İstismara af gündemde
Erdoğan’ın talimatıyla ikinci yargı paketinin hazırlıklarında sona geldiği ifade edildi.
Cezai indirim getirmesi beklenen ikinci yargı paketinde çocukların istismarcılarıyla “belirli şartlarda” evlenmeleri durumunda cezanın erteleneceğine yönelik hüküm bulunduğu iddia edildi. CHP, İyi Parti ve HDP, öne sürülen düzenlemeye tepki gösterdi
Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında getirilen ilk torba Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ederken AKP’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ikinci yargı paketinin hazırlıklarında sona geldiği ifade edildi.
İlk yargı paketinde yer alan çok sayıda düzenlemenin ardından ceza infaz sürelerinde indirime gidecek ikinci yargı paketinin hazırlıklarında da sona gelindi. AKP kulislerinden edinilen bilgiye göre, ikinci yargı paketinde birçok suç grubundan cezaevine giren vatandaşların hapis yatacağı sürede indirime gidilecek. Paketin içerisinde daha önce gündeme gelen ancak kamuoyundan yükselen tepkilerin ardından geri adım atılan, “çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi” hükmünün de yer alacağı öne sürüldü.
Yargı paketine gireceği öne sürülen yeni düzenleme ile çocuğun “birlikte olduğu” kişi ile arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması durumunda ve evlilik halinde hükmün ertelenebileceği iddia edildi. Muhalefet ise bu düzenlemenin istismarı meşrulaştıracağını ifade etti.
KARŞI ÇIKACAĞIZ
Yargı paketine gireceği öne sürülen düzenleme ile ilgili BirGün’e konuşan TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Gamze Taşçıer, “Israrla bu düzenlemeyi getirmeye çalışıyorlar. Bizler karşı çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
Sınırlı sayıda da olsa erken evlilik mağduriyetinin yaşandığını ancak istisnalar nedeniyle Kanunun geneli üzerinde değişiklik yapılamayacağını bildiren Taşçıer, “Bu düzenlemeyi yasalaştırırsak Kanunu suiistimale açık hale getiririz. Zaten 16 yaşından sonra kişi aile rızasıyla evlenme iznine sahip oluyor. Bu yaşın altındakilerin ise rızası aranamaz. Bu suçun cezasız kalması mümkün değildir” diye konuştu. Gelenek ve göreneklerin yaygınlığını hatırlatan Taşçıer, “Türkiye gibi hâlâ örf ve adetlerine bağlı bir ülkede bu düzenleme birçok çocuk için acı sonuçlar doğurabilir. Erken evliliklerin önünü açamayız” ifadelerini kullandı.
TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun İyi Partili üyesi Tuba Vural Çokal da olası düzenlemeye karşı çıktı. Çocuk yaşta evliliklerin önünün hiçbir koşulda açılmaması gerektiğini vurgulayan Çokal, “İkinci yargı paketine ilişkin taslak çalışma henüz elimize ulaşmadı ve dolayısıyla bir grup kararımız bulunmuyor fakat kişisel olarak söyleyebilirim ki böyle bir düzenleme olamaz. Çocukların istismarcısıyla evlenmesi durumunun istismara cezai indirim getirmesi kabul edilemez. Karşı çıkacağım” diye konuştu.
İSTİSMARCIYI AKLAR
HDP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran da partilerinin bu düzenlemenin karşısında yer aldığını ifade etti. AKP’nin daha önce de bu düzenlemeyi hayata geçirmeye çalıştığını ancak o gün de karşı çıktıklarını hatırlatan Başaran, “Bu düzenleme, bir şekilde çocuk istismarcısının aklanması anlamına gelir. Hiçbir rıza durumu, istismarcının affa uğraması için gerekçe olamaz” dedi.
NAR: İSTİSMAR MEŞRULAŞTIRILAMAZ
Yeni Yargı Paketi’nde olacağı öne sürülen düzenlemeye kadın örgütleri de tepkili. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Nar Kadın Dayanışması, istismara imkân sağlayacak düzenlemeye karşı mücadele edeceklerini bildirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Çocuğa yönelik cinsel istismar, bireysel bir sapkınlık ya da hastalık değildir; toplumdaki erkek egemen kavrayış ve uygulamaların sebep olduğu ve meşrulaştırdığı bir şiddet suçudur. Şimdi bu şiddet suçunu çocukların istismarcısıyla evlenmesi halinde cezai indirim önerisiyle meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Ensar’daki toplu istismar olayına bir kereden bir şey olmaz anlayışıyla yaklaşanlar, 9 yaşına basmış kız çocuklarının, 12 yaşına basmış erkek çocuklarının evlenebileceğini ifade edenler, toplumsal yaşamı dini kurallara göre belirlemek isteyenler, laik medeni hukuku hiçe sayarak şer’i hukuku yerleştirmeye çalışanlar çocukları istismarcılarıyla evlendirerek geleceğimizi karartmaya çalışıyorlar. Çocukları korumak, istismara uğradığı şartları ortadan kaldırmak ve koruyucu-önleyici hizmeti verme görevlerini yerine getirmeyen devlet şimdi de çocukların istismarcılarıyla evlenmeleri halinde cezai indirim uygulamasını yürürlüğe sokmaya çalışmakta. Hiçbir neden, hiçbir hareket istismarcının affedilmesi için bahane olamaz. Çocuk istismarı meşrulaştırılamaz.”
HÜSEYİN ŞİMŞEK / BİRGÜN.NET