a hukukçu başkanvekili seçti!

İstanbullular için ilk icraatlar neler olacak? 




İBB’nin CHP Grup Başkanvekili VOA Türkçe’ye konuştu: İstanbullular için ilk icraatlar neler olacak? 

31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 9. Dönem Meclis’i geride kalan haftada çalışmalarına başladı.

CHP’nin çoğunluğu sağladığı Meclis aritmetiğinde yıllar sonra AK Parti azınlık olarak muhalefet sıralarında yer aldı.

CHP, Meclis çoğunluğunu sağladığı İBB ikinci döneminde grup başkanvekilliği koltuğunu avukat bir kadına teslim etti.

Ülkü Sakalar, makama gelmesinin ardından ilk röportajını VOA Türkçe’ye verdi.

Sakalar, grup başkanvekilliğine atanmasıyla ilgili, “Türkiye’de sadece CHP değil tüm siyaset çok erkektir. Siyaset alanı erkeklerin alanı olarak görülür ancak gerek Genel Başkanımız (Özgür Özel) gerekse Başkanımız Ekrem İmamoğlu bu süreci değiştirmekte kararlılar” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Sakalar, 1993-2004 yılları arasında kamuda avukat olarak çalıştı.

Mart 2004'ten 2014'e kadar uluslararası bir şirkette hukuk müşaviri olarak görev yapan Sakalar, daha sonra kendi hukuk bürosunu açtı.

Sakalar, 2013 yılında CHP Tuzla teşkilatında siyasete atıldı. 2019-2024 döneminde İBB Meclis üyesi olarak görev yaptı.

Hukuk Komisyonu’nda çalışmalar yürüten Sakalar, son iki yıl İBB’de Belediye Başkanvekilliği görevinde bulundu.

“Beş yıldır rafta bekleyen dosyaların maliyeti arttı, talep edilen borçlanma tutarı değer kaybetti”

Hukuk Komisyonu üyesi olarak Meclis’e gelecek dosyalara hakimiyeti nedeniyle bu göreve seçildiğini belirten Sakalar, beş yılda rafta bekletilen bu dönem Meclis çoğunluğunun yakalanması ile hayata geçecek dosyaları şu sözlerle değerlendirdi:

“Plan Bütçe Komisyon görüşmelerimiz kapsamında 2019'dan bu yana bekleyen borçlanma dosyalarımız var. Borçlanma talebimiz o tarihte toplam 150 milyon liraydı. Türkiye’deki enflasyon koşullarında bugün 150 milyon liranın yaşadığı değer kaybı sadece İstanbul’a kaybettirdi, belediyeyi zarara soktu, yatırımları olumsuz etkiledi.”

Ekrem İmamoğlu başkanlığında ilk dönemden kalan 650'ye yakın dosyanın Meclis çoğunluğunun sağlanmasıyla hızla ele alınacağın belirten Sakalar, “AK Partili komisyon üyelerinin beklettikleri işleri şimdi yeniden ele alacağız. Komisyon üyelerimizi seçtik; bu dönem sekiz kişilik komisyonların beşi CHP’den, üçü AKP’den olacak. Elbette çok yoğun yeni bir Meclis dönemi, 185 kişiyle bu yapıyı yeniden oluşturup komisyonların görevlerini hızlıca toparlayıp dosyaları incelemek yoğun mesai gerektirecek ama çok zor değil. Çünkü Ekrem Başkanımız gerçekten inanılmaz bir yoğunlukla ve hızla çalışıyor. Tüm ekip de ona uyuyoruz” dedi.

“AK Parti Grup Başkanvekili’nin ılımlı bir muhalefet yapacağını düşünüyorum”

Ülkü Sakalar, AK Partili Tevfik Göksu’nun ardından göreve gelen AK Parti Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul’u da VOA Türkçe’ye değerlendirdi.

