İsveç mafyasına Türk pasaportu

VARLIK BARIŞI VE TC KİMLİĞİ ÇETELERİ ÜLKEYE ÇEKİYOR

İsveç mafyasına Türk pasaportu


İsveç mafyasına Türk pasaportu

Tapuyla vatandaşlık, uluslararası suçlular için Türkiye’yi ‘güvenli liman’ haline getirdi. Sokaklar yabancı çetelerin hesaplaşma alanına dönerken kırmızı bültenle aranan İsveçli mafya liderinin vatandaşlık alarak yerleştiği Türkiye’den çetesini yönettiği ortaya çıktı. Stockholm’ün iade talebini Ankara reddederken, İsveç basını İnterpol’den Türk polisine gönderilen bilgilerin suçluların eline geçtiği yazdı.

VARLIK BARIŞI VE TC KİMLİĞİ ÇETELERİ ÜLKEYE ÇEKİYOR

Son dönemde çok sayıda uluslararası suçlu Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Sınırlardaki denetimsizlik, ‘varlık barışı’ ve gayrimenkul aracılığıyla Türk pasaportuna erişimdeki kolaylık çetelerin ilgisini çekiyor. Sokaklardaki kanlı hesaplaşmalar suç şebekelerinin varlığını ortaya koyarken son skandal iddiası İsveç’ten geldi. Uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayete teşebbüsten aranırken Marmaris’te yakalanan ‘Kürt Tilkisi’ lakaplı Rawa Majid’in vatandaşlık aldığı ortaya çıktı.

MAHKEME BELGE YOK DEDİ, BİLGİLER ŞEBEKEYE GEÇTİ

İstanbul’da yaşayan Majid, geçen yıl nisanda Marmaris’te yakalandı. ‘Miran Othman’ adlı TC kimliği bulunan şüpheli, yatırım yaparak Türk vatandaşı olduğunu ileri sürdü. Majid’in İsveç’e iade talebi de reddedildi. Yerel mahkeme tahliye kararında İsveç makamlarından somut bir delil-belge gönderilmediğini savundu. İsveç basınında, gönderilen bilgilerin bu ülkedeki suçluların eline geçtiği iddiası yer aldı. Türk yetkililere dönük bilgi sızıntısı suçlaması yapıldı.

1709krt01a-tum.jpg

İSVEÇLİ ÇETE LİDERİ ‘TAPUYLA ÖZGÜR’

Uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayete teşebbüs suçlamalarıyla kırmızı bültenle aranırken Marmaris’te yakalanan ‘Kürt Tilkisi’ lakaplı Rawa Majid’in Türk vatandaşlığı aldığı ve İstanbul’da yaşadığı ortaya çıktı. Türkiye’den iadesi istenen Majid’in yakalanması için paylaşılan gizli belgelerin şebekeye sızdırıldığı da iddia edildi.

İsveç’te kırmızı bültenle aranılan ‘Kürt Tilkisi’ kod adlı Rawa Majid’in Türk vatandaşlığı aldığı ve İstanbul’da evi ve iş yeri olduğu ortaya çıktı. Gazeteci Timur Soykan’ın ‘Vatandaş Baronlar’ isimli yazısında bu durumun dünya basınına yansıdığı da aktarıldı. Majid, geçen yıl nisan ayında Marmaris’te yakalandı. Marmaris’te yaşadığı villaya yapılan baskında 2 ruhsatsız silah, çok sayıda mermi ve ‘Rawa Majid’ adına düzenlenmiş İsveç kimliği bulundu. Miran Othman ifadesinde “Sahte kimliğimi profesyonel olarak hazırlattım. Buna rağmen gerçek kimliğim nasıl tespit edildi inanın anlayamadım” dedi. Suç örgütü liderinin Türkiye Cumhuriyeti kimliğinin sahte olmadığı belirtildi. Kırmızı bültenle aranmasına karşın Türk vatandaşı olması dikkat çekti.

