İzmir Barosu’ndan “Savunma Yürüyüşü”
“En önemlisi yargı bağımsızlığı”
İzmir Barosu’ndan “Savunma Yürüyüşü”
5 Nisan Avukatlar Günü’nde İzmir Barosu’na bağlı avukatlar, mesleğe yönelik tüm saldırı ve engellemelere karşı taleplerini dile getirmek amacıyla yürüyüş düzenledi, basın açıklaması yaptı. İzmir Adliyesi ana binası önünde “Savunma yürüyor” pankartı arkasında toplanan avukatlar adliye ek binasına kadar yürüdü.
Eylem sırasında sık sık “Savunma susmadı, susmayacak”, “Ek bina değil, tek bina”, “Bölünmüş adliyeye hayır”, “Avukatlara saldırılar engellensin” sloganları atıldı. “Çoklu baroya hayır”, “İşçi avukatlık kanunu düzenlensin”, “Hukuk fakültesi sayısı azaltılsın”, “CMK ücretleri arttırılsın”, “Stajyer avukatlara ücret ödensin” yazılı dövizler taşındı.
“Tek bina avukatlara çok görülüyor”
Yürüyüşün sonunda avukatlar adına açıklamayı İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel yaptı. Adliyelerin ek binalara bölünmesini eleştirerek konuşmasına başlayan Yücel tek binanın avukatlara çok görüldüğünü söyledi: “Avukatlar adliyeler arasında mekik dokuyor duruşmadan duruşmaya yetişebilmek için. Bu yalnız avukat için eziyet değil yurttaşın da hak arama özgürlüğünün ihlal edilmesi demek. Yurttaşın adalete erişiminin önüne konulmuş bir engel. Her fırsatta büyük devlet olduğunu söyleyenler, köprülere, şehir hastanelerine garanti ücret verenler, avukatlara tek binayı çok görüyor. Hem de Türkiye’nin en büyük üçüncü kentinde.”
Barolar tarafından davalara atanan avukatların devlet tarafından ücretlerinin ödenmesinin geciktirildiğini belirten Yücel, “Adli yardım ve CMK ücretleri üç beş ay geriden geliyor. Kim ödüyor, devlet. Köprülere, hastanelere, kendi yandaşlarına gecikme yok ama avukata gelince para yok. ‘Bütçede ödenek kalmadı’ deniyor. Üç ay boyunca Türkiye’nin bütün barolarına ödenek çıkarmadılar” dedi.
Türkiye Barolar Birliği ve 81 baronun talepleri
Türkiye Barolar Birliği ve 81 ildeki baroların Avukatlar Günü için uzun zamandır ilk kez ortak açıklamaya imza attığını kaydeden Yücel, açıklamadaki şu talepleri dile getirdi: “Bu metinde en temel ve güncel sorunlara vurgu yapıldı. Bunun içinde nitelikli hukuk eğitimi de vardı. Hukuk fakültelerinin artan sayısı vardı. Profesör görmeden mezun olan öğrenciler vardı. Stajyerlerimizin, hakim, savcı stajyerlerine nazaran ücretsiz staj yapıyor olmaları, staj koşullarındaki eşitsizlik vardı. Bunların hakça, eşitçe bir sisteme bağlanmasına ilişkin vurgu vardı.”
Avukatlara yönelik saldırıların her geçen gün arttığını söyleyen Yücel, “Avukata yönelik şiddetin durdurulması için acilen tedbir alınması gerekiyor. Defalarca söyledik ama avukatların ve baroların sözüne kulak tıkıyorlar” dedi. İşçi avukatlık kanununda düzenleme yapılması talebinde bulunan Yücel, “Bağlı çalışan işçi avukatlar için, emeğini ve mesaisini ücret karşılığında başkasına ödünç veren avukatlar için bir düzenleme şart. Her fırsatta avukatlık mesleğinin onurundan söz ediyor, her fırsatta ‘Avukatın işçisi olmaz’ diyorlar ama her fırsatta avukatın ücretinin ve fazla mesaisinin bir kanuni düzenlemeye tabi kılınmasını görmezden geliyorlar” diye konuştu. Yücel avukatlık ücretlerinin de güncellenerek arttırılmasını istedi.
“En önemlisi yargı bağımsızlığı”
Kamu avukatlarını baroların dışında bırakmak için düzenleme getirildiğini kaydeden Yücel, “Neden biliyor musunuz? İki numaralı barolara, numaracı barolara kamu avukatlarının üzerinde baskı kurarak üye sağlarız diye düşündüler. Olmadı. Baroları bölmek için, iktidar yalakası barolar yaratmak için çaba harcadılar. Avukatlar suratlarına ellerinin tersiyle vurdu, kendi barosuna sahip çıktı. İstanbul’da 50 binin üzerinde üyesi olan baroda zorla, baskı yaparak ikinci baroyu tesis edebildiler. Onun da üye sayısı her geçen gün azalıyor. Yakında ‘ikinci baroyu kapattılar’ diye haber alırsanız hiç şaşırmayın” dedi.
Yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanmasını isteyen İzmir Barosu Başkanı, “En önemlisi ‘yargı bağımsızlığı’ dedik. Sadece kendimiz için değil, yargıçlar, savcılar için de bunu istedik. Yargı bağımsızlığı bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Demokrasi ve hukuk devletinden söz ediyorsanız yargınız bağımsız olacak. Her fırsatta Cumhuriyet savcılarına talimat veren İçişleri Bakanının olduğu, Cumhurbaşkanının ‘mahkeme kararlarını tanımıyoruz’ dediği bir ülkede yargı bağımsızlığından söz etmenin mümkün olmadığını herkes bilsin” açıklamasında bulundu.
TBB’den Meclis’te komisyon talebi
Türkiye Barolar Birliği (TBB) de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret ederek avukatlara yönelik şiddet vakalarının, avukat intiharlarının ve sosyoekonomik zorlukların çözümü için komisyon kurulmasını talep etti. TBB Başkanı Erinç Sağkan beraberindeki heyetle, AKP, CHP, İYİ Parti ve HDP grup başkan vekilleriyle birer görüşme gerçekleştirdi. TBB heyeti, araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin öneriyi yazılı olarak grup başkan vekillerine teslim etti. TBB Başkanı Sağkan’ın, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve MHP’nin TBMM Grubuna da komisyon kurulması talebini ileteceği açıklandı.
voa