Sakalar, “Zeynel Bey zaten dört yıldır Meclis birinci başkan vekiliydi. Sevdiğimiz, tanıdığımız bir siyasetçi. Daha ılımlı bir muhalefet yapacağını düşünüyorum, umarım öyle olur. Tevfik Bey biraz daha tribünlere oynamayı seviyordu. Renkli bir karakterdi. İyi de bir hatipti. Bu dönemde AK Parti nasıl bir muhalefet sergileyeceğine kendisi karar verecek. Zeynel Bey'in karakter yapısı itibariyle daha sakin geçeceğini düşünüyorum, birlikte güzel bir şekilde yöneteceğiz diye umuyorum.”

AK Parti İBB Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Oruç, yeni dönem hakkında VOA Türkçe’nin röportaj talebini kabul etti ancak son dakika iptal etti.

Bekleyen 650 dosya, taksi ve otobüs bekleyen İstanbullu’yu evine ve işine ulaştıracak mı?

Seçim dönemi İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltilen toplu taşıma ve trafik sorunu eleştirilerinin, Meclis çoğunluğunun sağlanması ile nasıl bir çözüme ulaşacağı sorusuna Sakalar, “Çare raylı sistemleri yaygınlaştırmak” diye yanıt verdi.

“Sorunun temeli AKP’dir” diyen Sakalar, kentin yol kapasitesi üzerinde verilen imar izinleri, dikey yapılaşma, kontrolsüz göç teşviki ile sorunun yıllar içinde kaosa dönüştüğünü, buna karşı en öncelikli çözüm önerisinin öncelikle raylı sistemlerin sayısını arttırmak olduğunu belirtti.

Ayrıca denizyolunun önümüzdeki dönemde daha aktif kullanılacağını belirten Sakalar, “Biz göreve geldiğimizde 12 metro yapımından bahsediliyor. Doğru değil. Yedisi kağıt üzerinde kalmış, proje yok, ihale yok. Üç tanesi iptal edildi. Çok yavaş ilerleyen, sadece üç metre yapımı vardı. Biz bütün imkansızlıklara rağmen pandemi ve ekonomik krize rağmen 10 metro çalışmasını aynı anda yapmayı başardık. Çok uzun süredir Sefaköy-TÜYAP metrosu için dosya Cumhurbaşkanlığı Strateji Planlama önünde imza bekliyor. Bunlar tamamlandığında kredilerimiz hazır, krediler çıktığında büyük oranda metroya yatırım yapacağız” dedi.

“İstanbul halkına yaratılan mağduriyet ancak işbirliği ile son bulacak”

İstanbul’un trafik ortamında İETT’nin kapasitesinin arttırılmasının gerçek bir çözüm sunmayacağını savunan Sakalar, taksi sorunu konusundaysa esas yetkili merciin Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) olduğunu hatırlattı.

“İBB Başkanlığı’na aday olan Sayın Murat Kurum sorunu çözeceğini vaat etmişti. Bu da iktidar açısından sorunu ve çözüm yollarını kabul etmektir ve işbirliğimizle hayata geçirmelerini bekliyoruz. İstanbul halkına yaratılan mağduriyet ancak işbirliği ile son bulacak” dedi.

“Tamamen İBB’nin yöneteceği, 5 bin taksi planımız hayata geçirilemedi. Bu şoförlerini İBB’nin eğiteceği, maaşlı şoförlerle belli standarda sahip 5 bin yeni taksi demek. Engellendi” diyen Sakalar, İstanbul'da 30 senede 17 bin 300 civarında taksinin 30 yıl boyunca sabit kaldığını hatırlattı.

Sakalar, “2021’de 850 kişiye bir taksi düşüyordu. New York’ta, Paris'te bu 300 kişi civarında. 2 bin700 civarında minibüs ve dolmuş taksiye dönüştü ara çözüm olarak. Böylece taksi varlığı 21 bin civarına çekildi. Ancak yeterli değil. UKOME’den işbirliği bekliyoruz” mesajı verdi.

