İsveç Dışişleri Bakanı: Fidan, NATO'ya katılım onayının 'birkaç haftada' verileceğini söyledi

"Türkiye'nin İsveç'i NATO'ya kabul etme vakti geldi"

İsveç Dışişleri Bakanı: Fidan, NATO'ya katılım onayının 'birkaç haftada' verileceğini söyledi




İsveç Dışişleri Bakanı: Fidan, NATO'ya katılım onayının 'birkaç haftada' verileceğini söyledi

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Brüksel'deki NATO toplantısı sırasında Türk mevkidaşı Hakan Fidan'dan ülkesinin ittifaka üyeliği için güvence aldığını bildirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türk mevkidaşı Hakan Fidan'dan ülkesinin NATO üyeliğinin "birkaç hafta içinde" onaylayacağına dair güvence aldığını söyledi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Belçika'nın başkenti Brüksel'deki toplantısı öncesinde konuşan Billström, "Mevkidaşımla ikili görüşme yaptım. Bana İsveç'in NATO üyeliği onayının haftalar içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi" dedi. 

Basına kısa açıklama yapan Billström, şartlarla ilgili olarak "Elbette hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

Billström, Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile de görüştüğünü ve kendisinin de Macaristan'ın bu katılımı onaylayan "son ülke olmayacağını" doğruladığını belirtti.

Finlandiya Bakanı Elina Valtonen da İsveç'in katılımının "Noel'den önce" yürürlüğe girebileceğini umduğunu söyledi.

"Türkiye'nin İsveç'i NATO'ya kabul etme vakti geldi"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı öncesi Ankara'ya İsveç'in NATO üyeliğini daha fazla geciktirmemesi çağrısında bulundu. Stoltenberg, "Türkiye'nin İsveç'i NATO'ya kabul etme vakti geldi" dedi.

Bu arada Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brüksel'de Stoltenberg ile bir araya geldi.

İsveç'in ittifaka üyeliği için 31 üyesinin oybirliğini gerektiren NATO katılım protokolü Mayıs 2022'den bu yana beklemede. 

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl mayıs ayında NATO'ya katılma talebinde bulundu. 

Türkiye, İsveç'ten, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın yerel üyelerini dizginlemek için daha fazla adım atmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nihai kararın Türk parlamentosuna ait olduğunu belirterek Ankara'nın vetosunu temmuz ayında kaldırdı.

İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin kanun teklifi ekim ayında TBMM Dışişleri Komisyonuna sevk edildi. Ancak TBMM Dışişleri Komisyonunda görüşülmeye başlanan katılım protokolüne ilişkin görüşmelerin 16 Kasım'da ertelenmesine karar verildi. 

Yasa teklifinin Dışişleri komisyonu tarafından kabul edilmesinin ardından meclis genel kurulunda oylanması ve ardından Erdoğan'nın imzalaması ile yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EURO NEWS