İYİ Parti’deki istifalar, siyasette yeni tartışmaları da beraberinde getirdi

“İYİ Parti’den de geçişlerin olabileceği” tartışılıyor.

İYİ Parti’deki istifalar, siyasette yeni tartışmaları da beraberinde getirdi


İYİ Parti’de iki milletvekilinin art arda istifasının ardından gözler “Siyasette yeni sağ blok hamlesi mi” sorularını da beraberinde getirdi. Kulislerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, istifa edenlere yönelik “28 Şubat” anımsatmasını yapmasının, bir yönüyle “yeni kurulan ve kurulması planlanan partilerle oluşabilecek yeni ittifaklara” dikkat çekmek olduğu belirtiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de “yeni oluşacak ittifaklar karşısında sağ bloku konsolide etmek istediği” iddia ediliyor. 

Antalya milletvekili Tuba Vural Çokal ve Balıkesir milletvekili İsmail Ok’un “parti yönetimini hedef alarak” istifa etmelerinin ardından gözler İYİ Parti’ye çevrilirken, dün Genel Başkan Meral Akşener’den dikkat çeken “28 Şubat vurgusu” geldi. Kulislerde, Akşener’in, “1997’de yaşananların Türkiye’ye maliyetini, umarım o düğmeye basan parmaklar bugün görüp hayıflanıyordur” sözleriyle o dönemin en dikkat çeken “yağlı kazık” olayını anımsattığı ifade ediliyor. 28 Şubat sürecinde REFAHYOL hükümetinin İçişleri Bakanı olan Akşener’e atfen, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in, “Söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa İçişleri Bakanlığı önünde yağlı kazığa oturturuz” mesajıyla tehdit ettiği öne sürülmüştü. Ancak yıllar sonra Akşener, kendisine atfen bu sözleri kullanan kişinin Korgeneral Çetin Sanver olduğunu açıklamıştı. 

Kulislerde, Akşener’in İYİ Parti’de art arda gelen istifalar üzerine 28 Şubat sürecini anımsatmasının iki önemli nedeni olduğu belirtiliyor. Bunlardan ilkinin “Türkiye’nin bugün demokrasi, yargı bağımsızlığı, insan hakları” gibi konularda “sıkıntılar yaşadığı” ve bu sıkıntılı süreçlerde her zaman “emperyalizmin düğmeye basarak siyaseti dizayn etme çabalarının tarihsel süreçte de görüldüğüne” dikkat çekmek olduğu vurgulanıyor. Akşener’in 28 Şubat anımsatmasının ikinci nedeninin de yeni kurulan ve kurulması planlanan partilerle oluşabilecek “yeni ittifaklara” dikkat çekmek olduğuna vurgu yapılıyor. 

‘YENİ PARTİLER’ UYARISI

31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından “CHP’nin AKP’nin elinden başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok büyükşehir belediyesini alması”, “AKP’nin güç kaybettiği” yorumlarına neden olmuştu. AKP içinde bölünmeler ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski bakanlardan Ali Babacan’ın kuracağı yeni partiler gündeme gelmişti. Davutoğlu, Gelecek Partisi’ni kurdu. Ancak kulislerde Ali Babacan’ın “daha temkinli davranıp göz önündeki siyasetçilerle bir parti kurmayı hedeflediği” de ifade ediliyor. Bu nedenle Babacan’ın kuracağı partiye ve Davutoğlu’nun partisine “İYİ Parti’den de geçişlerin olabileceği” tartışılıyor. Akşener’in, 28 Şubat anımsatmasının da partiyle yollarını ayırmak isteyenlere “Her şeyin farkındayım” mesajını vermek olduğu dillendiriliyor. 

MHP’YE Mİ GEÇECEKLER?

İYİ Parti’de Çokal ve Ok’un istifasının ardından “5 milletvekilinin daha istifa etmeye hazırlandığı” kaydediliyor. “Bu 5 ismin ülkücü kökenden gelen milletvekilleri olduğu” iddia edilirken, “istifa sebeplerinin de MHP’ye geçmek olduğu” ileri sürülüyor. Bunun için de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin daha önce partisinden kopan ve İYİ Parti’ye geçen ülkücülere yönelik “Aramızdan kopan ülkücülerle helalleşmeye hazırım” çağrısı anımsatılıyor. Ancak Bahçeli, İYİ Parti’deki istifaları değerlendirirken İP yerine İYİ Parti demiş, “İyi günde olsunlar, tahriklere kapılmasınlar” ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli’nin bu sözlerinin ardından “bu durumun pek mümkün olmayacağı” ifade ediliyor. Kulislerde, Bahçeli’nin, “yeni oluşacak ittifaklar karşısında sağ bloku konsolide etmek istediği ve bu nedenle İYİ Parti’nin yeni kurulacak partilerle yakınlaşmasının önüne set çekmek istediği” konuşuluyor.

SELDA GÜNEYSU / CUMHURİYET