“AKP’den CHP’ye geçen tüm belediyelerde müfettişler yoluyla incelemeler yapılıyor”

31 Mart seçimlerinde İstanbul’da 11 ilçe AK Parti’den CHP’ye geçti. Silivri ilçesi de MHP’den CHP’ye geçti.

İlçe belediyelerinde uzun yıllar süren hakimiyetin ardından yaşanan el değişimini ve iddiaları yanıtlayan Sakalar, “Biz ne aldık, müfettişler yoluyla incelemeler yapılıyor. Şu anda her belediyenin içinde ne var bakılıyor. Çünkü bir takım ciddi iddialar var. Hatta silinen bilgisayar kayıtlarına kadar pek çok iddia var. Tam bir tespit yapabilmek için müfettişler incelemeler yapıyor” dedi.

Sancaktepe Belediyesi’yle gündeme gelen lüks ve şatafat tartışmalarına değinen Sakalar, “Biz şunu savunuyoruz; belediye binalarında kendi şahsi konforunuza para harcayamazsınız, parayı halka harcarsınız. Bakın yoksulluk ülkede inanılmaz derecede arttı, sosyal yardım yaptığımız aile sayısı çok arttı ve seçim sürecinde biz o kadar çok insandan sosyal yardım talebi aldık. Nasıl bu hale geldik?” diye sordu.

AK Parti’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi'nin başkanlık binasındaki 2 başkanlık odası, şark köşesi, yemek odası, banyo ve kış bahçesi olması, gündem yaratmıştı.

İBB’de İmamoğlu’nun göreve geldiği ilk dönemdeki benzer iddialarla ilgili olarak da Sakalar, “Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde görevi devraldığımızda biliyorsunuz önce mazbata verilmedi, 17 gün içeride bir şeyler temizlendi. Ardından seçim iptal oldu. İkinci kez geldiğimizde inceleme için müfettişleri getirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 33 dosyada böyle usulsüz işlemler vardı. İhale yolsuzlukları vardı. Bunlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Memur oldukları için Bakanlık’tan soruşturma izni gerekiyordu. Bakanlık bizim bulduklarımıza el koydu. ‘Ben inceleyeceğim’ dedi. İçişleri Bakanlığı’nda dosyalar kapatıldı. Umarım bu kez böyle olmaz” dedi.

AK Parti kanadından gelen “belediye bütçesi reklama harcandı” eleştirisine İBB’den yanıtı

Ülkü Sakalar, AK Parti kanadının yerel seçim süreci ve sonrasında sıklıkla dile getirdiği “İBB bütçesi reklam giderlerine harcandı” iddiasına da yanıt verdi.

Sakalar, “Elmayı armudu, burada içilen suyu her şeyi toplayarak bunlara ‘reklam gideri’ diyorlar. Çalışanlarla bayramlaştığımız çadırdan Başkan’ın konuşma yapacağı kürsüye kadar her şey ‘reklam gideri’ dedikleri pakete girmiş. Bunların hepsi belediye faaliyetidir. ‘İstanbul başardı’ yazmışız yaptıklarımızı halka tanıtıyoruz. 0-4 yaş çocuk sahibi annelere, ücretsiz ulaşım hakkını panolara yazmasak nasıl bilgi sahibi olacaklar? Ekrem İmamoğlu'nun reklamı yapılıyorsa bunlara reklam dersiniz ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyeti anlatılıyorsa bu tanıtımdır. Geçmişte bunun neredeyse 10 katı yapılmış” dedi.

Sakalar, Pazartesi günü Meclis oturumunda CHP adına konuşma yaptığında neler hissetiğini ise, “Kürsüden baktığımda geçtiğimiz dönemlerle kıyasladı zihnim. Çok duygusal bir andı benim için. Tüm sandalyeler Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye başkanları, başkan yardımcıları ile dolu, müthiş bir duyguydu” sözleriyle ifade etti.

“Halk doğru iş yaparsanız takdir ediyor. Biz doğru işler yaptık. Halk da ödülümüzü verdi” diyen Sakalar, “İstanbullu bize güvendi, güvenlerini boşa çıkarmamak için var gücümüzle çalışacağız” sözü verdi.

“İstanbul için yeni dönemde ne değişecek?” sorusu üzerine Sakalar, kültür, sanat, tarih ve meydanları ile nefes alan mutlu bir kent sözü verirken “İstanbul'da olmanın keyfi değişecek” dedi.

VOA