İsveç ve Finlandiya, NATO başvurusu öncesinde İngiltere ile güvenlik anlaşması imzaladı

Ülkeler saldırı durumunda askeri destekte bulunacak

İsveç ve Finlandiya, NATO başvurusu öncesinde İngiltere ile güvenlik anlaşması imzaladı




İsveç ve Finlandiya, NATO başvurusu öncesinde İngiltere ile güvenlik anlaşması imzaladı

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik başvurusu öncesinde İngiltere ile güvenlik anlaşması imzaladı. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, aynı gün içinde önce Stockholm'de İsveçli mevkidaşı Magdalena Andersson ile ve ardından Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile söz konusu anlaşmaya imza attı.

Johnson, İsveç ve Finlandiya'nın saldırıya uğraması halinde ülkesinin gerekli desteği vereceği vaadinde bulundu.

İki ülkenin 17-21 Mayıs tarihlerinde NATO'ya üyelik başvurusu yapması bekleniyor. 

Johnson ve Niinisto, Oslo'da ikili görüşmelerinin ardından güvenlik alanında iş birliği, istihbarat paylaşımı ve ortak askeri operasyonların yapılmasını kapsayan güvenlik deklarasyonuna imza attı. Anlaşmanın ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.

İngiltere Başbakanı Johnson, burada yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, Avrupa güvenlik denklemini değiştirdiğine işaret ederek, "Soğuk Savaş sonrası dönemin sonunu gördük ve Ukrayna'nın işgali ne yazık ki yeni bir sayfa açtı." ifadesini kullandı.

Frank Augstein/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Stockholm ziyareti sırasında İsveçli mevkidaşı Magdalena Andersson ile güvenlik anlaşmasına imza attı.Frank Augstein/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ülkeler saldırı durumunda askeri destekte bulunacak

Finlandiya'yla imzaladıkları güvenlik anlaşmasına atıfta bulunan Johnson, anlaşmanın, iki ulusun ortaklığını yoğunlaştıracağı ve ileriye taşıyacağı değerlendirmesinde bulundu.

Johnson, "Silahlı kuvvetlerimiz, savunma ve güvenlik yeteneklerimizi birleştirerek ve her zaman birbirimizin yardımına geleceğimize dair bir taahhüdü resmileştirerek, birlikte eğitim verecek, faaliyet gösterecek ve tatbikat yapacak." ifadesini kullandı.

Finlandiya ile Rusya arasında olası bir ihtilaf durumunda, Finlandiya'nın yardım talebine İngiltere'nin vereceği yanıtın sorulması üzerine Johnson, "Bir felaket veya ikimize de saldırı olursa, evet, askeri destek dahil birbirimizin yardımına geleceğiz." dedi.

Johnson, ayrıca konuşmasında, NATO bir savunma ittifakı olduğunu ve kimse için tehdit oluşturmadığının altını çizerek, "Finlandiya'daki dostlarımıza bu taahhütleri sadece yapabildiğimiz için değil, mecbur olduğumuz için yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Finlandiya: Güvenliğimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise İngiltere'nin NATO'nun açık kapı politikasına ve ülkesinin olası NATO üyeliğine verdiği güçlü desteği takdir ettiklerini dile getirdi.

Bunun kendileri için çok değerli olduğunu söyleyen Niinisto, NATO'ya olası katılımın "kimseye karşı" olmayacağını söyleyerek, "NATO üyeliğini düşünürken şu veya bu şekilde güvenliğimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Niinisto, Finlandiya'nın olası NATO'ya katılma kararının Rusya'yı kışkırtıp kışkırtmayacağı sorulduğunda, ülkesinin NATO'ya katılma tartışmasının ilk olmadığını ve bunun radikal bir değişiklik olmayacağını vurguladı. Niinisto, 24 Şubat’ta Ukrayna'ya başlattığı işgalin yanı sıra Rusya'nın, Finlandiya ve İsveç'in "kendi iradelerine" sahip olmadığı açıklamalarının resmi değiştirdiğini söyledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, "(Rusya)Komşu ülkelerine saldırmaya hazırlar. Bu yüzden benim yanıtım 'Buna sen sebep oldun, aynaya bak' olurdu." ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, daha önce yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının, Kuzey Avrupa'daki barış ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar yaratacağını kaydetmişti.

EURO NEWS