İsveç devlet televizyonunda yayınlanan haberde muhabir, ‘Rawa Majid’ ile telefonda konuştuğunu anlattı. Yeni tahliye edilen Majid “Ben bir Türk vatandaşıyım” dedi. “Nasıl vatandaş oldunuz” sorusuna ise “Bu ülkeye yatırım yaparsanız vatandaş olabiliyorsunuz” yanıtını verdi. İsveçli savcı Henrik Söderman ise “Majid’in Türkiye’de yakalanmasından kısa süre sonra iadesini talep etmiştik. Fakat Türkiye vatandaşı olduğu için iade edilmeyecek. Bu kişinin serbest bırakılması konusunda Türk polisi İsveçli yetkililere bilgi vermedi” dedi.

Othman’ın geçen yıl ağustos ayında Bodrum 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yargılanmasında avukatı, Othman’ın Türk vatandaşı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Şüphelinin Türkiye’de herhangi bir suç işlediğine dair herhangi bir delil bulunmamaktadır. Türk vatandaşıdır. İstanbul’da oturmaktadır. İstanbul’da işyeri vardır. Buna ilişkin evrak istedik, ancak tarafımıza ulaşmadığı için sunamıyoruz. Çocukları vardır, karnından ameliyatlıdır. Cezaevi koşulları müvekkil için uygun değildir. Yapılan sözleşmeler gereği tutukluluk süresi 40 günü geçmiştir. Kaçma şüphesi yoktur.” Yani Miran Othman’ın İstanbul’da da evi ve iş yeri vardı. Bunların evrakı sunulmamıştı ama hakimlik tahliye kararı verdi. Bodrum 1. Sulh Ceza Hakimi tahliye kararında Othman hakkında İsveç makamlarından herhangi bir somut delil, belge gönderilmediğini belirtti. Oysa İsveç’teki savcı, Othman’ın yakalanmasından kısa süre sonra iadesi için başvurduklarını söylemişti.

İsveç’te yayımlanan Aftonbladet gazetesi Othman’ın yakalanması için Türk yetkililere aktardığı bilgilerin İsveç’teki suçluların eline geçtiğini iddia etti. Gazete, Türkiye’den İsveç’e iadesi istenen “Kürt Tilki” lakabıyla bilinen Majid hakkındaki bilgilerin İsveç’teki suçlulara ulaştığını duyurdu. Majid’in tutuklanmasına yardımcı olmak üzere Türk yetkililere gönderilen bilgilerin suç şebekesinden bir üyenin cep telefonunda bulundu. İsveç polisi bu sızıntıyı ülkeler arasındaki bilgi paylaşımına ilişkin güven ve kuralların bir ihlali olarak yorumladı. İsveçli bir yetkili “Muhtemelen Türkiye’deki bilinmeyen bir yetkili tarafından sızdırıldı” suçlamasında bulundu.

Bilgilerin 2022 yılında suç örgütüne ulaştığının tespit edildiği belirtilirken, bu istihbaratın İsveç’ten Türkiye’ye en üst düzeyde teslim edildiğine de vurgu yapıldı. Belgelerin ‘Yılan Operasyonu’ kapsamında hazırlandığı da belirtildi. Gazeteye konuşan İsveçli bir polis yetkilisi “Bu büyük bir skandaldır” ifadesini kullandı. Belgelerde, Türkiye’nin Majid’in tutuklanmasını kolaylaştıracak bilgilerin yer aldığı belirtilirken, suç şebekesiyle ilgili ayrıntılı bilgilerin de bulunduğuna dikkat çekildi. Belgelerin İsveç’te yakalanan bir suçlunun cep telefonunda bulunduğu da belirtildi. Aftonbladet’e konuşan bir kaynak “Bu tür bilgilerin onlara ulaşması iyi bir şey değil. Sonuç olarak suçlular polisin onlar hakkında ne bildiğini öğrenmiş oluyor. O zaman polisin kendilerine karşı nasıl çalıştığını anlıyorlar” dedi.

KARAR