İsveç'in koronavirüs stratejisinin bedelini yaşlılar mı ödüyor?

"Yaşlılar korunamadı"

İsveç'in koronavirüs stratejisinin bedelini yaşlılar mı ödüyor?




Avrupa'nın diğer birçok ülkesinin aksine İsveç, koronavirüsle mücadelede oldukça esnek davrandı, karantina tedbirleri de uygulamadı.

Resmi görevli epidemiyoloji uzmanına göre ülke, Covid-19 salgınıyla mücadelede "düşük ölçekli yaklaşım" olarak tanımlanan bir stratejiyi benimsedi.

İsveç'teki ölümlerin üçte biri yaşlı bakım evlerinde gerçekleşti. Gelinen süreç, ülkedeki esnek yaklaşım fikrinin mimarı, epidemiyoloğ Anders Tegnell'i dahi endişelendirmeye başladı.

"Yaşlıların kaldığı evlerde artan sayıda vakalar görüyoruz." diyen Tegnell, Elbette hepimizin bildiği gibi, nüfusun savunmasız kısmı, hastalanan kısmı, ölüm oranlarının olduğu kısmı onlar ve bu çok talihsiz bir durum." ifadelerini kullandı.

"Yaşlılar korunamadı"

Sonja Aspinen, 20 yıl önce Finlandiya'dan İsveç'e taşındı ve bir sağlık personeli destek ekibi kurdu.

Son birkaç haftada ağırlıklı olarak yaşlılarla ve özellikle de koronavirüs hastalarıyla ilgilendi.

İsveç'in virüsten en çok etkilenen bölgelerinden birinde, en ağır bedeli yaşlıların ödediğini söylüyor.

"Personelin huzur evlerinde çok sayıda enfeksiyon vakasına neden olduğu kanısındayım. İlk etapta virüsün kaynağı buralara gelen akrabalardı." diyen Aspinen, "Salgının dışarıdan huzur evlerine getirildiğine ve yaşlıların korunmasında başarısızlık olduğuna inanıyorum." şeklinde konuştu.

Huzurevi personeli, yeterli koruyucu ekipman almadıklarından şikayet ediyor. Aspinen de uygun şekilde test edilmediklerine işaret ediyor.

"En azından çalıştığımız yerlerde sistematik olarak test etme isteği olmadı. Hatta semptomları olan (belirti gösteren) insanlar bile vardı, ancak test edilmediler." sözleriyle yetkililere tepkisini dile getirdi.

Hükümet, geçen hafta enfekte vaka sayısındaki dikey yükselişin hastane ve bakım evlerinde yapılan testlerdeki artışla açıklanabileceğini belirtiyor.

Ancak Aspinen, test yapmanın tek mesele olmadığını söylüyor. Ona göre yetersiz bakıcı sayısı, az eğitimli ve dil konusunda sıkıntısı olan kişilerin bu alana eğilim göstermesine yol açtı. Yani bu alandaki açığı, hijyen ve dil konusunda çok iyi olmayan ve bakıcılık konusunda pek eğitimi bulunmayan kişiler doldurdu.

İsveç'in eleştirilen farklı yaklaşımı

İsveçli yetkililer, 50'den fazla insanın bir araya gelmesini ve bakım evleri ziyaretlerini yasakladı.

Ayrıca kendini iyi hissetmeyenlere ve 70 yaş üzerindeki kişilere, kişisel izolasyon tavsiyesinde bulundu.

Ülkede katı sosyal mesafe politikaları uygulanmadı. Bunun yerine, gönüllü ve güvene dayalı önlemler alındı. Yaşlılara sosyal temastan kaçınmaları tavsiyesiye edildi. Vatandaşların evden çalışmaları, ellerini düzenli olarak yıkamaları ve zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınmaları önerildi.

Mağazalar, barlar ve ilkokullar açık kaldı. Ancak barların ve restoranların önünde yoğun kalabalıklar olması ve sosyal mesafe kurallarına uyulmamasının ardından geçen hafta bazı işletmeler kapatıldı.

Yöneticiler, "Hayatın normal akışında devam ediyor algısının yanlış olduğunu" savunsa da İsveç'in salgınla mücadeledeki "rahat yaklaşımı" birçok doktor ve bilim insanı tarafından eleştirildi. Hatta bazılarına göre bu strateji, İsveç'te komşularına göre daha fazla ölüme yol açtı.

Ülkede Covid-19 kaynaklı 2 bin 270'in üzerinde ölüm hadisesi gerçekleşti. Komşuları Danimarka 427 ve Norveç ise 202 ölüm kaydı bildirdi.

Her iki ülke de İsveç'in aksine virüsün yayılmasını engellemek için erken karantina kuralları uyguladı.

 Mustafa Bag  & Mary Colombel, Katy Dartford

EURO NEWS